Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

'Bili smo sigurni da bendom Dorian Gray možemo promijeniti svijet'

Dorain Gray
06.02.2013.
u 19:56

"Filali"smo ih pločama Bowieja, Roxy Musica, Iggyja Popa, Joy Divisiona i drugih bendova koje smo slušali. Svi oni imali su neraskidivu vezu vizualnog identiteta i glazbe pa smo htjeli to napraviti u domaćim uvjetima.

U povodu 30-godišnjice objavljivanja prvog albuma grupe Dorana Gray, a uoči najavljena (i već rasprodana) dva Massimova koncerta u Tvornici 14. i 15. veljače, u Malom pogonu kluba u četvrtak bit će otvorena izložba ranih fotografija i vizuala benda. Autori izložbe Sanja Bachrach i Mario Krištofić izložit će radne fotografije koje su korišteni na nastupnom albumu, ali i druge vizuale koji su bili znatan dio imidža Doriana Graya, o kojem je ovaj umjetnički i životni par vodio ukupnu brigu. 


Sudbonosni trenutak

– Prije nekih mjesec dana Mario i ja bacili smo se u čišćenje našeg podruma i skladišta odlučni da konačno pobacamo “sve to smeće”. Bacili smo većinu toga, a u jednom sanduku na dnu svih kutija našli smo netaknutu dokumentaciju iz doba izlaska ploče DG-a. Rekli smo – “ma, ‘ajde, to ćemo ipak ostaviti”. Nekoliko dana poslije uslijedio je Massimov poziv: ” Bok, ljudi, znate vi da je ove godine 30 godina od izlaska \'Sjaja u tami\'?” Tako se rodila ideja o izložbi i okupljanju u Malom pogonu – priča Sanja Bachrach, a Mario Krištofić nastavlja kako su počeli suradnju s bendom:  


Najbolja suradnja

– Kada smo u Studentskom centru u Zagrebu u upoznali Massima i članove Doriana Graya, bili smo uvjereni da možemo i trebamo “promijeniti svijet”. Massimo i bubnjar Terza dolazili bi k nama, a mi bismo ih “filali” pločama Bowieja, Roxy Musica, Iggyja Popa, Joy Divisiona i drugih bendova koje smo slušali. Svi oni imali su neraskidivu vezu vizualnog identiteta i glazbe pa smo to htjeli napraviti u domaćim uvjetima. Željeli smo uhvatiti onaj dio lika Doriana Graya koji je iza maske ljepote: ljepotu koja se raspada i hladnokrvnost osobe koja misli samo na sebe. Danas smo sigurni da nam je suradnja s \"dorianovcima\" bila jedina koju smo uspjeli zaista realizirati kako smo mislili da treba – punim zamahom: od glazbe preko slika do nastupa.

– Popularna kultura danas je nešto drugo nego tada – kaže Sanja Bachrach. – Rock je prepustio svoje mjesto drugim načinima pobune protiv sistema. Mada su i u doba Doriana mainstream bili zabavnjaci i folk kao i danas. Doriani su prodali prvi album u danas nevjerojatnih 25.000 primjeraka, ali su zabavnjaci prodavali više stotina tisuća vinila. I zato je bilo moguće ulagati u nove, alternativne bendove poput Doriana. Toga danas kod nas više sigurno nema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije