Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera plagijati

Brkić zbog diplome pokreće spor na Upravnom sudu

vaso
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.03.2014.
u 13:30

HDZ: Ovo je organizirana medijsko-političko-policijska operacija, naručio ju je prije 18 mjeseci Milanović, a provode je Ostojić, Dominić, Bertina i Bijelić

U HDZ-u uopće ne dvoje da je operacija u kojoj je prava meta njihov glavni tajnik Milijan Brkić i poništavanje njegove diplome zbog plagiranja pomno isplanirana i izmanipulirana. Izbrisati Brkića s političkog poprišta, i to prije izbora, bio bi velik uspjeh. Konkretno, kako to kažu ljudi bliski Brkiću, “ovo je organizirana medijsko-političko-policijska operacija u kojoj sudjeluju brojni ‘igrači’ iz vlasti”. Prema njima, prije godinu i pol premijer Zoran Milanović osobno je tražio pokretanje operacije, a u “timu” su ministar policije Ranko Ostojić, koji je tražio i pritiskao djelatnike Visoke policijske škole (VPŠ), načelnika Radmilovića i dekana Vukosava. I sam Brkić spominje uključenost još Vlade Dominića, glavnog ravnatelja policije, Marija Bertine, načelnika PNUSKOK-a, Vitomira Bijelića, načelnika krim-policije. Posebno ističu aktivnu ulogu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića te njegove pomoćnice Ružice Beljo Lučić. Odluka kojom se Brkiću oduzima naziv “stručni specijalist kriminalistike”, koju je potpisao dekan VPŠ-a Joško Vukosav, nosi datum 18. ožujka.

Puno zainteresiranih

Kronologija slučaja govori, pak, da je petočlano povjerenstvo VPŠ-a pregledalo završne i specijalističke radove za 30-ak diplomanata još 11. i 12. listopada 2012., u rekordnom roku od dva dana. Nakon toga dekan imenuje novo povjerenstvo za uzimanje izjava osoba o čijim se radovima raspravljalo. Zaključke tog povjerenstva nisu, međutim, potpisala dva od tri profesora. Nakon toga mediji počinju pisati o “Brkiću plagijatoru”. No, vrijeme protječe, pa 21. veljače 2014., kažu izvori, ravnatelj krim-policije Bijelić traži da se što prije napiše odluka o oduzimanju diploma. M. Bertina, načelnik PNUSKOK-a, 17. ožujka upućuje neklasificirani dopis načelniku Policijske akademija Želimiru Radmiloviću i postavlja mu pitanje je li VPŠ donio konačnu odluku o statusu studenata čiji su radovi ocijenjeni kao prepisani. Upit Bertina postavlja, dakle, dan prije nego što je odluka donesena. Takav hitni interes, Brkić vidi kao dokaz pritiska. Dekan Vukosav je i prije već bio na mukama jer je 19. veljače 2014. zatražio, ne od svojih šefova pri MUP-u, nego od Jovanovićeva ministarstva, da mu kažu kako postupiti u slučaju plagiranja. “Mišljenje i uputu”, koje je potpisala pomoćnica Beljo Lučić, dobiva već 21. veljače, a naputak Ministarstva dekanu VPŠ-a kaže “mora se oduzeti nepropisno stečeni akademski ili stručni naziv”.

Poslali i obrazac

VPŠ je izvan sustava nadležnosti Jovanovićeva ministarstva, ali kad su u pitanju diplome, jest. No to Ministarstvo dekanu još šalje i gotovu “šprancu” kako napisati odluku o oduzimanju zvanja, što već jest znakovito. Jovanovićevo ministarstvo još dekanu poručuje da može samostalno “odrediti daljnji postupak temeljem kojega će osobe koje su plagirale završne radove ostvariti pravo na ponovno stjecanje oduzetog akademskog naziva”, no ujedno dekana i VPŠ upozoravaju da, ako to naprave, moraju uzeti “u obzir svoju akademsku i reputaciju u široj javnosti”. Istodobno, dekan još nije javnosti objasnio kako to da 7 “plagijatora” nije prošlo poput Brkića i 18 drugih policijskih službenika. Što se Brkića tiče, on će poslušati “uputu o pravnom lijeku” iz dekanove Odluke i pokrenut će spor tužbom Upravnom sudu u Zagrebu.

>>Milijan Brkić: Jovanović ima nekakav problem sa samim sobom

>> Brkić: O ostavci ne razmišljam, ovo je obračun s HDZ-om

Komentara 75

MI
miso
14:05 29.03.2014.

Ako je rješenjem ostavljena mogućnost žalbe - neka se dotični žali. Ako je prepisao osramotit će se. Kažu da falsificiranje diplomskog nije kazneno djelo (advokat M.). Znači komisija je kriva što je falsifikatora pustila. U prvi tren i jeste tako.tako. No kad komisija utvrdi da je pogriješila ona ispravlja grešku i onda imamo ovu situaciju. Svi su u pravu. Falsifikatori nisu zavrijedili svoje zvanje. Točka. Gotovo.

KA
kafka
15:14 29.03.2014.

Nažalost samo plagiranje se ne smatra kaznenim djelom. . . . . . Kazneno djelo je, ako je vezano uz narušavanje autorskih prava. Zakon o znanosti kaže da se u slučaju plagojata oduzimaju akademski naslovi i izbori u razna znanstvena i nastavna zvanja. ....... . . . . . . . Kako to da Sabor u ovih 23 godine nije u zakon stavio kažnjavanje plagiranja???

KA
kafka
13:55 29.03.2014.

Upravni sud se iskljućivo bavi pitanjima da li je neki pravni postupak proveden u skladu sa zakonima i prvilnicima ustanove. On ne ocjenjuje da li je neko djelo počinjeno ili ne nego da li se ispravno postupalo pri postupku. ... Ako se možda pokaže da postupak provjere diplomskih radnji i nije bio proveden sukladno zakonu (moguće kad se politika upetlja i siluje) to nikako ne znači da diplomski rad nije plagijat i da je diploma zaslužena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije