Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Svijest o važnosti recikliranja razvija se od malih nogu

Recikliranje
Foto: PR
1/2
PR
Autor
PR članak
18.07.2018.
u 10:03

Donosimo vam nekoliko zanimljivih savjeta kako djecu zainteresirati na odvojeno prikupljanje otpada

Našu svakodnevicu čini niz malih i jednostavnih navika, no uz brojne pozitivne, u naš se život ušuljaju i one nezahvalnije. Pogledajmo na primjer jedan prosječan dan ispunjen radnim obavezama, kućanskim poslovima, sportskim aktivnostima i druženjem s prijateljima. Uz sve prednosti, dolaze i gotovo neprimjetni, ali iznimno štetni nedostaci, kao na primjer povećana proizvodnja otpada. Plastična boca najdražeg pića, omot slatkiša ili zaštitna kutija novog televizora samo su neki od brojnih primjera otpada koje svakodnevno proizvodimo. Takvog se otpada samo u Zagrebu godišnje proizvede više od 300 000 tona, kojeg u većini slučajeva ne bacamo u odvojene spremnike.

Upravo gomilanjem takvog nerazvrstanog otpada, nepovratno i izravno narušavamo zdravlje ljudi i čistoću okoliša, stoga je važno stare navike zamijeniti novima te primjerom pokazati da nam je stalo. Učinkovito razvrstavanje otpada počinje u kućanstvu i na radnom mjestu, gdje možemo odvajati otpad u jasno odijeljene i natpisom označene improvizirane spremnike. Kada odluče, odraslima će takvo odvajanje otpada biti jednostavno i lagano, no potrebno je i one najmlađe potaknuti da odgovorno postupaju s otpadom. Jednostavan i učinkovit način odvojenog prikupljanja otpada razumljiv je odraslima, no one najmlađe treba na zabavan i razumljiv način animirati i educirati jer se dvije trećine sveukupnog otpada, ako se pravilno razvrstava, može ponovno iskoristiti ili poslužiti kao izvor energije.

Kroz igru za zeleniju i zdraviju budućnost

Donosimo vam nekoliko zanimljivih savjeta kako djecu zainteresirati na odvojeno prikupljanje otpada. Za početak, svoje spremnike obojite veselim bojama i ukrasite ih zabavnim motivima koji simboliziraju vrstu otpada za koju su namijenjeni. Neka dominantna boja vaših spremnika bude u skladu s vrstom otpada, pa tako onaj za prikupljanje papira ukrasite pretežito plavim tonovima, spremnik za plastiku žutim, a za staklo zelenim. Vaše posude neka ne budu prevelike kako ne bi zauzimale previše mjesta u stanu te kako se otpad ne bi gomilao. Još bolje, neka i djeca sudjeluju u izradi spremnika jer će tako prije prihvatiti i bolje razumjeti ideju odvojenog prikupljanja. Tako će vaši najmlađi postati ekološki savjesni građani koji će i izvan doma prepoznati kontejnere diljem grada ili na zelenim otocima.

Uz praktične aktivnosti poput izrade i korištenja spremnika u domaćinstvu, za učinkovit proces odvojenog prikupljanja otpada, djecu pa i odrasle, prije svega je potrebno educirati kako bi razvili svijest da su upravo oni presudan faktor u rješavanju ovog globalnog problema za okoliš. U tu svrhu je Grad Zagreb odlučio pokrenuti kampanju Stavi pravu stvar na pravo mjesto s ciljem sustavne edukacije i informiranja građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kako bi se smanjio negativni utjecaj na okoliš i očuvao „beli Zagreb grad“ za buduće generacije.

Ključne riječi

Komentara 12

VI
Vito
08:03 19.07.2018.

Svijest o važnosti recikliranja razvija se od malih nogu ::: Onda morate razlikovati pojmove -RECIKLIRANJE- i -ODVAJANJE- __ Zato ću vas pokušato obvrazovat, kad to nije uspjelo onima pored kojih ste prolazili da bi vas drugi neobrazovani zaposlili kao "novinare". __ RECIKLIRANJE je strana riječ za ponovnu uprabu novonastalih predmeta od odbačenih i prerađenih materijala. __ ODVAJANJE je postupak kojim se RAZLIČITI predmeti razvrstavaju prema vrsti materijala od kojeg su izrađeni. __ Odvajanje različitih predmeta od različitog materijala u Hrvatskoj nema nikakve "uzročno posljedične" veze s ponovnom uporabom tako prikupljenog materijala. __ Čak suprotno, prikupljeni odvojeni materijal se uglavnom spaljuje svake godine na privatnom zemljištu. __ A spaljivanje odvojenog materijala koji je ujedno plaćen od strane stanovništva NIJE RECIKLIRANJE

VI
Vito
08:23 19.07.2018.

PR članak --- stoga je važno stare navike zamijeniti novima te primjerom pokazati da nam je stalo. ::: Zato se i ne potpisujete - ne potpisivanjem jasno dajete do znanja svima koji čitaju taj pamflet obamne da vam u stvarnosti uopće nije stvarno stalo do toga o čemu pišete, nego do novca kojeg ste dobili za nabacivanje riječima kako bi obmanom navice pokušali uvjeriti u postojanje. __ Da stvarno mislite o tome o čemu pišete u Hrvatskoj bi već 1987.g. izgradili, ili započeli gradnju, postrojenja za odvajanje materijala, a komunist na vlasti u Zagrebu bi već onda pokrenuo izgradnju tvornica u kojima bi od prikuljenog matrijala tvorili nove predmete. __ Nakon 31 godine možete samo pisati kako je prošla 31. godina, a da se svjest o odvajanju otpada nije ozbiljno čak niti razmišljalo izvan okvira "novinarskih" plaćenih pamfleta. __ vama (namjerno nisam napisao veliko slovo -V-, jer ga ne zaslužujete niti na početku rečenice) je isključivo stalo do novca kojeg ste dobili za objavljivanje ovog laprdanja.

VI
Vito
09:07 19.07.2018.

s ciljem sustavne edukacije i informiranja građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kako bi se smanjio negativni utjecaj na okoliš i očuvao „beli Zagreb grad“ za buduće generacije. ::: Vam šaljem sliku tog poklopca tri dana kasnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?