Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Svjetska banka: Hrvatska je u krizi izgubila korak s EU

Bez smanjenja rashoda države, bolje poslovne i ulagačke klime te novih radnih mjesta nema napretka
03. rujna 2012. u 08:47 41 komentara 4 prikaza
'16.02.2011., Zagreb - U Hrvatskoj je broj nezaposlenih presao 330 000. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'

Hrvatska hitno treba reforme kojima će smanjiti rashode države te omogućiti poduzetnicima da prodišu i počnu otvarati radna mjesta, poručuje Svjetska banka u komentaru naslonjenom na izvješće “Zlatni rast: Vraćanje sjaja europskom gospodarskome modelu”.

Stojimo u mjestu

– Hrvatska stoji, mora se pokrenuti – poručuju iz Svjetske banke. Napominju da nećemo profitirati od ulaska u EU ako ne popravimo poslovnu klimu te ne zaustavimo stalno rastući udio državnog proračuna, koji zauzima gotovo 20% BDP-a.

– Ako ne iskoristite ulazak u EU kao polugu za promjene, slabosti Hrvatske dodatno će se pogoršati – poručuju. Kao dobre strane RH vide razvoj trgovine i financijskog sustava, dok je lista slabosti znatno duža, od otežanog poslovanja poduzetnika, loše ulagačke klime zbog koje nema ni ulaganja u inovacije i istraživanja ni komercijalno održive proizvodnje. Većinu istraživanja, naime, financira država, na što se troši 0,8% BDP-a. Oko 40% tog iznosa RH ulaže u poslovna istraživanja, što je 30,24 eura po stanovniku, dok u Sloveniji tvrtke nose 62% troškova za istraživanje i razvoj, a godišnje se ulaže 130 eura po stanovniku. U vodećim zemljama u Europi ta izdvajanja znatno prelaze 3% BDP-a, od čega više od dvije trećine izdvaja privatni sektor. Lani je stopa zaposlenosti iznosila tek 52,4% uz samo 61% aktivnog stanovništva pa Svjetska banka preporučuje da se izmjenom poreznih i radnih propisa unaprijedi struktura troškova poduzeća te olakša izvoz. Nužno je osigurati da se rad isplati i zaposleniku i poslodavcu.

– Potrebno je mijenjati oporezivanja rada i sustav socijalne skrbi. Treba riješiti i problem isplativog ranog umirovljenja, a istovremeno i poboljšati skrb o djeci, kako bi se žene potaknule na rad – stoji u komentaru.

Modernizirati tržište rada

Socijalni su izdaci pak sve značajniji udio u rashodima države. Hrvatska vlada troši oko 43% BDP-a, kao i usporedive države, ali značajan dio tih rashoda odnosi se na socijalnu zaštitu: mirovine, naknadu za nezaposlene i socijalnu pomoć. Zbog toga nam trebaju reforma zdravstva i mirovinskog sustava, kako bi ostalo više novca za ciljane rashode. Iako su nedavni napori u fiskalnoj prilagodbi doveli do smanjenja fiskalnog deficita na 4,3%, u drugom tromjesečju, Svjetska banka upozorava da će biti potrebne snažnije mjere fiskalne konsolidacije da bi se osigurala održivost duga.

Hrvatska je u krizi izgubila korak s EU, upozoravaju. Iako je od 1998. do 2008. udvostručila BDP po stanovniku i dostigla više od 64% prosjeka EU prema paritetu kupovne moći, od krize je pala otprilike 3%.

Bez privlačenja investitora problem i re

Bez privlačenja investitora problem i refinanciranje duga
U posljednje dvije godine Vlada se zaduživala u prosjeku za 12,5% BDP-a godišnje da bi refinancirala stare dugove i pokrila deficit. Bez uvjerljivog programa reformi koji će privući ulagače, refinanciranje bi moglo postati problem, upozoravaju u banci. Problem će biti i 520 mil. eura koje ćemo godišnje uplaćivati u proračun EU. Zauzvrat se otvaraju fondovi s potencijalnom koristi od 1,5 milijardi eura godišnje, no država mora “otvoriti fiskalni prostor za sufinanciranje” tih projekata.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • valis:

  zato i jesi sulud jer nista ne znas ...i nista ne primjecujes..pa ti je i sve isto..blago tebi...

 • stefj:

  Tja, eto, i svjetska banka ukazuje na isto ko i svi ostali neovisni ekonomisti i institucije... A ova vlada baš sve suprotno - porezima udrila po privatnom sektoru i stanovništvu, investicije učinila apsolutno neisplativima. Od kada su došli, bilježimo stalan ... prikaži još! veliki pad proizvodnje, pad izvoza i potrošnje, a od investicija ništa. Način na koji nas vlada pokušava izvući iz krize je već viđen i može donijeti samo privremene rezultate - planska privreda, ulaganje u državni i javni sektor, državne investicije, ... Najgore od svega je to da npr. Linić niti ne shvaća da ovo nije komunizam i da se ne može naređivati privatnom sektoru što da radi. Njegovi istupi i ljutnja što nema ulaganja ukazuju upravo to. Smisao investicija je ostvarivanje profita, a ne plaćanje poreza, a to njemu nikako ne ide u glavu...

 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  Hm A kad je to Hrvatska držala korak s EU, da bi ga izgubila? A EU sve trulija, pa možeš misliti kako mi koračamo. Meni se čini, - u rikverc.