Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Podravka se posljednjih dana spominje kao izvor novca za mogući otkup dionica Ine

Kolakovića prvo u nadzorni, pa za šefa kompanije
21. siječnja 2017. u 15:21 2 komentara 1779 prikaza
Marko Kolaković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Odbora za gospodarstvo HDZ-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Marko Kolaković, nakon što ga je predložio odbor, dobio je i potporu stranke da preuzme vodstvo Podravke. Ovih dana ta je potpora došla i iz Koprivnice – Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a i gradskog odbora stranke.

Postoji i potpora resornih ministara, navodno i Mosta, koji bi, izgleda, također htio svog čovjeka u upravi. Država je tek jedan dioničar u Podravki, što znači da će trebati čuti i glas ostalih dioničara, prije svega mirovinskih fondova, koji sada drže 46,8 posto vlasništva kompanije.

Davor Bernardić, SDP Davor Bernardić: 'Tražimo da opozicija bude uključena u pregovore s MOL-om' 10.11.2016., Rijeka - Svecano potpisivanje ugovora izmedju INA-e i spanjolske kompanije Tecnicas Reunidas o izradi detaljnog inzenjerskog projekta za Postrojenje za obradu teskih ostataka. Posjet lokaciji unutar RNR gdje bi se trebalo graditi jedno postro ANALIZA PRIJEDLOGA 6 modela za otkup Ine, ali ništa bez bar 7 milijardi kuna Martina Dalić Dionice Dalić: Otkup MOL-ova udjela u Ini je dvostrani proces, nužan je dogovor obiju strana

Skupština Podravke održava se 21. veljače, kada bi se trebao potvrditi Nadzorni odbor, a među predloženim je članovima i Kolaković. Ideja je da on uđe prvo u Nadzorni odbor, a da ga se potom potvrdi za predsjednika uprave.

Kolaković na fakultetu predaje poduzetništvo, a unutar HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo velika je preokupacija sa suradnicima već dvije do tri godine upravo unapređenje poslovanja Podravke. Zbog toga se njegovo ime već i prije spominjalo iz vrha stranke kao potencijalnog nasljednika Zvonimira Mršića.

I sada ga navodno podržava njegov školski kolega premijer Plenković. Kolaković je u razgovoru sa strukom zamjerio, primjerice, što Podravka nije središnja domaća prehrambena industrija koja bi se više povezala s OPG-ovima.

A time bi se, primjerice, sastojci za Vegetu proizvodili u zemlji, a ne uvozili, kao sada. Razmišljanja su bila da se svaki OPG specijalizira za proizvodnju jednog proizvoda. Donedavno se kao kandidat za čelnu poziciju u Podravki spominjao i bivši član uprave Podravke Marin Pucar, ali on navodno više nema potpore.

Iako država ima velike planove s Podravkom, što kadrovske, što poslovne, ipak se sve češće ovih dana ta kompanija spominje u kontekstu tvrtki koje bi ušle u prodaju u slučaju da se odabere taj model za otkup dionica Ine, odnosno model po kojem bi se novac prikupio prodajom državnih udjela

. Kako navodno Atlantic grupa još uvijek ima interes za kupnju tog udjela i moguće većeg ako mu ga prepuste mirovinski fondovi, taj scenarij nije isključen. S druge strane sadašnji čelnik Podravke Z. Mršić, kojeg je svojedobno postavila SDP-ova Vlada, već dulje vrijeme sve jače brani uspjehe koje je Podravka ostvarila posljednjih godina, a što i stoji.

No, svim ulagačima, kako i kažu, najsretnije bi rješenje bilo da se politika makne iz te Podravke.     

>> HGK s Vladom želi uvesti novi model za izvoz i investicije

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • Bubalamala:

    Vlada če naj prije promijeniti rukovodeći kadar i postaviti ljude podobne za njihovo ideju prodaje.

  • Avatar maxist
    maxist:

    Razvaliti sve što je preostalo za "spas" INE koja je ionalo u buli ?