Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recesija, harač i Ivo Sanader Fižulićima donijeli još jednu gubitašku godinu

Magma opet u minusu, u 2009. čak 14,3 posto manji prihodi

magma
Mišo Lišanin
06.01.2010.
u 15:36

Magma grupa tijekom siječnja i veljače 2010. tržišne će niše popuniti s dva potpuno nova koncepta na tržištu – Magma lifestyle i Turbo sport core.

Poslovanje u uvjetima recesije, koja je u zadnjem kvartalu 2008. zahvatila sva tržišta, te snažni pad kupovne moći i povjerenja potrošača, Magmi su u lanjskoj godini donijeli konsolidirani prihod od prodaje od 848 milijuna kuna, 14,3 % manji nego godinu ranije, prvi su nerevidirani podaci tvrtke dostavljeni Zagrebačkoj burzi.

Djeca isplativa i u krizi

 To je već druga zaredom gubitaška godina za Magmu, s obzirom da je, ističe se, uvođenjem kriznog poreza i povećanjem PDV-a u iznosu od čak 24,9 posto te političkim potresima i ostavkom premijera Ive Sanadera u trećem kvartalu izvršen dodatni udar na potrošnju Hrvata, što je više posljedica pesimizma potrošača nego realnog pada prihoda kućanstava.

Konsolidirana nerevidirana marža iznosi 38,37 posto ili 8,7 posto manje od ostvarene marže prethodne godine, a gledajući rezultate po državama, prvi znaci oporavka zabilježeni su već u Srbiji kroz rast potrošnje u prosincu 2009. što je dovelo i do rasta u trgovačkoj mreži Magme International.

Daleko najbolji rezultati kompanije zabilježeni su u segmentu dječjeg asortimana koji je najotporniji na krizu. Trgovački lanac Turbo limač ostvario je, naime, ukupan prihod od 415 milijuna kuna, 4,8 posto manje nego godinu ranije. Lanac Magma Home ostvario je ukupan prihod od 40 milijuna kuna što je rast od 98% u odnosu na 2008. No taj segment, koji je startao baš kad je prodaja stanova u Hrvatskoj zamrla, rastao bi i više da Fižulićevi nisu podcijenili tržište i vlastitu konkurentnost i u strahu od recesije propustili bitno povećati prihode, priznao je ovih dana suvlasnik tvrtke Goranko Fižulić u Poslovnom dnevniku. Ukupan prihod lanca Turbo sport bio je pak 14,1 posto manji nego 2008., dok je glavni generator gubitaka franšizna moda zbog čega su Magma modne trgovine zabilježile pad prihoda od čak 42,7 %.

 U 2010. oporavak?

 U Magmi u 2010. očekuju početak oporavka potrošnje i rast BDP-a na većini tržišta na kojima posluje. U Hrvatskoj, koja je i dalje dominantno tržište, bitno je, tvrde, da država refinancira svoj dug i provodi dalje zaduženje na inozemnim financijskim tržištima te na taj način doprinese daljnjem padu kamatnih stopa te jačem financiranju realnog sektora i stanovništva od strane domaćih banaka.

Komentara 2

SI
sinkić
17:51 06.01.2010.

loši menađeri, daj im otkaz Fižo

OB
-obrisani-
17:56 06.01.2010.

Ne znam kakvi su im menadžeri, ali prodavači su izrazito neljubazni i nezainteresirani za posao. Zato i izbjegavam Magmine dućane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije