Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD CRTE

Što puši država

06.06.2006.
u 13:46

Vlada ipak neće potpuno zabraniti pušenje na javnim mjestima, a činovnik koji je to izgovorio bit će sretan ako ne ostane bez posla. Iznenađeni? Sumnjam. Duhanska industrija u Hrvatskoj i dalje uživa zaštitu kao malo gdje drugdje. Točnije, odnosi se to na domaćeg monopolista, koji je sve ove godine više nego uspješno čuvao svoje dvorište od upada sa strane.

Privatno se mogu zlurado i veseliti što su domaći mangupi uspjeli isprašiti bjelosvjetsku multinacionalku, no nije mi nimalo drago vidjeti kako se zakon može uvijeti po potrebi. Dovoljno je vidjeti kako nas već godinama unatoč zabranama, bez ikakvih sankcija pozdravljaju iz Rovinja, pa da si daš mašti na volju o tome što se radi tamo gdje je zaklonjeno od pogleda. 

Čak je i regulator prije nekoliko godina amenovao nastajanje monopola, dozovolivši da TDR proguta TDZ, pod objašnjenjem da bi TDZ u suprotnosti propao! I zlatna koka Tisak bila je u stečaju, pa sad opet nese zlatna jaja.

Naravno, nije teško naći ni opravdanja za tolerantno ponašanje države. Nitko tako dobro ne puni državni proračun (doduše, isto tako uspješno prazni proračun zdravstvenog sustava, no, tko bi pušio, pušio bi i bez TDR-a i TDZ-a). Upravo sam čuo podatak da domaći urod duhana vrijedi jednu trećinu ukupnog uroda pšenice, i to na samo 5000 hektara. To se zove dodana vrijednost, a da ništa dodao nisi!  Tu je i ona fatalna privlačnost: u Adrisu je skoncentrirana golema moć - novac koji jednostavno vapi da bude upotrebljen za spas domaćih poduzeća od uvijek gladnih stranaca.

 Upućeni kažu da je Adris još uvijek itekako u igri u konstrukcijama oko spajanja Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. Splitska banka bila je preveliki zalogaj i za Adris, no ovdje bi mogao naći svoju ulogu. Pitanje je samo treba li jednoj takvoj duhanskoj kompaniji dati još veću moć u ruke? Možemo samo teoretizirati, no, Adris odavno nije samo duhanska tvrtka - već godinama se priprema za trenutak kad će se prebaciti na turizam, kao što se recimo slovenski Istrabenz prebacio na turizam, prehrambenu industriju i još koješta drugo. Čak i Adrisova gradnja moderne tvornice samo im je garancija da će je netko - uopće htjeti kupiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije