Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APPLE

Danas stiže iOS 9 – ima pametniju Siri i radi čak s iPhoneom 4S

iOS 9
Foto: Apple
1/3
16.09.2015.
u 15:41

Stariji modeli iPhonea dosad nisu najbolje radili s najnovijim sustavima, ali navodno je iOS 9 druga priča

Danas stiže nova generacija operativnog sustava za Appleove mobilne uređaje. Očekuje se da će iOS 9 biti dostupan za skidanje oko 19 sati po našem vremenu.

Što donosi novi sustav? Jedna od najvećih novosti je pametnija virtualna osobna pomoćnica Siri, koja može pretraživati fotografije i videosnimke na temelju datuma, mjesta ili naziva albuma. Siri također možete zamoliti da vas podsjeti na stvari koje gledate u svojim aplikacijama poput internetskog preglednika Safari ili Maila. Na Home screen dolazi nova aplikacija News koja bira tekstove na temelju onoga što korisnik voli čitati. Poboljšana je i aplikacija Apple Maps, iako će se većina korisnika vjerojatno i dalje oslanjati na Googleove karte. U Appleu tvrde da novi sustav učinkovitijim radom pruža duže trajanje baterije.

Što se kompatibilnosti tiče, podržani su i dosta stari modeli: iPhonei od 4S do novog 6S, iPadi od minija do novog Proa te iPod touch pete i šeste generacije. Stariji modeli iPhonea inače dosad nisu baš najbolje radili s najnovijim sustavima – 4s i iOS8, na primjer, nisu bili sretna kombinacija. Međutim, ars technica piše da je novi operativni sustav navodno optimiziran za rad i sa starijim generacijama.

Trebate li odmah danas prijeći na novi sustav? Ako baš ne umirete od nestrpljenja, najbolje je da ipak malo pričekate. Ako niste sigurni kako će iOS 9 raditi s vašim modelom možete nakon nekoliko tjedana vidjeti kakva su iskustva drugih i tek onda se odlučiti, a i Apple će vjerojatno u međuvremenu objaviti koji patch za dječje bolesti novog sustava.

>> Apple predstavio dosad najveći iPad, iPhone bez velikih promjena 

>> Appleov stilus zbog imena i cijene na udaru korisnika Twittera

Ključne riječi

Komentara 2

SP
SplickiTovar
22:07 16.09.2015.

Dje dolazi? U Zagreb na kolodvor il na aerodrom? Nemoš se sakrit od ti izbjeglica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije