Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČEO JAVNI POZIV

Okrugli stol: Varaždinci saznali sve o dobivanju sredstava za energetsku obnovu kuća

Varaždin energetska obnova
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/9
30.04.2015.
u 18:40

Državni poticaji kreću se 40 do 80 posto po kući, ovisno o lokaciji, a može se dobiti od 84.000 pa sve do maksimalnih 168.000 kuna

Paralelno s prvim danom javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, Večernji list i Dom&vrt u suradnji sa Zagrebačkom bankom u Varaždinu je organizirao prvi u nizu okruglih stolova kojima je cilj objasniti, odnosno odgovoriti građanima na sve upite vezane uz ovu zanimljivu i goruću temu.

Na okruglom stolu sudjelovali su gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mario Klobučar, Irena Križ iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Narcisa Mrazović Hegedić iz Zagrebačke banke

Podsjetimo, osiguran je novac za energetsku obnovu 10.000 kuća, državni poticaji kreću se 40 do 80 posto po kući, ovisno o lokaciji, a može se dobiti od 84.000 pa sve do maksimalnih 168.000 kuna.

Subvencije se od ove godine dobivaju direktnom aplikacijom u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ne kao dosada, preko jedinica lokalne samouprave. - Dokumentacija je ove godine svedena na minimum dok je prošle godine bila puno brojnija i koštala je 3000-7000 tisuća kuna. Prvi korak za dobivanje subvencija je da se građanin obrati jednom od preko stotinu certifikatora čiji smo popis objavili na našim web stranicama. On će doći i pogledati je li objekt legalan, je li vlasništvo uredno, jesu li željene mjere sukladne onome što Fond nudi te napraviti energetski pregled, dakle, pobrinuti se za dokumentaciju. Važno je znati da certifikatori ništa ne koštaju građane ništa, da kompletan trošak snosi Fond - istaknuo je Mario Klobučar iz Fonda.

Ove godine cilj je energetska obnova deset tisuća obiteljskih kuća. Javni poziv bit će otvoren dok se ne popuni kvota, a u Fondu vjeruju kako će se to dogoditi jako brzo. - Ove godine pojedinačni izvori su puno veći jer je u istom pozivu objedinjena i energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije. Prošle se godine i za jedno i za drugo moglo dobiti maksimalno 42 tisuće kuna, a ove godine iznos može biti i do 168, odnosno do 80 posto troškova obnove. To se odnosi prvenstveno na područja od posebne skrbi i otoke - dodao je Klobučar.

Procedura oko dobivanja subvencija je sljedeća. Nakon što certifikator prikupi svu dokumentaciju i utvrdi da je sve u redu s kućom, i da prijava može ići ka Fondu, u roku od 45 dana Fond donosi odluku odobrava li subvenciju i u kojem postotku, i šalje ugovor građanima o iznosu sudjelovanja. Od tada, u roku od 12 mjeseci građani moraju završiti radove i pozvati certifikatora  da napravi završnu energetsku procjenu i izda finalni certifikat, odnosno izvješće.

Dokumentacija mora biti poslana natrag u Fond, a u roku od 30 dana od izrade certifikata isplaćuju se sredstva izvođaču radova te certifikatoru. Energetska obnova podrazumijeva sljedeće zahvate: zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu vanjske ovojnice, ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. S obzirom da se državna sredstva dobivaju po završetku radova, građani zainteresirani za energetsku obnovu mogu po povoljnim kamatnim stopama (od 4,8 na kunske i 5,3 na kredite u eurima) u Zagrebačkoj banci dignuti tzv. "Zelene kredite", namijenjene upravo za energetske obnove objekata. Krediti se podižu u onome iznosu kolika je obaveza građana, a ne koliki je ukupan iznos energetske obnove objekta.

Sljedeći okrugli stol održava se 14. svibnja u Rijeci, a dobrodošli su svi zainteresirani građani.

>>Želite obnoviti kuću? Evo kako možete dobiti i 168.000 kuna!

Komentara 2

SP
Spidulek
19:35 30.04.2015.

Europska komisija poslala je Hrvatskoj obrazloženo mišljenje u kojemu tvrdi da RH krši Direktivu EU o energetskoj učinkovitosti te da će je, ako to ne ispravi u iduća dva mjeseca, prijaviti Europskom sudu pravde i zatražiti izricanje novčane kazne.Vlist

Avatar bodavica
bodavica
22:36 30.04.2015.

još jedna HRVATSKA lažžžžžžžž

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije