Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna matura

Policija obrađuje 5 osoba zbog ispita iz hrvatskog! Terete ih za krađu, skidanje pečata...

Privatna gimnazija Juraj Dobrila državna matura
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/14
17.06.2015.
u 15:49

Pet osoba, koje se dovode u vezu s krađom ispita iz hrvatskog na državnoj maturi, je na obradi u policiji, kazao je ministar Vedran Mornar.

Pet osoba, koje se dovode u vezu s krađom ispita iz hrvatskog na državnoj maturi, je na obradi u policiji, kazao je na konferenciji za medije ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Istarska policija potvrdila je da je uhićeno petero osoba koje se dovode u vezu s krađom ispita državne mature iz hrvatskog jezika. Riječ je o troje 18 godišnjaka, jednoj 18-godišnjakinji i 43-godišnjoj hrvatskoj državljanki. Nad njima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela teška krađa, skidanje i povreda službenog pečata i znaka te pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. Krađu je jučer oko 19 sati prijavio ravnatelj Srednje škole Juraj Dobrila u Puli. Policija je sumnjivce uhitila u srijedu oko 13 sati. Za skidanje službenog pečata uhićenima prijete tri godine zatvora, dok je za tešku krađu i pomoć počinitelju kaznenog djela zakonom predviđeno do pet godina zatvora.

"Do kraja radnog dana će sve biti zaključeno"

Pisanje eseja iz hrvatskog jezika na državnoj maturi danas je odgođeno te će se održati sutra jer su dva rezervna primjerka testa jučer ukradena iz Privatne gimnazije Juraj Dobrila u Puli. Ravnatelj gimnazije Branimir Červar kazao je za portal Srednja.hr da je istraga "u završnoj fazi" pa ne bi ništa komentirao da ne naruši njezin tijek. - Vjerujem da će policija i NCVVO biti kooperativni što se tiče informacija. Koliko sam upućen, do kraja radnog dana će sve biti zaključeno - kazao je ravnatelj Červar.

Ravnateljica NCVVO-a: Ako treba, ja ću podnijeti ostavku

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić kazala je za televiziju N1 da ih je policija sinoć u 19 sati nazvala da im kaže da su ukradena dva rezervna ispita. U jedan u noći obavijestili su ih da nisu još našli krivce i da postupe kako žele pa i otkažu esej.

Do četiri ujutro zvali su 400 koordinatora da im kažu da se esej otkazuje. Ravnatelljica kaže da se utvrđuje odgovornost i da ako treba da će i ona podnijeti ostavku. Ispit je sutra u 10 sati, a da stignu na vrijeme do otoka čak im se PNUSKOK ponudio da ih preveze gliserima. Ravnateljica kaže da će još vidjeti hoće li im trebati ta pomoć.

Maturanti ogorčeni ovakvim ponašanjem

Odluku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja da osam sati prije održavanja odgodi ispit, u priopćenju je kritizirala Udruga srednjoškolaca Hrvatske koja je napisala da je obavijest stigla "dok su deseci tisuća maturanata spavali u dubini noći". "Udruga srednjoškolaca želi iskazati najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku", stoji u priopćenju.

Smatraju da je ovakvo ponašanje nadležnih za provođenje mature "u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao". "Hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog dijela", pitaju se iz Udruge srednjoškolaca.

NCVVO je obavijestio i da se pisanje testa iz hrvatskoj jezika, A i B razine, koji se trebao pisati sutra, odgađa za sljedeći petak (26. lipnja) u 9 sati. "Izmjene u Kalendaru polaganja državne mature 2014./2015. donesene su u suradnji i uz suglasnost nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta", izvijestili su iz NCVVO-a.

Povećava se pritisak na maturante

"Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom", stoji u priopćenju koje potpisuje vršitelj dužnosti predsjednika Udruge srednjoškolaca Hrvatske Leo Fel. Traže da se odgovorni ispričaju maturantima i javnosti.

Glasnogovornica Gordana Zuccon iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa poslala je ujutro obavijest o otkazivanju ispita i eseja iz hrvatskog jezika za A i B razinu te ispriku. "Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izražava žaljenje i upućuje ispriku učenicima, roditeljima i nastavnicima zbog nastale situacije na koju NCVVO niti Ministarstvo nije moglo utjecati. "

>>Esej iz hrvatskog na državnoj maturi odgođen samo 8 sati prije pisanja, ukradena dva ispita!

>>Škole kao ringovi 
u borbi za petice

Foto: Alcatel

Komentara 41

DU
Deleted user
09:25 17.06.2015.

Nevjerojatno: sada i srednjoskolci imaju svoju udrugu!!! Kaj je slijedece: udruga polaznika jaslica? Gospodo maturanti: sjedite na velepostovanu i posteno i kvalitetno ucite kao sto su to sve generacije prije vas radile i ne brinite zbog odgode. Ako ste dobro pripremljeni, odgoda od par dana vas nece ubiti jer znanje ne moze ishlapiti! I ne gubite vrijeme na besmislene udruge i proteste! I odrastite vec jednom i shvatite da zivot nije emisija "Pozdravi, zelje i poruke!"! A koliko ste ozbiljni i odrasli, imali smo prilike osjetiti na vlastitoj kozi za vrijeme vase bajne "norijade"! Blago nama....

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:22 17.06.2015.

Još jedan od dokaza da u Hrvatistanu najvažnije funkcije često obavljaju diletanti i zabušanti.

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
10:21 17.06.2015.

Maturanti su o stresu trebali misliti prije nego li su krenuli u krađu ispitnih pitanja. U jednom dijelu kritiziraju odluku nadležnih, ali ni jednom ne osuđuju čin krađe?! Ne opravdavam poteze NCVVO-a u zadnji trenutak, ali isto tako ne odobravamm ni krađu. Ako se tako ponašaju s 18 godina što li možemo očekivati od njih kada budu stariji? I nije riječ o eseju već o ispitu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije