Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaustavili odljev

Zbog provizije za anesteziologe iz Rijeke istraga u Mariboru

KBC Rijeka
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
22.02.2017.
u 20:15

Pod istragom trojica iz mariborskih medicinskih institucija. Direktor bolnice najavljuje raskid ugovora s anesteziolozima iz Rijeke

Zbog pet hrvatskih anesteziologa iz riječkog KBC-a koji odlaze vikendima raditi u mariborski Univerzitetni klinični centar, slovensko je državno tužilaštvo podiglo kaznene prijave protiv tri osobe. Sumnjiče se bivši direktor mariborske bolnice Gregor Pivec, Miha Pogačnik, čelnik Instituta za medicinska istraživanja te Peter Weissensteiner, otpušteni šef nabave u UKC Maribor, prenosi slovenski 24ur.com. Aktualni je direktor bolnice pak najavio skori raskid ugovora s riječkim anesteziolozima.

Honorari 1250 eura

Prije godinu dana mariborski je UKC potpisao ugovor s hrvatskim anesteziolozima kako bi riješili problem nedostatka specijalista. Riječki doktori u mariborsku bolnicu odlaze u neradne vikende za, navodno, honorare od bruto 1250 eura. Ono što jest sporno provizija je koju mariborska bolnica plaća Institutu za medicinska istraživanja, koji je za potrebe bolnice sklopio ugovore s riječkim anesteziolozima, a bolnica zauzvrat Institutu, koji vodi Miha Pogačnik, plaća između 10 i 20 posto provizije.

U KBC-u Rijeka potvrdili su nam da imaju ugovor o stručnoj suradnji s mariborskom bolnicom za 20 anesteziologa, kao i da još desetero zagrebačkih anesteziologa odlazi u Maribor po istom principu.

– Suradnjom smo zadovoljni i kako ugovor uskoro istječe, predložit ćemo nastavak – kazao nam je dr. Alen Protić, predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka, koji i sam odlazi u Maribor. – Na 230 sati, koliko odradimo mjesečno, generiramo slobodne dane koje iskoristimo za rad jednom tjedno ili mjesečno u Mariboru. Pacijenti nisu zakinuti, naprotiv, ovo je zaustavilo odljev liječnika. Nijedan nije otišao iz riječkog KBC-a, dva su se vratila i treći će uskoro – objašnjava dr. Protić. Na pitanje zašto je suradnja morala ići preko Instituta, a ne izravno između dviju bolnica, jer upravo je provizija Institut slovenskim kriminalistima sporna, objašnjava:

Uloga posrednika

– Bilo bi najbolje, ali to se nije moglo jer smo jedino uz posredovanje mogli dobiti uvjete koje smo tražili. U protivnom bi u Maribor išli raditi za isti novac kao u RH – kaže. Zašto slovenski mediji govore o samo pet ugovora, ne zna. Naši liječnici nadaju se nastavku suradnje, a mariborski UKC nije riješio manjak anesteziologa.

>> Dogovorile se dvije bolnice: Riječki anesteziolozi u Mariboru neće raditi u fušu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije