Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednik Vlade Pankretić na ministarskom sastanku ICPDR-a u Beču

Potpisana Deklaracija o Dunavu i upravljanju dunavskim slijevom

austrija
16.02.2010.
u 16:11

Plan se odnosi na ključne zahtjeve okvirne direktive o vodama Europske unije. Prihvaćeni su i akcijski planovi zaštite od poplava u 17 podslivnih područja Dunava.

BEČ –  Ministri odgovorni za upravljanje vodama 14 zemalja dunavskog slijeva, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Crne Gore, Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine te predstavnik Europske unije danas su na ministarskom sastanku u Beču, kojem je domaćin bila Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), potpisali novu Deklaraciju o Dunavu.

S hrvatske strane deklaraciju je potpisao potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodenoga gospodarstva Božidar Pankretić.

– Ovom deklaracijom identificirana su najvažnija pitanja upravljanja vodama – rekao je Pankretić za Večernji list, objasnivši da su prihvaćenim dokumentom postavljene aktivnosti za zaštitu dunavskog sliva na ekološki prihvatljiv način i da sada slijedi njihova zajednička provedba.

Prema Pankretićevoj ocjeni, izrada plana i sudjelovanje u radu ICPDR-a pomogli su Hrvatskoj u procesu njezina približavanja EU, posebice u vodnom sektoru te pripremi i provedbi nacionalnih obveza iz tog područja.

– Pripremamo se i za korištenje novca EU  kao glavnog izvora financiranja uz domaći novac, a vezano uz realizaciju prihvaćenih mjera – rekao je potpredsjednik hrvatske Vlade Pankretić dodavši kako je riječ o više od pet milijardi eura za realizaciju investicija.

Stavljanjem potpisa na ovu deklaraciju države Podunavlja prihvatile su plan upravljanja dunavskim slijevom koji daje obrise konkretnih mjera koje će se provoditi od 2015. godine radi poboljšanja stanja okoliša slijeva rijeke Dunav i njegovih pritoka. Riječ je o smanjenju zagađenja koje dolazi iz naselja i s poljoprivrednih površina, zaustavljanju negativnih učinaka promjena na rijeci nastalih ljudskim utjecajem, uvođenjem uporabe deterdženata bez fosfata i ponovnim spajanjem vlažnih staništa.

Plan se odnosi na ključne zahtjeve okvirne direktive o vodama Europske unije. Također su prihvaćeni i akcijski planovi zaštite od poplava u 17 podslijevnih područja Dunava.

ICPDR je međunarodna organizacija koju čini 14 zemalja i Europska unija, a glavni joj je cilj zaštita vode i okoliša Dunava. Od osnivanja 1998. godine ICPDR je prerastao u jedno od najvećih i najaktivnijih međunarodnih tijela koja okuplja europske stručnjake na području upravljanja riječnim slijevovima. ICPDR ne samo da se bavi rijekom Dunav nego se njegove aktivnosti protežu i šire na dunavski slijev, uključujući pritoke i resurse podzemnih voda.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
21:20 16.02.2010.

Sad kad treba potpisivati,sjetili se u Beču da Dunav ide i kroz Hrvatsku!

DE
demokršćanin
16:47 16.02.2010.

I OPET JE N E Š T O P O T P I S A N O ! Pankretić je i opet u \"naše\" ime nešto potpisao.Zar taj isti DUNAV ne oplakuje i ukradenu nam Vukovarsku adu? Zar vode Dunavaava ne teku uz poljoprivredna zemljišta koja je Srbija sebi prisvojila.Prisvojili su ADU,prisvojili su zemljišta u vlasništvu Hrvata,ali o tome se ne govori.Pravi predstavnik koji bi trebao zastupati interese Hrvatske nije smio ništa potpisivati dok nam oduzeto nije vraćeno.I opet je predstavnik Hrvatske bio SlUGA POKORNI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije