Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlata vrijedan

Na imanju Moslavačka priča proglasit ćemo najbolje OPG-ove

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
01.09.2022.
u 08:44

Nagradu Zlata vrijedan dobit će tri OPG-a, jedna najbolja mlada nada te jedno gospodarstvo koje su odabrali čitatelji Večernjeg lista

Pripreme za proglašenje dobitnika devetog Agro Oskara privode se kraju, a finalisti ovogodišnjeg izbora za najbolje obiteljsko gospodarstvo u sklopu projekta Zlata vrijedan spremaju se put Male Ludine gdje će sutra navečer na imanju Moslavačka priča biti proglašeni dobitnici vrijednih nagrada. U programu koji će voditi Barbara Kolar i Martina Validžić doznat ćemo koja je tri od ukupno dvadeset i jednog OPG-a iz cijele Hrvatske žiri proglasio najboljima, tko je najbolja mlada nada u poljoprivredi te koje su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kao najbolje odabrali čitatelji Večernjeg lista.

Četiri drvene kuće i ribnjak

Projekt u kojem će se prikazati kako izgleda život i rad marljivih proizvođača hrane na selu pokrenuli su prije devet godina Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede. Svake godine najbolje od najboljih poljoprivrednika iz cijele Hrvatske predstavljamo u reportažama na stranicama Večernjaka, na našem portalu vecernji.hr te u emisiji “Dobro jutro” Hrvatske televizije koja je partner projekta.

Sam je izbor koncipiran tako da svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedan OPG, a u kategoriji najbolje mlade nade u poljoprivredi bira se između troje mladih koji su odlučili nastaviti obiteljsku tradiciju ili su pokrenuli vlastitu poljoprivrednu proizvodnju. Žirijem koji odlučuje o pobjednicima i koji između pristiglih prijava za sudjelovanje bira finaliste svih devet godina predsjedava Stjepan Blažević iz Večernjeg lista, dok je “mandat” ostalih promjenjiv, no uz Blaževića su sve vrijeme Jan Marinac iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika AGRO te pomoćnica glavnog urednika Večernjaka Mirjana Žižić. Članovi žirija u ime Ministarstva poljoprivrede ove su godine Zdravko Tušek i Goran Lipavić, a u žiriju su i Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore te Vlatko Grgurić s HRT-a. Član je i pobjednik lanjskog izbora Tomislav Kuharić, vlasnik farme muznih krava u Vinipotoku u Zagorju.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Prvoplasirani OPG koji žiri odabere osvaja 30 tisuća, drugoplasirani 20 tisuća, a trećeplasirani 10 tisuća kuna, kao i mlada nada. Onaj OPG koji osvojio najviše telefonskih glasova čitatelja Večernjaka dobit će nagradu u iznosu od pet tisuća kuna, e-pretplatu na Večernji list i mobitel. E-pretplatu na Večernjak dobivaju i svi ovogodišnji finalisti. Generalni pokrovitelj je Spar.

”Moslavačku priču” posjetili smo nekoliko dana prije završnice izbora, a vlasnici Snježana Ožetski i njezin sin Ivan proveli su nas ovim bajkovitim imanjem šezdesetak kilometara udaljenim od Zagreba, na pola puta između Kutine i Ivanić-Grada, kamo mnogi gosti dolaze na opuštajući odmor u prirodi. Naime, na posjedu su četiri drvene tradicijske kuće – Agacija, Vrba, Kruška i Jelengaj – ribnjak u kojem plivaju patke i kojim se može voziti čamcem i pecati šarane, poučna staza koja vodi kroz šumu u kojoj je više od dvije stotine jelena... U srcu šume nalazi se i Vilingaj – prostrana sala u staklu kroz koje gledate životinje u njihovu prirodnom staništu. U svome devetome desetljeću života o jelenima i poljima kukuruza koje za njihovu prehranu siju i danas se brine Snježanin osamdesettrogodišnji otac Stjepan Martinac, koji je sa suprugom Katicom začetnik “Moslavačke priče”.

– U kući u obližnjem Obedišću živjelo nas je šestero – roditelji, baka i djed i brat i ja. Malo se imalo, bilo je teško, no svi smo bili emotivno vezani, voljeli smo obiteljska okupljanja i druženje pa je tata u blizini našeg doma htio da imamo kućicu u prirodi u kojoj ćemo se sastajati. Pronašli su on i mama ovu ljepotu, iskopali ribnjak... – prisjeća se Snježana.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Specijaliteti od jelena

Pomalo, okrupnjivali su posjed, pronalazili u okolici još drvenih kuća i sljedećih osam godina dasku po dasku selili na imanje, krčeći u raslinje obraslu zemlju. Za drvene je kuće Stjepan po Hrvatskoj tražio i na restauraciju odnosio stari namještaj pa je tako nabavio i antikne komade iz kuće Slavoljuba Penkale, među kojima je i njegov klavir. Naposljetku je prije desetljeća rustikalna “Moslavačka priča” otvorila vrata za posjetitelje koji ondje mogu uživati u cvrkutu ptica, ali i u raznoraznim gastronomskim delicijama. Specijalitet je kuće jelen u umaku s crnim vinom i suhim šljivama uz knedle dizane na pari. Snježana preporučuje i lovačke kobasice od jelenskog mesa te paštetu od jelena koja se maže na domaći kruh. Ponuda hrane upotpunjena je ponudom autohtonih vina među kojima je najpoznatiji moslavački škrlet.

U kućama i sobama iznad restorana 33 su ležaja, a ukupni je smještajni kapacitet za 43 osobe. Osim domaćih gostiju, “Moslavačka priča” privlači i strane turiste iz svih krajeva svijeta. Ovdje se organiziraju i brojne proslave, poput svadbenih svečanosti u šumi. Stariji parovi dolaze obnoviti bračne zavjete ispred kapelice u kojoj je kip Majke božje iz tridesetih godina devetnaestog stoljeća, koji je doselivši se onamo iz Ukrajine 1908. godine donio Snježanin pradjed Konstantin Zavacki.

Djelić ovog prekrasnog imanja gledatelji HRT-a imat će prilike vidjeti u nedjelju u 16.05 sati kada će na Drugom programu biti emitirana snimka završnice ovogodišnjeg izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan. U zabavnom dijelu programa nastupit će tamburaški sastav “Gazde”, pobjednica Splitskog festivala Lorena Bućan i vokalni ansambl “Lipe” iz Siska.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije