Unutar elegantnog kućišta mikrovalne pećnice skriva se osjetljivi mehanizam, čije je srce magnetron – komponenta koja stvara mikrovalove. Većina kvarova koji dovode do popravaka vrijednih i do nekoliko stotina eura izravna je posljedica navika kojih nismo ni svjesni. Stručnjaci za popravak kućanskih aparata procjenjuju da magnetron ima životni vijek od oko 2000 radnih sati, što je otprilike sedam do deset godina pravilne upotrebe. Međutim, svaka pogreška koju radite skraćuje taj vijek, a najčešće greške su ujedno i najopasnije, a prva među njima je stavljanje pogrešnih materijala u pećnicu.
Apsolutno najgora stvar koju možete učiniti jest staviti metal u mikrovalnu pećnicu. To uključuje aluminijsku foliju, metalni pribor za jelo, posude s metalnim rubovima ili zlatnim ukrasima, pa čak i popularne putne šalice od nehrđajućeg čelika. Za razliku od hrane, metal ne upija mikrovalove, već ih reflektira. Ta odbijena energija stvara efekt poznat kao "iskrenje" ili "arcing", što izgleda kao mali vatromet unutar vašeg uređaja. Ove iskre ne samo da mogu izazvati požar, već i trajno oštetiti unutrašnjost pećnice i, što je najgore, spržiti osjetljivi magnetron. Čak i naizgled bezazleni predmeti, poput metalnih ručki na kartonskim posudama za dostavu hrane ili metalnih vezica na vrećicama, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za ispravnost vašeg uređaja.
Jednako opasna je i navika podgrijavanja hrane u neodgovarajućoj plastičnoj ambalaži. Posude od jogurta, margarina ili sira za mazanje, kao i spremnici od stiropora, nisu dizajnirani da izdrže visoke temperature. Prilikom zagrijavanja, takva plastika može se otopiti, deformirati i, što je još zabrinjavajuće, otpustiti štetne kemikalije poput bisfenola A (BPA) i ftalata izravno u vašu hranu. Uvijek koristite isključivo posuđe koje ima jasnu oznaku da je sigurno za upotrebu u mikrovalnoj pećnici, a to je najčešće simbol s tri valovite linije. U istu kategoriju opasnih materijala spadaju i papirnate vrećice ili novinski papir. Tinta, ljepilo i reciklirani materijali u njima mogu ispuštati toksične pare ili se čak zapaliti pod utjecajem topline, stoga za pokrivanje hrane radije koristite papirnate ručnike ili poseban poklopac za mikrovalnu.
Jedna od najdestruktivnijih, a često zanemarenih navika, jest uključivanje prazne mikrovalne pećnice. Kada unutra nema hrane ili tekućine koja bi apsorbirala mikrovalove, energija se odbija o stijenke pećnice i vraća izravno u magnetron, uzrokujući njegovo pregrijavanje i brzo propadanje. Stručnjaci ovu naviku nazivaju "ubojstvom uređaja prvog stupnja". Sličan problem nastaje i zagrijavanjem hrane u potpuno zatvorenim posudama bez otvora za zrak. Para koja se stvara tijekom zagrijavanja nema kamo izaći, što dovodi do porasta tlaka koji može uzrokovati eksploziju poklopca ili čak same posude. To ne samo da stvara ogroman nered, već može dovesti i do ozbiljnih opeklina prilikom otvaranja vrata pećnice. Zato uvijek ostavite poklopac odškrinut ili koristite posude s ventilacijskim otvorom.
Osim materijala, postoji i cijeli niz namirnica koje nikada ne biste smjeli stavljati u mikrovalnu. Najpoznatiji primjer su cijela, sirova jaja u ljusci. Brzo zagrijavanje stvara paru unutar jajeta brže nego što ona može izaći, što neizbježno dovodi do glasne i neuredne eksplozije. Sličan, ali znanstveno fascinantniji fenomen događa se s grožđem. Kada se zagrijava, grožđe može stvoriti plazmu – ionizirani plin koji izgleda kao mala vatrena kugla, što može oštetiti unutrašnjost uređaja. Čak i obična voda može biti opasna. Događa se fenomen "superzagrijavanja", gdje voda dosegne temperaturu vrenja bez stvaranja mjehurića. Najmanji potres, poput vađenja šalice iz pećnice ili dodavanja vrećice čaja, može izazvati naglu i eksplozivnu erupciju kipuće vode. Opasnost od "vrućih točaka" postoji i kod umaka, gdje se ispod površine mogu stvoriti džepovi pregrijane tekućine koji prskaju pri miješanju.
Popis problematičnih namirnica tu ne staje. Prerađeno meso, poput hrenovki ili salama, pri zagrijavanju u mikrovalnoj može formirati spojeve poznate kao proizvodi oksidacije kolesterola (COP), koji su, prema nekim istraživanjima, štetniji za zdravlje srca od samog kolesterola. Ljute papričice oslobađaju kapsaicin, kemikaliju koja im daje ljutinu, u obliku pare koja može izazvati snažnu iritaciju očiju i dišnih puteva kada otvorite vrata pećnice. Čak i sirova mrkva može izazvati probleme; minerali iz tla u kojem je rasla mogu reagirati na mikrovalove i izazvati iskrenje. Poseban oprez potreban je kod sirovog mesa, pogotovo piletine. Mikrovalne pećnice često ne kuhaju hranu ravnomjerno, što može ostaviti "hladne točke" u kojima opasne bakterije preživljavaju. Ako već morate kuhati sirovo meso, obavezno koristite kuhinjski termometar kako biste provjerili je li meso na više mjesta doseglo sigurnu unutarnju temperaturu.
Srećom, uz nekoliko jednostavnih promjena navika, možete značajno produžiti životni vijek svoje mikrovalne pećnice i osigurati njezinu sigurnu upotrebu. Prvi korak je usvajanje pravila "rotiraj, pokrij i odmori". Čak i ako vaš uređaj ima rotirajući tanjur, preporučljivo je zaustaviti ga na pola vremena i ručno promiješati ili okrenuti hranu. To osigurava ravnomjerno zagrijavanje i eliminira spomenute hladne točke. Uvijek pokrivajte hranu poklopcem sigurnim za mikrovalnu ili papirnatim ručnikom. Time ne samo da sprječavate prskanje i nered, već zarobljavate paru koja pomaže u ravnomjernijem kuhanju i štiti osjetljive senzore od oštećenja. Na kraju, dajte uređaju minutu ili dvije odmora između intenzivnih korištenja. To omogućuje magnetronu da se ohladi, što značajno produljuje njegovu trajnost.
Redovito čišćenje ključno je za održavanje higijene i ispravnosti uređaja. Umjesto agresivnih kemikalija, koristite jednostavan i prirodan trik. U zdjelu sigurnu za mikrovalnu ulijte šalicu vode i dodajte sok polovice limuna, a unutra ubacite i iscijeđene polovice. Zagrijavajte na najjačoj snazi tri do pet minuta, dok se unutrašnjost pećnice ne napuni parom. Ostavite zatvorena vrata još pet minuta kako bi para omekšala zapečene ostatke hrane. Nakon toga, jednostavno prebrišite unutrašnjost vlažnom krpom. Nečistoće će se skinuti bez napora, a vaša će mikrovalna pećnica ugodno mirisati. Sličan postupak možete napraviti i s octom.
Snijeg u Osijeku