Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VL s izbjeglicama u Srbiji

U Siriju nam nema povratka sljedećih 15 godina

izbjeglice
Foto: Branimir Bradarić
1/6
02.10.2015.
u 18:10

U Hrvatsku je tijekom krize ušlo više od 90.000 izbjeglica, od čega većina preko prijelaza Berkasovo

Većina od više od 90.000 izbjeglica, koliko ih je do sada registrirano u Hrvatskoj, ušlo je preko malograničnog prijelaza Berkasovo. Riječ je o prijelazu koji je zatvoren otkako je Hrvatska ušla u EU i za koji su svih proteklih godina znali malobrojni građani. Mještani Bapske u šali govore kako preko njega, otkako je uspostavljen, nije prešlo toliko ljudi koliko u posljednjih desetak dana. Do njega se dolazi preko Šida i samoga sela Berkasova, a zatim uske ceste koja vodi na sami prijelaz. Na samome skretanju prema toj cesti stoji jedan srpski policajac, ali on nikoga ne zaustavlja, nego više služi kako bi dao određene informacije vozačima koji se zaustave i traže upute.

Punktovi Crvenog križa

Tijekom našeg posjeta prijelazu zatekli smo skupinu od 50-ak izbjeglica koji su nešto prije stigli autobusom iz Preševa, s juga Srbije.

Putujemo već gotovo 20 dana. Iscrpljeni smo i umorni, ali izdržat ćemo. Najteže je obiteljima s djecom. Mnogi su se razboljeli tijekom puta – kaže nam Sirijac Malik. I njega i obitelj, kao i ostale izbjeglice, dočekali su punktovi Crvenoga križa, UNHCR-a i raznih udruga koje im nude hranu, vodu, voće, odjeću, igračke... Na tome mjestu, koje se nalazi samo stotinjak metara od hrvatske državne granice, obavljali su se i liječnički pregledi. Pokraj uske ceste nalazi se više pokretnih toaleta, a može se vidjeti i niz malih šatora koje su podigli sami izbjeglice. Prilaz nekima, kroz blato nakon posljednjih kiša, omogućen je tako što su postavljene opeke ili vojničke deke. Postavljeno je i niz kanti za otpad, ali je ipak smeća svuda okolo. Nakon kraće okrepe Malik s obitelji kreće dalje i dolazi do nekadašnje srbijanske granice koja je zapriječena rampom sa znakom STOP. Prolaze pokraj nje, kao i ostali, i kreću prema hrvatskoj policiji, koja stoji na samoj državnoj granici, gdje prihvaćaju izbjeglice. Dok hodamo s njim, ispituje nas što ga čeka u Hrvatskoj, koliko im treba da dođu do Njemačke... Dolaskom do hrvatske policije Malik i obitelj postaju dio skupine od 40-ak osoba koja čeka da krene prema Bapskoj, gdje je ukrcaj u autobuse i transport prema kampu u Opatovcu.

Prijevoz iz Šida 35 eura

– Dnevno u Srbiju iz Makedonije uđe oko četiri do pet tisuća izbjeglica. Odmah u Preševu, gdje se obavlja registracija, čekaju ih ovlašteni autobusni prijevoznici i voze prema Šidu i Berkasovu – kaže nam Katevan Kanashidze, iz Službe za zaštitu izbjeglica UNHCR-a. Prijevoz do Šida naplaćuje im se 35 eura po osobi iako je bilo slučajeva i onih koji su koristili gužvu i naplaćivali više. Dolaskom u Opatovac izbjeglicama među najvažnijim osobama postaju prevoditelji, koji im prenose sve informacije. Među njima je i Basel Farah (35) koji je prije tri godine iz Homsa došao u Zagreb studirati.

– Svima njima cilj je da što prije idu dalje, najčešće u Njemačku. Koliko sam razgovarao s njima, malo se njih planira vratiti u Siriju – kaže Farah. I on dodaje kako je među izbjeglicama samo 20-30 posto iz Sirije, a da je najviše onih koji dolaze iz Afganistana, Pakistana... Govoreći o svojim planovima kaže kako bi se on najradije vratio u Siriju, ali da je to sada nemoguće.

Stanje u Siriji je strašno. Rat i smrt na sve strane. S jedne strane su vojska i pristaše Assada, s druge pobunjenici, a s treće ISIL. Bojim se da tamo sljedećih 10-15 godina neće biti normalnoga života – rekao je Farah.

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Svjetski poznati pijanista Malik Jandali posjetio izbjeglice

>> Izbjeglice i dalje pristižu u Hrvatsku, dosad ih u zemlju ušlo više od 90.000

Komentara 1

DU
Deleted user
18:31 02.10.2015.

...malo se njih planira vratiti u Siriju – kaže Farah. Farahše milim da će vam se poremetit planovi, vjerojatno uskoro ))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije