Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

Miro Bulj ministru Ćoriću: Ovo je smrtni list za Inu!

Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.02.2019.
u 13:18

U Saboru se raspravljalo o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine

Ovo je smrtni list za Inu, više nemamo nikakvu kontrolu nad Inom, ovo je veleizdaja, sve ste prodali..., samo su neke od kritika koje su oporbeni zastupnici danas uputili ministru zaštite i okoliša Tomislavu Ćoriću tijekom rasprave o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine. Ključna kritika ide na račun hitne rasprave, umjesto u dva čitanja, a ministar je objašnjavao kako se zakon mijenja zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU, pa hitna procedura nije problem kako ne bi plaćali neku kaznu Europskoj komisiji koja je protiv Hrvatske pokrenula postupak zbog povrede prava EU.

Mijenja se, odnosno usklađuje s pravnom stečevinom EU članak zakona na temelju kojeg Hrvatska ima posebna odnosno ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva INA – Industrije nafte, te pravo veta na određene odluke uprave društva, kao i pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine.

Mostov Miro Bulj kaže kako su ove izmjene zakona smrtni list za Inu.

– Izmjene ovog zakona vam je sigurno diktirao Jozo Petrović, ovo je izdaja nacionalnih interesa – kazao je Bulj kidajući papir na kojem je napisan zakon. Ministar Ćorić uzvratio mu je kako se interesi Hrvatske štite u najvećoj mogućoj mjeri..

SDP-ov Gordan Maras podsjetio je na božićno obećanje premijera Andreja Plenkovića o vraćanju Ine u hrvatske ruke.

– U posljednje dvije godine prešli smo put od vraćanja Ine u hrvatske ruke do toga da više nemamo nikakvu kontrolu nad Inom. Kad se zatvara sisačka Rafinerija, mi tu ništa ne možemo. Vlada, HDZ tu ništa ne mogu. To je autonomna odluka uprave kompanije. Ili ste tada lagali narodu kada ste govorili da ćete preuzeti stvari u svoje ruke i da se neće zatvoriti rafinerija u Sisku i da nećemo dopustiti Mađarima da rade što hoće ili sada ne govori istinu – kazao je Maras, a Ćorić mu je odgovorio da se zakonom štite nacionalni interesi, kao i da Hrvatska trenutačno ima 44,8 posto dionica Ine.

– Dok sam ja ministar, taj dio udjela RH može jedino rasti – uvjerava Ćorić.

HSS-ov Davor Vlaović pita ministra što Vlada poduzima vezano uz božićno obećanje premijera, hoće li se Ina doista vratiti u hrvatske ruke. Podsjeća i da u strateškim razvojnim dokumentima MOL-a do 2030. godine nema proizvodnje u Ini u Hrvatskoj, a navodi se i daljnje smanjenje broja zaposlenih, pa ga zanima hoće li Vlada to riješiti.

– Da, Hrvatska radi na tome da se otkupi udio mađarskog MOL-a. Da, za to treba vremena. Da, mi kao Vlada nosimo i političku odgovornost za taj proces – poručuje Ćorić dodavši kako će vrijeme pokazati hoće li uspjeti, ali od te namjere ne odustaju. Nije siguran da i u jednom strateškom dokumentu piše da 2030. neće biti proizvodnje u Hrvatskoj, dodaje i poziva Vlaovića da mu pokaže taj dokument ako ga ima.

Je li ovaj zakon smokvin list za nešto, zanima GLAS-ovu Anku Mrak Taritaš.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić optužuje vladajuće za izdaju i pita jesu li ove izmjene zakona zapravo korak k tome da MOL lakše ovlada Inom, a onda da zauzvrat bude kooperativniji po pitanju arbitraža.

– Ove izmjene idu u radikalnom smjeru odricanja države od prava na kontrolu procesa u Ini. Ta kontrola je zasad koliko toliko postojala. Zašto Vlada šuti dvije godine o preuzimanju ine od Mađara, zašto je zaustavljen natječaj za konzultante u tom procesu. Jesu li Plenković i Orban na zajedničkom sastanku dogovorili da Mađari u potpunosti preuzmu Inu i da se ugasi sisačka rafinerija. Više je nego očito da Plenković završava posao kojeg je započeo Sanader, a obojica imaju isti cilj – stvoriti uvjete da Mađari u potpunosti preuzmu Inu, a to je za nas izdaja nacionalnih interesa – kaže Bernardić i podsjeća na staru izjavu Gorana Marića da neće dopustiti gašenje sisačke rafinerije i da je onaj tko to dozvoli izdajnik. Pitao je Ćorića, Branka Bačića i Ivana Šukera osjećaju li se kao nacionalni interesi ili osjećaju ponos. Ćorić okreće priču na LNG projekt, kojim se, tvrdi, osigurava da građani nikada više ne budu dovedeni u situaciju da nemaju opskrbu plinom.

– Je li to izdaja nacionalnih interesa? Jesmo li veleizdajnici jer želimo otkupiti Inu i što činimo sve kako bi u energetskom sektoru zaštiti interese RH? Ili su veleizdajnici oni koji nam cijelo to vrijeme podmeću klipove i u simbiozi s interesnim skupinama, političkim skupinicama i međunarodnim čimbenicima čine sve da nam u tim procesima otežaju, pa da LNG terminal ne bude nikada napravljen. Vi kao zaštitnik hrvatskih interesa s glavicom kupusa u ruci, ne daj nam Bože – uzvratio je Ćorić.

>> Okršaj Gordana Jandrokovića i Nikole Grmoje u Saboru

Komentara 44

VO
volosko
13:55 13.02.2019.

Bulj, Grmoja i ekipa su pravi most prema provaliji!

SA
SashaRush
13:56 13.02.2019.

Google sada plaća $ 17000 do $ 22000 mjesečno za rad na mreži od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam 20544 dolara u prvom mjesecu od ovog posla. ---->>>>> www.WebJob33.Com

AF
afera
13:46 13.02.2019.

A Bulj je smrtni list za Most

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije