Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera “Odiseja”

Čangrizavi Jacques Cousteau uvijek je hvalio Jadran

Foto: HAVC
1/5
08.11.2017.
u 22:33

Film o velikom pustolovu sniman je u Hrvatskoj. Ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić rekao je da u Hrvatskoj postoji i filmski zapis boravka Jacquesa Cousteaua u Splitu 1977.

U Institutu za oceanografiju i ribarstvo na punti Marjana, gdje je prije 40 godina čuveni francuski istraživač Jacques Cousteau održao konferenciju za novinare u povodu početka njegova ispitivanja voda oko Kornata, u Bračkom kanalu te južno od Mljeta i oko Dubrovnika, na treći rođendan Mreže neovisnih kina najavljena je svečana premijera filma “Odisej” redatelja Jérômea Sallea.


 

Taj biografski film o legendarnom znanstveniku i pustolovu kojeg igra Lambert Wilson, a njegovu suprugu Audrey Tautou, u Hrvatskoj se snimao u rujnu 2015. i to na Hvaru, Visu i Biševu koji su “glumili” jug Francuske .

– Nema logičnijeg nego da projekcija Odiseja krene iz Splita. Dalmacija je izrazito zanimljiva svjetskim producentima, HAVC potiče ta snimanja, jer kad naši filmski radnici rade na tako velikim produkcijama, onda se dio prelije i na hrvatsku kinematografiju. Veliki je trend dolazaka stranih produkcija, a ovaj film je posebno zanimljiv. Imamo i filmski zapis njegova boravka u Splitu 1977. godine – kazao je ravnatelj HAVC-a Danijel Rafaelić. Film Odisej u Hrvatskoj realizirao se kroz njihove mjere poticaja, a filmska ekipa je za 14 dana snimanja potrošila oko milijun eura te ostvarila pravo na povrat 20 posto utrošenih sredstava.

Počasna konzulica Francuske u RH Charlotte Nicollet podsjetila je kako je Cousteau u više navrata boravio u našoj zemlji. Gerard Denegri, bivši počasni konzul Francuske u RH, prisjećajući se susreta s Cousteauom, rekao je da nije bio lak po karakteru, ali bio je vrlo komunikativan, strog prema sebi i drugima, jako zabrinut za Mediteran i ugodno iznenađen dobrim stanjem Jadranskog mora. Ostavio je veliki trag mlađim naraštajima i znanosti. Dr. sc. Stjepan Jukić, koji je u vrijeme boravka Cousteaua u Splitu, bio mladi asistent na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, prisjetio se da Cousteau nije bio najsretniji kad su mu smještaj osigurali u velebnom hotelu Marjan, pa su ga premjestili u hotel Park.

– To je pravi mediteranski hotel – uzviknuo je Francuz oduševljen Parkom, a Cousteauova supruga, za koju dr. Jukić kaže da je bila pravi “morski vuk” radije je gledala Dioklecijanovu palaču nego splitske nebodere koje je nazvala “silosom za ljude”.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača, u kojoj ćemo gledati film “Odiseja”, osnovana je prije tri godine kako bi se ojačao položaj neovisnih kina, te razvijala filmska kultura u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske. Mreža broji 52 kina u 39 gradova i otoka, izvijestila je Snježana Kuzmanić, članica Upravnog odbora Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Komentara 1

SE
serđo12
07:26 09.11.2017.

hvalio,jer je sa dobrom opremom,iznosio iz dubina sve šta mu se činilo vrijednim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije