Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plesu novi naziv

Obitelj odobrila ime dr. Franje Tuđmana Zračnoj luci Zagreb

28.09.2010., Opaticka 10, Zagreb - U Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke u suradnji s drugim udrugama iz Domovinskog rata dodjeljuje veliku zlatnu plaketu Ankici Tudjman za iznimn
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
16.09.2015.
u 14:15


Suglasnosti trebaju dati i Zagreb, Velika Gorica i Zagrebačka županija

Obitelj dr. Franje Tuđmana dala je suglasnost da Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) nosi njegovo ime.

Supruga prvog hrvatskog predsjednika, Ankica Tuđman potvrdno je odgovorila na pismo iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koje je dobila prošli tjedan, a u kojem se od obitelji Tuđman traži suglasnost da se zagrebački aerodrom nazove po Franji Tuđmanu. U Ministarstvu su nam potvrdili da su jučer primili pozitivan odgovor obitelji Tuđman.

No to je tek prva suglasnost koju je Ministarstvo dobilo o za imenovanje MZLZ-a po pokojnom predsjedniku.

Odgovori neće biti brzi

S promjenom imena zagrebačkog aerodroma još se trebaju složiti i ostali njegovi suvlasnici, a to su, uz državu koja ima 55 posto, još Grad Zagreb (35 posto), Zagrebačka županija (pet posto) i Grad Velika Gorica (pet posto).

Dobivanje njihove suglasnosti neće biti problem jer se svi slažu s tom inicijativom, no njihovi odgovori neće tako brzo stići kao što je to bio slučaj s obitelji Tuđman jer odluke o tome trebaju donijeti predstavnička tijela tih jedinica lokalne uprave i samouprave.

A tek kad sve te suglasnosti stignu, prijedlog imenovanja Plesa po Franji Tuđmanu ide službeno na Povjerenstvo za praćenje provedbe koncesijskog ugovora.

HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić potvrdio nam je da dobio dopis iz Ministarstva. No on podsjeća da u Ugovoru o koncesiji za MZLZ stoji da davatelj koncesije zadržava isključivo pravo određivanja naziva Zračne luke Zagreb.

Barišić ističe da je poznato je da je davatelj koncesije Vlada RH i da su odluku o promjeni imena mogli donijeti odavno.

– Stoga ovaj dopis ministra Hajdaš Dončića samo je još jedan dokaz kako aktualna vlada kupuje vrijeme. Mi ćemo kao Grad o tome raspravljati na sjednici Gradskog vijeća, jer je to nadležnost predstavničkog tijela. A to je procedura koja traje. I upravo je to ono što Vlada ovim dopisom i želi postići – odugovlačenje s odlukom pod krinkom čekanja mišljenja gradova Velike Gorice i Zagreba te Zagrebačke županije – smatra Barišić. Dodaje da SDP na taj način želi prikazati da to želi učiniti, ali čeka suglasnosti i prolongirat će donošenje odluke nakon izbora.

– SDP ne želi ime prvog hrvatskog predsjednika u imenu zračne luke. Vještim obmanjivanjem javnosti, skupljaju političke bodove pred izbore – tvrdi Barišić koji se kao gradonačelnik i član HDZ-a slaže s imenom i kaže da je to prijedlog HDZ-a koji je prvi put javno iznesen prije dvije godine.

U Uredu župana Zagrebačke županije, HSS-ova Stjepana Kožića kažu da će on dati pozitivno mišljenje na inicijativu Ministarstva.

Na Skupštini 24. rujna

Taj će prijedlog uputiti Županijskoj skupštini koja će donijeti konačnu odluku na sjednici u četvrtak, 24. rujna. Očekuje se da će i Grad Zagreb, čiji je gradonačelnik Milan Bandić veliki štovatelj pokojnog predsjednika, dati svoju suglasnost za promjenu imena zagrebačkog aerodroma.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić, pak, kaže da se on već odavno zalaže za to da se najveća hrvatska zračna luka nazove po prvom hrvatskom predsjedniku.

– Da je HDZ je htio nazvati Zračnu luku Zagreb po Franji Tuđmanu, mogao je to napraviti puno prije – kazao nam je Hajdaš Dončić. On smatra da rokovi za promjenu imena nisu toliko bitni jer je novi terminal još uvijek gradilište.

U Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb kažu da je u lokacijskog dozvoli rezervirano mjesto za postavljanje imena novog putničkog terminala i da njegovo postavljanje nije vremenski uvjetovano. Rok za izgradnju novog terminala je kraj 2016. godine.

>> Hajdaš Dončić: Nova zračna luka zvat će se Franjo Tuđman, on je moj Zagorec!

Komentara 29

KU
Kuburamile
14:36 16.09.2015.

Veliko djelo VELIKOG Tuđmana živjeti ce vječno.

Avatar johny21
johny21
14:38 16.09.2015.

slazem se sa imenom zracne luke!

Avatar una12
una12
14:29 16.09.2015.

Odlicno i slazem se sa imenom zracne luke :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije