Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Agrokor odlazi u povijest, ovo je novo ime koncerna

Fabris Peruško ostaje izvanredni povjerenik Agrokora, a ulazi i u Odbor direktora i Izvršni odbor, u kojem će mu zamjenica biti Irena Webber
28. veljače 2019. u 18:50 43 komentara 7402 prikaza
agrokor
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Novo je ime Agrokora Fortenova grupa, a korporativna struktura s radom počinje 1. travnja, nakon gotovo dvije godine insolvencijskog procesa koji je vodila izvanredna uprava. Na čelu kompanije bit će odbor direktora od devet članova, a to su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletajev, Jullian Michael Simmons, Sergej Volk i Fabris Peruško. Poletajev i Volk dolaze iz Sberbanka, Foley ima dugogodišnje iskustvo u velikim maloprodajnom lancima pa je u karijeri i vodio veliki lanac Aldi, a Borojević vodi Ok Grupu, jedan od vodećih lanaca maloprodaje u Rusiji.

agrokor NOVO RUHO Agrokor uskoro dobiva novo ime, vlasnike i menadžere: U vodstvo koncerna ulazi i predstavnik radnika

U odbor i predstavnik radnika

Radnici tek moraju predložiti svog predstavnika u Odbor direktora. Uloga Fabrisa Peruška u nadolazećem će razdoblju biti trojaka jer ostaje izvanredni povjerenik Agrokora, ali ulazi u Odbor direktora i Izvršni odbor nove kompanije. U Izvršni odbor ulazi i Irena Webber, kao Peruškova zamjenica, a uskoro će se imenovati i treći član zadužen za financije.

Pogledajte video:

– Kroz postupak izvanredne uprave već smo stvorili bitno zdravije temelje poslovanja i imamo jasnu viziju kako ćemo razvijati i jačati naše osnovne biznise kako bi operativne kompanije Fortenova grupe potvrdile svoje tržišne pozicije. U zadnjoj smo dionici ovog teškog maratona – izjavila je Irena Webber, dok je Peruško istaknuo da se implementacijom nagodbe zaokružuje spašavanje kompanije. Očuvano je više od 50.000 radnih mjesta, održano je poslovanje, a poboljšana je i efikasnost. – Naši dobri rezultati i rast nisu samo u interesu naših zaposlenika i vlasnika. Oni su važni i svim našim tržištima jer znače nove investicije, novo zapošljavanje i tehnološke iskorake, što izravno utječe na konkurentnost gospodarstava zemalja u kojima će nova kompanija poslovati – rekao je Peruško.

Fortenova | Autor :

Peruško i Webber operativno će voditi kompaniju, a strateške odluke donosit će odbor direktora. Od 159 kompanija koncerna, kroz implementaciju nagodbe prvo će proći 77 kompanija iz Hrvatske. Čak 45 tvrtki je insolventno pa će se njihova imovina prenijeti na zrcalne kompanije koje nastavljaju s radom pod istim imenom, ali uz dodatak plus. Tako će se Konzum zvati Konzum plus, a Jamnica se zrcali u Jamnicu plus. Na njihovu čelu ostaju stari novi direktori. U koncernu tvrde da su problem s prijenosom koncesija za poljoprivredno zemljište riješili, preciznije ostalo je prebaciti koncesije za samo nekoliko posto ukupnog zemljišta. Na Fortenovi ostaje opterećenje s milijardu eura duga kroz takozvani roll-up kredit i 340 milijuna eura za razlučne vjerovnike koji će se otplatiti po aranžmanu koji uključuje dvije godine počeka i osam godina otplate.

Anvar Azimov poboljšanje situacije Azimov: Glavni naglasak Sberbanka na daljnjoj stabilizaciji Agrokora

Pregovori s financijerima

Refinanciranje roll-upa neće ni početi dok ne počne s radom novi koncern, ali se pregovara s potencijalnim financijerima. Udjeli u 32 solventne kompanije u Hrvatskoj prenose se na novi koncern, dok će se imovina i udjeli čak 82 kompanije koje su uglavnom izvan Hrvatske prenositi sukladno zakonima Srbije, BiH i Slovenije. Procjenjuje se da će taj proces, barem kad su u pitanju najveće kompanije poput Frikoma, Kiseljaka, Konzuma BiH... završiti u četiri mjeseca. U toj je grupi i nekoliko kompanija u kojima Agrokor ima manje od 25% udjela. Prijenos će voditi izvanredna uprava, koja će postojati do završetka posla.

Iako je pitanje prijenosa udjela u Mercator grupi na novu korporativnu strukturu bilo upitno, ide se u tom smjeru i još se vode pregovori. Mercatorov dug, koji se procjenjuje na više od 750 milijuna eura, ostaje na tom društvu, kao uostalom i dugovi svih tvrtki sustava koje se neće ugasiti. Stare tvrtke, kada se iz njih prenese sva imovina, pripojit će se Agrokoru d. d., time će završiti postupak izvanredne uprave, a Agrokor se briše iz Sudskog registra i time zauvijek prestaje postojati.

>> Todorići – Od raja do sloma

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
 • generacija57:

  A kojoj će firmi ostati dugovi?

 • hydrat:

  To su gospoda koja su pokrala dionice iz agrokorovih firmi ,baš vam hvala imate se čime hvalit ostat ćete upamćeni kako ste osiromašili agrokove radnike a sebi napunili đepove i još dijelite si dobre plaće dok radnici rade za minimalac,BRAVO!

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Tja, kaj se more. Tako prolazi slava ovoga svijeta, pa ni Todorići nisu izninka. Za utjehu, ostaje im nadaleko poznata turistička agencija Srculence d.o.o. s temeljnim kapitalom od čak 20 tisuća kuna. Nije tata Ivek bez veze imao najviše povjerenja ... prikaži još! u kćer si Ivančicu, inače rođenu marketingašicu, svojedobno nagrađivanu čak i u "prestonici regiona" Beogradu.