Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO RUHO

Agrokor uskoro dobiva novo ime, vlasnike i menadžere: U vodstvo koncerna ulazi i predstavnik radnika

agrokor
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
28.02.2019.
u 13:17

Dogovoren je novi model upravljanja, odnosno koncern koji upravlja 151 tvrtkom, od kojih je 77 u Hrvatskoj, vodit će odbor direktora u kojem će sjediti devetero ljudi

Agrokor će u ožujku dobiti novo ime, upravu i novu korporativnu strukturu. Kada će točno s radom započeti nova tvrtka, saznat ćemo tijekom dana, nakon sjednice Privremenog vijeća vjerovnika Agrokora. Dogovoren je novi model upravljanja, odnosno koncern koji upravlja 151 tvrtkom, od kojih je 77 u Hrvatskoj, vodit će odbor direktora u kojem će sjediti devetero ljudi. Kako je Večernji list već pisao, od devetero članova pet će ih imenovati vlasnik, a tu najjače pozicije imaju ruski Sberbank i domaće banke. U tijelo će biti imenovan i predstavnik radnika. Još nije poznato o kome se točno radi iako se u kuloarima govori o različitim imenima. Poznato je i da će tri člana odbora direktora biti iz redova takozvanih nezavisnih stručnjaka. To znači da nisu direktno vezani uz tvrtke novih vlasnika Agrokora.

Suvlasnici, među kojima Sberbank ima najveći udio, 39 posto, a slijede vlasnici obveznica s oko 25 posto udjela, tjednima su dogovarali detalje implementacije i imena svojih predstavnika u ključnom tijelu pa se sjednica PVV-a nekoliko puta odgađala. Datum implementacije koji će se tijekom dana objaviti dan je kada u zaborav odlazi Agrokor Ivice Todorića, a stvara se faktički novi koncern. Vlasnici koji su svoje dugove namirili udjelima u koncernu tog će datuma konzumirati svoje vlasništvo, a izvanredna uprava završila je svoj posao.

Proces dogovaranja i implementacije nagodbe vodi se od travnja 2017., dakle gotovo dvije godine, a stajao je više od milijardu kuna, pri čemu je golemi dio otišao na naknade brojnim konzultantima koji su plaćeni ukupno više od 750 milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama, članovi izvanredne uprave Fabris Peruško i Irena Weber trebali bi imati mjesto u vodstvu novog Agrokora. Vlasnici od prvog dana ulaska u tvrtku moraju zapeti kako bi osigurali refinanciranje takozvanog roll-up kredita kojem u travnju kamate rastu na 11,5 posto, a ukupni trošak, kada se u njega uključe i naknade, na više od 15 posto. Milijardu eura težak aranžman na naplatu stiže u rujnu.

>>Više od 30 milijuna zadovoljnih potrošača proizvoda iz Agrokora

Ključne riječi

Komentara 2

JO
josipkucko59
13:30 28.02.2019.

sve su to igre oko agrokora todoric ajde moguce je da postoji dug ali ocito on je nekome zasmtao od vrha slozila se ekipa i ajmo maknuti todotica samo je steta sto todoric suti

NE
Nepokolebljiv
08:39 02.03.2019.

Morao je mlohavi organ s pomanjkanjem zeljeza u krvi omastiti rucice do lakata. Za sada je njegovdio anoniman ali ce isplivati skorup na povrsinu za koju godinu pace potvrditi da je Slabokrvni nista drugo nego obicni lopov. Lopov u bjelim rukavicama koji se pomalo snalazi u Bon-ton-u ali ipak obicni balkanistanski lopovcic!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije