Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nejednaki pred zakonom

Što će se promijeniti kad moja kći kad napuni 27 godina, više neće imati Downov sindrom?

aurora
Foto: Branimir Bradarić
20.04.2015.
u 22:00

Oko 4000 osoba s invaliditetom uvećani dječji doplatak primat će cijeli život, a njih oko tisuću samo do 27. godine

Lilijana Radobuljac iz Vukovara podnijet će ustavnu tužbu protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije svoje kćeri Aurore (26). Razlog je tužbe činjenica što će Aurora, kada u srpnju ove godine navrši 27 godina, izgubiti pravo na uvećani dječji doplatak koji ostvaruje jer joj je dijagnosticiran Downov sindrom i takvo trajno stanje.

– Radi se o čistoj diskriminaciji koja je na djelu već godinama. Danas u Hrvatskoj imamo osobe s invaliditetom s potvrđenom dijagnozom koje mogu dobivati uvećan dječji doplatak do 27. godine svoga života, jer su se prijavili za njega nakon 1. siječnja 2002. godine, a s druge strane istu skupinu osoba, s istim dijagnozama, koje će taj uvećani dječji doplatak primati do kraja života – pojašnjava Radobuljac pitajući se i što će se to u životu njene kćeri promijeniti kada napuni 27 godina. – Ne znam hoće li onda odjednom sve biti u redu i više neće imati Downov sindrom ili nešto drugo? Nažalost, neće, ali neće po ovom zakonu ni imati taj uvećani dječji doplatak – kaže Radobuljac. Na ovaj problem upozorava i građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom, koja na Facebooku okuplja više od 5000 članova i koja najavljuje borbu svim dopuštenim demokratskim sredstvima.

– Ta je odluka donesena krajem 2001. godine s naznakom da će se prava osoba koja gube uvećani dječji doplatak regulirati Zakonom o inkluzivnom dodatku. Danas imamo slučaj da će oko 4000 osoba s invaliditetom uvećani dječji doplatak primati cijeli život, a njih oko tisuću do 27. godine života, što je nedopustivo. Riječ je o trošku od oko deset milijuna kuna godišnje, a treba znati i da mnogim obiteljima tih 831,50 kuna znači mnogo jer žive na granici siromaštva ili ispod nje – rekao je jedan od pokretača inicijative Siniša Bosanac.

Podsjeća i kako se od donošenja zakona promijenio niz vlada, ali da je zakon, za koji tvrde da je diskriminatorski, i dalje na snazi.

>> Djeci s Downom treba pružiti priliku

Komentara 13

DU
Deleted user
23:10 20.04.2015.

Strasnih li komentara! Abortus djeteta samo zato što ima down sindrom? Jedno takvo djete može donijeti roditelju više radosti od zdravog djeteta. Mnogi imaju Posao I nisu nikome na teretu. Jadno smo mi drustvo Ako nismo osjetljivi prema onima kojimaa je pomoć najpotrebnija.

DJ
djurex
01:02 21.04.2015.

Ima ovih nekih ljudi kojima je vazno samo koliko kosta i oni se odmah raskrive aaaaa ko ce to platit drzava moje pare porez bla bla bla..ood svih nepostojecih i lopovskih troskova a da nema para za djecu sa posebnimm potrebama je sramota i nedopustivo

Avatar Dameanu
Dameanu
08:26 21.04.2015.

Da, takodjer bi trebalo napraviti abortus osobama plitkog mozga kada mogu ovakve komentare ostavljati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije