Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blasfemija?

Peticijom na misi htjeli zabraniti film 'Matilda'

Matilda
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
27.10.2017.
u 08:56

Glamur moskovske premijere zasjenila su uhićenja prosvjednika i golemo osiguranje, ali pobijeđen je pokušaj cenzure.

Dobar dio Rusa zacijelo je mislio da se više neće ponoviti vremena cenzure kakva je vladala u sovjetsko doba kada je roman “Doktor Živago” Borisa Pasternaka popračen medijskim objavama poput “Nisam čitao roman, ali ga osuđujem”.

No više od 50 godina poslije situacija se više-manje ponavlja. Ruska povijesna drama, film “Matilda” redatelja Alekseja Učitelja koji tematizira mladenačku ljubavnu aferu posljednjeg ruskog cara Nikole II. i balerine Matilde Kšesinskaje, mjesecima je u Rusiji predmet rasprava, potencijalnih zabrana distribucije, pa čak i napada ekstremista koji film smatraju sablažnjivim.

Matilda
1/12

Molotovljev koktel redatelju

Nakon što su svojevremeno od njegove distribucije pod prijetnjama “gorjet će kina” odustala i dva najveća kinolanca u Rusiji, Cinema Park i Formula Kino koja vode oko 1000 kino dvorana, moskovska premijera filma ipak se dogodila. Doduše, golemo osiguranje narušilo je glamur njezina crvenog tepiha, uhićena su i sedmorica ekstremista zbog pokušaja da prodorom u kino spriječe premijeru, ali sloboda umjetničkog izražavanja, iako zvuči kao kliše, ovaj put je pobijedila i film će biti emitiran u 2200 kina diljem zemlje.

– Projekcija filma nije pobjeda samog filma ili Alekseja Učitelja kako to mnogi shvaćaju, već svih časnih ljudi koji u Rusiji ipak na kraju čine apsolutnu većinu – rekao je redatelj filma na novinskoj konferenciji uoči njegove premijere, a prosvjednike koji su se prijetili paljenjem kina koja emitiraju film, osudio je i Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Putina.

No još nedavno nije bilo izgledno da će Rusi gledati Matildu. Rusija je doslovno “gorjela” zbog kontroverzne balerine koja je zaludjela cara. I prije no što su film vidjeli okarakteriziran je kao “antiruska i antireligijska provokacija”, a na misama se potpisivala peticija za njegovu zabranu. Kulminiralo je prosvjedima pripadnika Pravoslavne crkve i nacionalnih ekstremista koji su zahtijevali njegovu zabranu smatrajući ga blasfemičnim jer svetog cara prikazuje u ljubavnom klinču. To je nedopustivo, smatraju, jer Nikolu Romanova crkva je proglasila mučenikom jer su boljševici njega i njegovu obitelj 1918. zvjerski ubili. Kanonizirala ga je Ruska pravoslavna crkva u izbjeglištvu 1981., a u zemlji 2000.

Zapaljeni automobili

Polemički ratovi išli su do političkog vrha, a kritike u više smjerova. Jedni su smatrali, i još uvijek su u to uvjereni, da se Učitelj izruguje ruskoj povijesti, a scenaristi su, po njima, falsificirali činjenice. Čak je i zastupnica anektiranog Krima Natalija Poklonskaja s govornice Dume tvrdila da prikaz Nikole II. ne odgovara slici sveca Ruske pravoslavne crkve i zatražila mišljenje tužiteljstva na temu “sporni scenarij”.

Uzalud se Učitelj branio da je tu riječ o ljubavi melankoličnog carevića i pustopašne balerine poljskog podrijetla, koja je trajala svega dvije godine, od 1892. do 1894., kada je Matilda imala 20, a budući car 24 godine. Dakle, prije njegova krunjenja i sklapanja braka s Aleksandrom Fjodorovnom, s kojom je imao petero djece, četiri kćeri i jednog sina.

Trgali su se najavni plakati, vodeće televizijske kuće povukle su najavu filma iz svojih programa. Zgrada u Sankt Peterburgu u kojoj se nalaze Učiteljev ured i studio zasuta je Molotovljevim koktelima, a zapaljena su i dva automobila ispred moskovskog ureda odvjetničke tvrtke koja zastupa redatelja. Svojevremeno se u ime Pravoslavne crkve oglasio i episkop Tihon također kritizirajući film, ali ipak toliko mudar da se usprotivi zabrani njegova emitiranja jer zna da je i loša reklama reklama te da će time samo povećati njegovu gledanost. Upravo to se i dogodilo pa ne sumnjamo da će publika hrliti u kino pogledati to vizualno raskošno “kontroverzno” djelo teško 15 milijuna dolara – ruskog novca.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije