Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljni roštilj u američkoj provinciji

Milanović i svita na putu u SAD po Dačićevu receptu

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.09.2014.
u 08:18

Turneja podsjeća na pohod srpskog premijera Ivice Dačića 2013. Srbija se tada predstavljala kao “Silicijska dolina Balkana”

Samo nekoliko dana nakon što je u Saboru dao do znanja da otpuštanje viška radnika ne vidi ga kao lijek za ozdravljenje ekonomije nego kao “proizvodnju ljudske nesreće”, premijer Zoran Milanović u Americi sutra počinje sastanke s čelnim ljudima nekoliko informacijsko-tehnoloških kompanija od kojih većina prolazi kroz proces restrukturiranja i otpuštanja. Po premijerovim kriterijima izrečenim u Saboru, sve su to “proizvođači ljudske nesreće”, no on će te proizvođače računalne tehnologije i investicija pokušati nagovoriti da investiraju u Hrvatsku.

Premijer i njegova delegacija sutra posjećuju Microsoft, koji je u srpnju objavio da će u sklopu restrukturiranja srezati 18 tisuća radnih mjesta, odnosno 18 posto ukupnog broja ljudi koje globalno zapošljava. Milanović će zatim u utorak posjetiti Cisco, koji je u kolovozu objavio plan restrukturiranja u kojem otpušta 6 tisuća radnika. U srijedu premijer planira sastanak u kompaniji Hewlett-Packard, koja je kroz plan restrukturiranja iz 2012. otpustila 34 tisuće radnika, a u svibnju najavila je otpuštanje dodatnih 11 do 16 tisuća radnika. U petak premijer Milanović u New Yorku ima sastanke u IBM-u koji je prije godinu dana morao otpustiti 8 tisuća ljudi.

Otpuštanja u svim tim kompanijama ne znače nužno da su u krizi. Ukupan broj zaposlenih u IBM-u je, primjerice, oko 430 tisuća diljem svijeta. No upravo zahvaljujući otpuštanjima i planovima restrukturiranja te kompanije uspijevaju ostati uspješne i konkurentne. Nijedna od njih ne troši više nego što zarađuje, za razliku od Hrvatske koja kao država svake godine potroši oko 20 milijardi kuna više nego što uprihoduje, a nitko od izabranih lidera nema hrabrosti srezati taj neodrživi višak u rashodima.

Osim navedenih kompanija, premijer Milanović još ima planiran i susret s glavnim izvršnim direktorom Oraclea Markom Hurdom, no taj susret nije planiran u sjedištu kompanije nego u hotelu Marriott Marquis u San Franciscu. Svi su ostali susreti u sjedištima kompanija. Osim Oraclea, i Cisco i HP također dočekuju hrvatskog premijera na najvišoj razini glavnih izvršnih direktora tih korporacija, dok Microsoft Milanovića dočekuje na razini izvršne potpredsjednice (jedne od 13 tog ranga), a IBM na razini glavnog direktora za javni sektor.

Turneja hrvatskog premijera po najpoznatijim američkim IT kompanijama podsjeća na sličnu turneju na kojoj je u svibnju 2013. bio tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić. Srbija se tada predstavljala kao “Silicijska dolina Balkana”, a Dačić je tada posjetio sjedišta kompanija PayPal, Oracle, Microsoft, Intel, Hewlett-Packard, Cisco, Apple i IBM, tri više nego sada Zoran Milanović.

Komentara 93

DR
draxy
08:28 28.09.2014.

Da se malo vidi svijeta dok smo na vlasti...

Avatar airbizz
airbizz
08:27 28.09.2014.

milanović bi morao znati da ako dođu te velike korporacije u hrvatsku,da će biti nakon nekog vremena i otpuštanja radnika da bi "zahvaljujući otpuštanjima i planovima restrukturiranja te kompanije uspijevaju ostati uspješne i konkurentne."ovaj projekat bi bio utrka na kratke staze.milanović bi još morao znati:jaka industrija=jak radnik=jak potrošač=jako društvo.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:16 28.09.2014.

Neka ide...Još malo pa neće moći na naš račun....Ovo mu je zadnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije