Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fond za zaštitu okoliša:

Ugovor o reciklaži guma tek kad se podmire svi dugovi

gume
Borna Filic/PIXSELL
21.07.2018.
u 14:04

‘Ivan Ivančić, direktor Energija proizvodnja d.o.o. navodi kako već pet godina pokušava ishoditi ugovor – no to je moguće samo kad za njega osiguraju svi uvjeti’.

Vezano za tekst o trgovačkom društvu Energija proizvodnja d.o.o. u kojem direktor društva Ivan Ivančić navodi kako već pet godina pokušava ishoditi ugovor za obavljanje usluge obrade posebnih kategorija otpada – otpadnih guma, želimo istaknuti kako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već godinama u komunikaciji s gospodinom Ivančićem te da se ugovor može sklopiti tek kad se za njega osiguraju svi uvjeti propisani zakonskim i podzakonskim aktima, a s kojima je gospodin Ivančić upoznat.

Zahtjev za sklapanjem ugovora o obavljanju usluge obrade otpadnih guma Fondu je dostavilo društvo Maun d.o.o. u travnju 2016., a to je društvo pravni sljednik trgovačkog društva Eko Velebit d.o.o. koje je u vremenu predaje tog zahtjeva imalo dug prema Fondu u iznosu od oko 7,2 milijuna kuna bez kamata po osnovi prethodno odobrenih, a nevraćenih zajmova.

Od tog vremena došlo je do statusnih promjena kod trgovačkog društva Maun d.o.o., odnosno niza promjena naziva i/ili pripajanja – trgovačko društvo Maun u Termin Technik Montage d.o.o., pa u Empijal d.o.o., potom u Kobu d.o.o. pa Tauri trgovinu d.o.o. te u konačnici u Energija proizvodnju d.o.o. kao zadnju u nizu trgovačkih društava koje potječu od inicijalnog društva Eko Velebit d.o.o. kojoj je izdana prva dozvola za gospodarenje otpadom, a kojoj je Fond osigurao zajmove koji nisu vraćeni. Također, trgovačko društvo Maun d.o.o. imalo je evidentiran i porezni dug prema RH u iznosu od oko 2,4 milijuna kuna.

Osim evidentiranog duga državi i Fondu, niti jedan od navedenih pravnih sljednika nije dostavio prijenos prava iz dozvole za gospodarenje otpadom izdanu trgovačkom društvu Maun d.o.o. na nekog od pravnih sljednika. Do danas nije dostavljena potvrda o nepostojanju duga prema Ministarstvu financija – poreznoj upravi, te je i dalje trgovačko društvo Energija proizvodnja d.o.o. dužno Fondu oko 7,2 milijuna kuna, u što nisu uračunate kamate.

Uz spomenuto, u lipnju ove godine Fond je obavio uvid u Jedinstveni registar računa Financijske agencije pri čemu je utvrđeno da je poslovni račun trgovačkog društva Energija proizvodnja d.o.o. blokiran te kako ukupne obveze društva iznose 55,579.575,23 kn, Fond se nalazi 146. mjestu u naplatnom redu. Podmirenje duga prema Fondu i podmirenje duga prema državi nužni su za ugovaranje svakog posla s Fondom, uz posjedovanje svih adekvatnih dozvola i ovlaštenja i drugih uvjeta propisanim zakonom. Promjene naziva društva, brisanje postojećeg i pripajanje drugom društvu, ne poništava dugovanje bilo kojeg trgovačkog društva u nizu. Navedeno, uz blokadu poslovnog računa i potraživanja od cca 55 milijuna kuna jasan je pokazatelj problema u načinu poslovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije