Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daljnje aktivnosti

Branitelji iz Savske sutra na Pantovčaku, u šator došao i Zoran Erceg

branitelji
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/14
25.02.2015.
u 14:04

Josip Klemm izjavio je kako je "gospodin Erceg naš prijatelj i branitelj", a šatorom se prolomila pjesma "Zovi, samo zovi"

 – Ni 129. dan prosvjeda nema pomaka vezano uz naše zahtjeve – konstatirao je Đuro Glogoški u uvodu izvanredne tiskovne konferencije upriličene u braniteljskom šatoru u Savskoj 66, sazvane kako bi javnost izvijestili o aktivnostima u predstojećem razdoblju.

– Predsjednik Vlade nije se udostojio ni odgovoriti na naš zahtjev za smjenom Freda Matića i njegovih suradnika, dok je Josip Leko onemogućio da se povede rasprava u Saboru o našim problemima. Netko pokušava izazvati podjelu u hrvatskom društvu, svjedoci smo da se koriste pojedinci i skupine koje se organiziraju protiv branitelja koji mirno prosvjeduju u šatoru. Kako bismo pronašli rješenje, a pritom izbjegli da dođe do eskalacije, želja nam je porazgovarati sa svima nadležnima – kazao je Glogoški, dodajući da sutra odlaze na Pantovčak na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, no također će uputiti dopis predsjednicima Vlade i Sabora te predsjednici Ustavnog suda i crkvenim velikodostojnicima kako bi otvorili dijalog, a potom, nadaju se, sve strane okupiti za zajednički stol.

Cjelokupna situacija u društvu

Pritom, tema razgovora neće biti samo položaj hrvatskih branitelja već i cjelokupna situacija u društvu, stoga su i pred novinare doveli predstavnike otpuštenih radnika u Hrvatskim željeznicama, predstavnicu Udruge blokiranih te učenika iz 6. gimnazije, sina branitelja, koji je pozvao sve škole da omoguće braniteljima iz šatora da pred učenicima organiziraju svoje tribine. Potom se novinarima ponovno obratio Đuro Glogoški te objavio da će branitelji, skupa s blokiranim, nezaposlenim i obespravljenim radnicima, u travnju organizirati masovne prosvjedne skupove na zagrebačkim trgovima.

Želimo pokazati zajedništvo u interesu naše djece. Strašno je što liječnici masovno napuštaju zemlju, a istodobno mediji se bave "šatordžijama" predstavljajući ih kao parazite na teret države. Nema podjele "mi" i "oni", kako govori premijer Milanović, samo zajedništvo za budućnost Hrvatske – kazao je Glogoški.

Potom je komentirao poziv ministra policije Ranka Ostojića da prosvjednici identificiraju organizatore u svojim redovima.

– Ako ministar Ostojić ima saznanja da su Glogoški i Klemm organizatori, neka postupi po zakonu – kazao je, pa ponovio da branitelji neće napustiti šator dok ne odu ministar i suradnici te dok Zakon o pravima hrvatskih branitelja ne postane ustavni zakon, a te će zahtjeve sutra ponoviti i pred predsjednicom.

I Erceg u šatoru

Na upit novinara da pokaže ratni put, Glogoški je rekao da će to upravo učiniti, sa zadovoljstvom.

– Molio bih novinare da taj zahtjev upute nama, a ne službama. Moj ratni put je na raspolaganju svima – kazao je i dopustio kamerama da snime svu dokumentaciju. Na kraju tiskovne konferencije, novinari su ga zamolili da prokomentira prisutnost Zorana Ercega, ratnog vojnog invalida koji je javno izrazio neslaganje s braniteljima iz Savske 66. Mnogi koji su nazočili konferenciji tek su tada uočili njegovu nazočnost jer je sjedio skupa s prosvjednicima, mahom najtežim invalidima.

Josip Klemm je potom izjavio kako je "gospodin Erceg naš prijatelj i branitelj", a šatorom se prolomila pjesma "Zovi, samo zovi". Premda nikakvih tenzija u šatoru prema Ercegu nije bilo, novinarima se ipak obratio izvan šatora. Objasnio je da se u Zagrebu našao drugim poslom, čuo je za tiskovnu konferenciju i odlučio doći.

– Došao sam da se s ovim ljudima vidim uživo jer ako netko bude između nas, ostaje prostor da se neke stvari protumače ovako ili onako. Pozdravili su me kao dragovoljca Domovinskog rata, vidio neke prijatelje s liječenja, ganut sam kako su me pozdravili . Da sam imao prilike kleknuti, kleknuo bih pred najteže invalide i rekao im da mi je stalo do njih – kazao je Erceg kojeg su novinari pitali da pojasni svoju novu, drukčiju retoriku.

– Ima stvari s kojima se ne slažem, žao mi je što ih nisam mogao reći unutra jer smatram da šator treba biti mjesto gdje svatko može govoriti i iznositi svoj stav. Ja neću povući ono što mi smeta – da građani osjećaju strah od maskirnih uniformi. Ako nešto nije u skladu sa zakonima, zašto organizatori ne legaliziraju prosvjed, pa nije problem dobiti papire. Protestirajmo, ali na legalan način, doličan hrvatskim braniteljima. Svi imaju pravo na prosvjed, ali ne rušeći ustavnopravni poredak, za to nisu ginuli naši prijatelji. Ne moramo se slagati u svemu, ali moramo zajedno zastupati interese hrvatskih branitelja. Kako smo si čuvali leđa u ratu, tako trebamo i u miru. Trebamo se držati zajedno i artikulirati naše zahtjeve – kazao je Zoran Erceg, dodajući kako bi volio da postoji jedna krovna braniteljska udruga na državnoj razini, u čijem bi fokusu bio branitelj, a ne politika.

U trenutku kad je govorio da je Fred Matić za njega heroj Domovinskog rata, glasnom ga je upadicom prekinuo netko od prosvjednika, vičući: "Heroji Domovinskog rata su samo naši mrtvi", no situaciju je ubrzo smirio Josip Klemm. Predsjednik Udruge specijalne policije na kraju je konstatirao kako su hrvatski branitelji pokazali jedinstvo.

– Veličanstveno je što niste vidjeli ni čuli govor mržnje. Gospodin Erceg je naš prijatelj i nema tog kamena smutnje između branitelja – kazao je Klemm.

>> Klemm: Svi mi u Savskoj organizatori smo prosvjeda

Komentara 272

IV
ivaba
09:50 25.02.2015.

Zasto mediji vode huskacku politiku nprema braniteljima..... sad izbrisite komentar......

ZL
zlako
09:22 25.02.2015.

Četnici napadaju branitelje.Boli ih poraz u Oluji.Bolit če ih još više!

DU
Deleted user
09:11 25.02.2015.

Taj prosvjed treba ići dalje jer je trajna "zubobolja" (sijevajuća) trenutne garniture na vlasti i oni nemaju ništa protiv njega, a da bi bilo efikasno. Čak naguravaju u prvi plan materijalno, a radi se prvenstveno o nematerijalnom, odnosno ponižavanju braniteljske populacije, izjednačavanju Domovinskog rata s građanskim i izjednačavanju žrtve i agresora. Dečki, drž te se - uz vas su i mrtvi branitelji, oni se danas u grobovima okreću kad gore iznad njih se zabijaju ćirilićne table po Vukovaru. Radi se o srazu svjetova, Josipović je već dobio što je zaslužio, a Milanović je prvi na check out listi... Svi mediji naklonjeni YU orijentaciji ispucavaju svakodnevno sve moguće podvaljotke ne bi li se nekako najurilo branitelje i diskvalificiralo ih se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije