Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠVERC

Neuništiva balkanska ruta: krijumčare drogu, ljude, duhan...

07.04.2015., Vinkovci - Na granicnom prijelazu Bajakovo carinici i policajci zaplijenili su gotovo 142 kg heroina vrijednog oko 42 milijuna kuna. Heroin su prevozili turski i njemacki drzavljani u vozilu WW Caddy.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
14.12.2016.
u 07:12

Bajakovo je granični prijelaz na autocesti pa je i najprometniji, a krijumčari postaju sve inovativniji

Tijekom proteklih desetljeća nestajale su i nastajale države, mijenjale se granice, ali je balkanska ruta, omiljena ruta krijumčara svim i svačim, uvijek opstajala. Radi se o ruti koja se, kada je u pitanju droga, proteže od Afganistana preko Turske, Grčke, Bugarske, Kosova i Srbije. Nakon prelaska Hrvatske i Slovenije vodi u zapadnu Europu.

Granica na autocesti

Da je ruta prilično aktivna svjedoče podaci s Bajakova gdje su carina i policija od kraja listopada do sredine studenoga zaplijenili gotovo 80 kilograma heroina čije je odredište bila zapadna Europa. Na toj krijumčarskoj ruti, kada je Hrvatska u pitanju, spomenuti granični prijelaz, smješten na autocesti, najprometniji je. Tijekom godine se samo na tom prijelazu zaplijeni različita roba vrijedna desetke milijuna kuna.

Najčešće se pokušavaju krijumčariti cigarete, zbog velike razlike u maloprodajnoj cijeni u EU i trećim zemljama. Osim toga, pokušavaju se prokrijumčariti odjevni predmeti, razni proizvodi životinjskog podrijetla, alkoholni proizvodi, preparati za potenciju (npr. Viagra, gel, testosteroni), autodijelovi i druga roba – kažu u Carini.

I dok se sa svakom zapljenom zna kakva je roba i koja je količina zaplijenjena, pitanje je koliko robe, pa i droge, prijeđe preko Bajakova neotkriveno.

– Ne raspolažemo procjenama tamnih brojaka jer se one ne mogu točno utvrditi, samo pretpostaviti – pojašnjavaju u PU vukovarsko-srijemskoj.

Dodaju da policajcima i carinicima angažiranima na graničnim prijelazima u razotkrivanju krijumčara pomaže i tehnologija, pa su tako opremljeni uređajima poput endoskopa, laserskog daljinomjera, ogledala s osvjetljenjem...

Tim se uređajima pronalazi skrivena roba jer se oni uglavnom koriste za preglede nedostupnih šupljina u prijevoznim sredstvima poput spremnika za gorivo. U standardnu opremu policajaca i carinika spadaju i uređaji za mjerenje vanjskih i unutarnjih gabarita prijevoznog sredstva, uređaji za pregled podvozja, mjerenje gustoće materijala… Ponekad se u potrazi za skrivenom drogom ili duhanom koriste i posebno obučeni psi, a granična policija opremljena je stacionarnim i mobilnim termovizijskim i infracrvenim kamerama koje se koriste za nadzor granice.

Utrka traje godinama

U razotkrivanju ilegalaca pomaže im i uređaj koji radi poput liječničkog stetoskopa; postavlja se na noseće dijelove vozila i registrira otkucaje srca, odnosno otkriva skriva li se tko u teretnom prostoru.

– Krijumčarima je cilj da robu prenesu pored nas, a nama da je pronađemo. To je utrka koja traje godinama. Postoji i niz drugih sitnica koje nam pomažu, poput nervoze ili znojenja. Moramo ići ukorak s vremenom jer krijumčari robu skrivaju u prtljažnicima, rezervnim gumama, posebno pregrađenim dijelovima vozila, dvostrukim podovima… Koriste se svime i svačime samo da prođu – kažu policajci i carinici s Bajakova koji svakodnevno pregledavaju vozila ne bi li otkrili krijumčare i njihovu ilegalnu robu.

>> Šestorica uhićena zbog sumnje u krijumčarenje 20 tona duhana

Komentara 5

BI
Biker
09:10 14.12.2016.

Da nisu politicari i policija umjesani u taj kriminal , nebi postojala balkanska ruta ....

OE
oetzi
08:58 14.12.2016.

Naravno da je Hrvatska na Balkanu, gdje si ti Isao u skolu?

DU
Deleted user
09:42 14.12.2016.

Da se riješi korupcija u državnim institucijama Balkanska ruta bi bila zatvorena. Ali kao što je poznato ne žive državni službenici samo od svoje plate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije