Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oživljen Gvozd

Cijeli Zagreb pohrlio je na Krležin Gvozd i prvu večer novog festivala

prvi krležin festival na gvozdu
marko prpić/pixsell
04.07.2012.
u 14:35

Brojni ljubitelji književnosti pohrlili su u utorak na Krležin Gvozd u Memorijalni centar Miroslava i Bele Krleže na prvu večer festivala koji je osmislio Goran Matović. Prve večeri izveden je program Hrvatski nokturno.

Konačno se netko dosjetio iskoristiti otmjeni i tajanstveni zagrebački dom Miroslava i Bele Krleže na Gvozdu. Goran Matović i njegov Teatar poezije u suradnji s Muzejem grada Zagreba koji se brine za Memorijalni centar Krležinih, skriven pod bujnim starim krošnjama iznad Dubravkina puta, krenuo je s nultim izdanjem festivala u cijelosti posvećena Krleži. I pogodio u sridu! Već prva večer, čiji je program Matović naslovio “Hrvatski nokturno”, unatoč tropskoj vlazi na zagrebački je brijeg dovabila svu silu publike, i one protokolarne i one željne punokrvnih kulturnih događanja. Istina, slušajući Krležine kritičke misli o hrvatskoj povijesti i hrvatskim vlastodršcima, teško je bilo ne povući paralelu s njegovom gotovo pa carskom vilom u koju ga je smjestila jugoslavenska komunistička vrhuška. Po mnogima je Krleža izgubio mnogo od svoje ubojitosti zbog tog dvorskog tretmana koji mu je omogućio maršal Tito i drugovi, a u koji se mogu uvjeriti svi oni koji će sve do subote i piščeva rođendana pohoditi Krležin Gvozd. Pa ipak, Matovićevih izbor Krležinih tekstova, koje su uz njega interpretirali i Vesna Tominac Matačić, Mirela Videk i Goran Grgić, dokaz su neupitne kvalitete i aktualnosti Krležina djela.

“Past će sve maske međ’ četiri crno lakirane daske gdje kraljevi i hulje u crno bulje”, odjekivalo je u utorak u zagrebačkoj elitnoj šumi uz primjerene zvukove lutnjista Edina Karamazova i uz nastup Arsena Dedića s pjesmom “Svete krave”. A mnogi su poštovatelji Krleže tako ponovno mogli uživati i u njegovoj poeziji, ali i u oštrom razotkrivanju i razornoj samokritici od koje Krleža nije bježao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije