Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za unutarnju politiku

Reiner: O Ostojiću će se raspraviti u roku 30 dana. Podoljnjak: Most još ne zna kako će glasovati

Željko Reiner
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.02.2016.
u 13:57

Predsjednik Sabora Željko Reiner poručio je da će sukladno Poslovniku u roku od 30 dana u dnevni red uvrstiti prijedlog 43 oporbena zastupnika da na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bude Ranko Ostojić.

Predsjednik Sabora Željko Reiner poručio je da će sukladno Poslovniku u roku od 30 dana u dnevni red uvrstiti prijedlog 43 oporbena zastupnika da na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bude Ranko Ostojić

Podsjetimo, u petak je vladajuća većina na Odboru za izbor i imenovanja odbila imenovati Ostojića za predsjednika Odbora za unutarnju politiku, zbog čega se kasnije u danu razvila burna rasprava u Sabornici jer su SDP-ovci inzistirali da i Sabor glasuje o njegovu imenovanju. Naime, prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, Odbor za unutarnju politiku vodi predstavnik najjače oporbene stranke, a SDP inzistira da to bude Ostojić kojeg HDZ ne želi, pa će do daljnjeg, najavili su iz SDP-a, predlagati isključivo Ostojića. – Sukladno Poslovniku u roku od 30 dana to će biti stavljeno na dnevni red, sasvim sigurno. Budite potpuno uvjereni da će biti stavljeno na dnevni red – kazao je Reiner koji vjeruje da taj Odbor može funkcionirati i bez predsjednika, kao što su, naglašava on, funkcionirali i neki drugi odbori.

– Zanimljivo je da nitko nije postavljao pitanje kako su neki drugi odbori mogli funkcionirati i zapravo neke od akata prihvaćati. Ti akti su došli onda i na plenarnu raspravu, bili raspravljeni i usvojeni itd., a da nisu bili kompletirani. Naravno, mora postojati većina, kvorum u odboru, potpredsjednik ako ne postoji predsjednik. Međutim, uopće ne vidim razloga zašto bilo koji odbor ne bi mogao funkcionirati samo zato što taj čas nema predsjednika. Što da je predsjednik nekog odbora izvan zemlje, što da mu se, ne daj Bože dogodi, bolest. Što ćemo onda, prestati funkcionirati, kompletno – zanima predsjednika Sabora Reinera. S obzirom na to da još nije jasno kako će se Most postaviti u glasovanju o Ostojiću, Reiner je upitan postavlja li se Most kao oporba unutar vladajuće koalicije, a on je odgovorio da on to ne vidi tako.

"Vrlo ozbiljno političko pitanje"

Potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak smatra da je neimenovanje Ostojića te ostavljanje Odbora za unutarnju politiku bez predsjednika "vrlo ozbiljno političko pitanje". – U velikoj mjeri konačna odluka Sabora ovisit će o stavu Mosta i mi ćemo jako ozbiljno vagati situaciju, ono što su s jedne strane istaknuli zastupnici HDZ-a, a s druge strane važnost opozicije i upravo u ovoj situaciji važnost ovog odbora. Mislimo da je to poruka od iznimne političke težine ne samo za taj odbor nego za prava i položaj opozicije u Saboru – pojasnio je Podolnjak koji ne vidi da dugoročno odbor može funkcionirati bez predsjednika. 

Njegov osobni načelni stav je, naglašava, da u tako dvojbenim situacijama ne želi oštetiti prava opozicije u Saboru. – Kad moram vagati određene specifične okolnosti ovog slučaja, mislim da opozicija mora uživati sva prava u ovom Saboru. Ja bih bio osobno sklon tome, ali o tome će, naravno, ovisiti i odluka kluba. Spor je očito između imena osobe i činjenice da to pripada opoziciji – komentira Podolnjak koji ne zna kako riješiti ovaj politički prijepor između dvije velike koalicije i je li ga moguće riješiti nekim dogovorom. Ne zna koliko će Most moći utjecati na odluku. – Mi nemamo glasove da odlučujemo o svemu, ne znači da ćemo imati presudnu odluku. Ali Most mora donijeti odluku, nismo je još donijeli u cjelini, a većina odlučuje u svakom Klubu, pa će se tako odluka većinom donijeti i u Klubu Mosta i svi ćemo je poštivati u Saboru – kaže Podolnjak te dodaje kako će Most vjerojatno ovog tjedna donijeti odluku o tome hoće li podržati imenovanje Ranka Ostojića na čelo Odbora za unutarnju sigurnost.

Dajte, odlučite napokon o nečemu

SDP-ov Peđa Grbin poručio je da od predsjednika Sabora očekuje da, što je prije moguće, ovu točku stavi na raspravu, iako ju je oporba još u petak uputila u proceduru. – Kada dođe do glasovanja, nadam se da će kolege iz Mosta napokon smoći snage i preuzeti odgovornost za barem nešto u ovoj državi, pa bilo to glasovanje "za" ili "protiv", ali jednostavno, gospodo, dajte napokon odlučite o nečemu – kaže Grbin te poziva Most da preuzme odgovornost u ovom slučaju.

Ne misli da bi SDP trebao tražiti osnivanje istražnog povjerenstva vezanog uz, za sada, jednostrano razrješenje šefa SOA-e Dragana Lozančića od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. – Istražno povjerenstvo ne može u ovoj situaciji imati one ovlasti koje ima Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zato što je način nadzora nad SOA-om vrlo precizno utvrđen zakonom. Mi možemo danas-sutra doći u situaciju da putem istražnog povjerenstva pokušamo utvrditi zbog čega i na koji način je došlo do ove situacije, možemo je slobodno nazvati aferom i kršenjem zakona. Međutim, ključno je ustrojiti odbor kojem je na temelju Ustava, ne samo zakona, određena ključna pozicija unutar sustava sigurnosti RH. Primjerice, vi ne možete novog ravnatelja, ako dođemo do toga, imenovati bez prethodnog mišljenja Odbora, bilo ono pozitivno ili negativno, ali ako nema mišljenja, nema novog ravnatelja SOA-e – upozorava Grbin. Podsjeća i da oporba nema većinu ruku u Odboru i da ne može utjecati na konačne stavove Odbora.

– Konačna odluka Odbora uvijek je u rukama većine, a zašto je predstavnik oporbe na čelu tog odbora – zato što on definira što će doći na dnevni red odbora i što će se istraživati. Ako na čelu Odbora nije netko iz oporbe, onda vlast ima itekakav prostor, koji ima već i kod donošenja odluke, da spriječi da se o nečemu uopće i razgovara, a onda nema ni izdvojenih mišljenja. Što se nas tiče, Ranko Ostojić je za nas izbor zbog svoje stručnosti. Ako do sukoba interesa dođe, bilo koji član tog odbora može biti u sukobu interesa. Recimo, možemo raspravljati o postupanju HIS-a tijekom 90-tih pa će onda potpredsjednik Odbora biti u sukobu interesa. Međutim, ako je netko u sukobu interesa, onda je on dužan izuzeti se iz odlučivanja o toj temi, ali predsjednik odbora mora doći iz reda SDP-a jer smo mi u ovom trenutku najjača opozicijska stranka, a ovo što smo čuli od kolega iz Domoljubne koalicije, oni de facto hoće sastaviti listu tko može, a tko ne može. Na to, ne samo da ne možemo i nećemo, nego zbog naše pozicije kao opozicije, mi na to ne smijemo pristati – naglasio je Grbin. Dodaje da je u ovom slučaju jednostranog razrješenja Lozančića izuzetno bitan i stručni nadzor "jer ako nekoga razrješujete zbog kršenja zakona, onda je prije toga to kršenje zakona potrebno utvrditi". – Koliko je nama poznato, nije proveden stručni nadzor, a parlamentarni nadzor nije moguće provesti upravo zbog razloga što HDZ, jasno to treba reći, HDZ odbija konstituiranje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost – zaključio je Peđa Grbin.

>>SDP: Ili Ranko Ostojić ili nitko. Ne pristajemo na igru vladajućih

>>A što bi tek bilo da smo imenovali Stazića na čelo Odbora za unutarnju politiku!?

Komentara 26

Avatar juricamesko
juricamesko
14:09 09.02.2016.

Peđice najbolje je da vi iz koaliciji "Hrvatska raste" svi date ostavke na sva predsjednička i podpredsjednička mjesta ionako samo nastavljate praviti štetu.kako vas mediji obožavaju imate dovoljno prostora da larmate i kevkate

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
15:08 09.02.2016.

Most još ne zna kako će glasovati???? Pa drži li se MOST principa ili ne, Ostojić je svojim aferama pokazao da ne smije biti na čelnom mijestu udbora za unutarnju sigurnost i šta se više tu ima razmišljat. Grčevita borba za ovaj odbor milanovićevih ljudi očito pokazuje da gdje ima dima ima i vatre

DE
dernek
15:54 09.02.2016.

Prilikom pregovora o sastavljanju vlade mislio sam da ce ta vlada brzo i efikasno raditi cini mi se da sam se prevario ovi iz mosta bi nesto ispitivali nesto osluskivali nesto malo pricekali gospodo ne ide to tako sad se tek vidi da ste vi nesposobni za vecu politiku lokalnapolitika mozda imate uspjeha ali drzava nije mjesna zajednica i vi to morate shvatiti ovako ako ostane nece nas spasiti niti dragi bog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije