Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Šikonja: INA je kontinuirano najbolja hrvatska kompanija, usprkos svemu

Gost nedjeljne emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je Želimir Šikonja, dugogodišnji djelatnik INA-e na upravljačkim pozicijama u proizvodnji nafte i plina
18. veljače 2019. u 12:13 0 komentara 293 prikaza
Foto: Poslovni dnevnik

Gost nedjeljne emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je Želimir Šikonja, dugogodišnji djelatnik INA-e na upravljačkim pozicijama u proizvodnji nafte i plina, a danas predsjednik Hrvatske udruge naftaša i geologa. Govorio je o energetskoj strategiji, hrvatskoj proizvodnji i istraživanju, INA-inoj strategiji, investicijama u rafineriju Rijeka, LNG terminalu i Zakonu o INA-i.

Miro Bulj Rasprava u Saboru Miro Bulj ministru Ćoriću: Ovo je smrtni list za Inu!

Pohvalio je donošenje energetske strategije te izrazio nadu kako će ovo biti prva strategija koja će dobiti izvedbeni plan. Pohvalio je rješenje unutar strategije koja idu za diverzifikacijom i energetskom sigurnosti te naglasio kako Hrvatska i u obnovljivim izvorima energije dobro stoji. Izrazio je žaljenje što Hrvatska ne proizvodi dovoljno, te svake godine udio proizvodnje u potrebama opada. Kod plina je to osobito vidljivo, pa smo ovisni samo o jednom dobavnom pravcu, tj o jednom izvoru plina, što funkcionira dobro. Izrazio je čuđenje protivljenju istraživanja ugljikovodika u nekim krajevima, pogotovo u turistički nerazvijenim krajevima, jer istraživanja i proizvodnja gospodarski osnažuju kraj gdje se istražuje.

Pohvalio je povijesno dobrom odluku Vlade da shvati LNG terminal kao infrastrukturni objekt, jer se time dobiva novi dobavni pravac, prvenstveno za američki, a onda i sredozemni plin. Posebno je ovdje zanimljiv katarski plin, rekao je Šikonja, jer Katar je izašao iz OPEC-a i u budućnosti će se baviti plinom. Što se tiče zakupa, izrazio je optimizam, jer kada država i EU naprave terminal i osposobe brod, rizik zakupa će se značajnije smanjiti. Pohvalio je MOL-ovu eru u INA-i, posebno posljednje dvije godine, rekavši kako je INA kontinuirano kompanija s najboljim rezultatima po svim pokazateljima.

Viktor Orban i Andrej Plenković Arbitraža u Washingtonu MOL u tužbi protiv Hrvatske traži 6,5 milijardi kuna

Ako izuzmemo emocije, posve je logično da se u Sisku ukida rafinerijsko poslovanje, rekao je Šikonja te izrazio nadu kako će nova investicija u rafineriju u Rijeci dodatno osnažiti rafinerijski posao u toj rafineriji te je učiniti dugoročno konkurentnom za dobavu mediteranske nafte. Zaključio je kako promatra sa zanimanjem rasprave o zakonu o INA-i i kako se čudi potpuno neargumentiranim raspravama oko tako važnog pitanja. Nada se kako će se naposljetku, sa zakonom ili bez, odnos među vlasnicima relaksirati na dobrobit kompanije.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.