Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITETI

Apple predstavio dosad najveći iPad, iPhone bez velikih promjena

Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
1/19
09.09.2015.
u 21:20

Cijene u SAD-u kreću od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus

Iako se dugo očekivalo da će glavne zvijezde današnjeg Appleova predstavljanja biti novi modeli iPhonea, na kraju je show "ukrao" iPad Pro, dosad najveći i najsnažniji Appleov tablet.  

Pro ima retina-zaslon od 12,9 inča rezolucije 2742x2048 piksela, a performansama se ozbiljno približio prijenosnim računalima – sa 64-bitnim čipom treće generacije A9X čak je 22 puta brži od prvog iPada. Baterija traje 10 sati. Uređaji kreću u prodaju u studenom po cijeni od 799 dolara za verziju sa 32 GB i 949 dolara za 128 GB. Novi iPad dobio je i stilus nazvan Apple Pencil (99 dolara), a predstavljena je i "pametna" tipkovnica dizajnirana baš za Pro (169 dolara).  

Za razliku od prošle godine, kad je Apple prvi put predstavio iPhone u dvije veličine, danas nije bilo tako radikalnih promjena. Kao što se i očekivalo, noviteti se zovu 6S i 6S Plus, veličina zaslona ostala im je ista, a dizajn se nije pretjerano mijenjao. Jedna od najvećih novosti je sustav 3D Touch zahvaljujući kojem uređaj različito reagira ovisno o jačini dodira i pritiska na zaslon. Poboljšane su kamere i uvedena je funkcija Live Photos koja "oživljava" fotografije – dodirom na zaslon neki dijelovi se pomiču i uključuje se zvuk. Novi smartphonei napravljeni su od čvršćeg aluminija kako bi se spriječilo savijanje koje je mučilo neke korisnike iPhonea prethodne generacije, a novost je i ružičasta boja. Cijene startaju od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus, a isporuke kreću 25. rujna.

Zasad nije poznato kad će novi uređaji stići u Hrvatsku.

Tijek događaja pročitajte u nastavku:

21.05 sati – Cook privodi prezentaciju kraju. Na redu je nastup benda One Republic.

20.59 sati – Cijene kreću od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus. Dostupne su verzije od 16, 64 i 128 GB. Narudžbe kreću 12. rujna, a isporuke 25. rujna.

iPhone 5S i 6 i 6 Plus ostaju u prodaji. Šestica će biti 100 dolara jeftinija, a 5S besplatan. Novi operativni sustav iOS 9 izlazi 16. rujna.

20.55 sati – Live Photos je nova funkcija koja omogućuje "oživljavanje" fotografija – pritiskom na ekran neki dijelovi fotografije se pomiču ili se uključuje zvuk.

– To su i dalje fotografije, nisu videosnimke – rekao je Schiller.

20.45 sati – Nova kamera iSight ima 12 megapiksela, 50 posto više piksela nego prije. Prvi put na iPhoneu je moguće snimati video rezolucije 4K. Poboljšana je i prednja, FaceTime kamera, koja sada ima 5 MP.

20.30 sati – Novi uređaji opremljeni su sustavom 3D Touch koji omogućuje da iPhone različito reagira ovisno o jačini dodira i pritiska na zaslon. Zbog toga uređaj ima i novo staklo na zaslonu.

20.27 sati – Novi iPhone zvat će se, kao što se i očekivalo, 6S i 6S Plus. Osim tri dosadašnje boje, zlatne, srebrne i sive, tu je i ružičasta. Uređaji koriste čvršći aluminij kako bi se spriječilo savijanje.

– Ovo su najnapredniji smartphonei na svijetu – tvrdi Cook.

20.25 sati – Napokon je na red došao iPhone.

– iPhone 6 je najpopularniji iPhone svih vremena – rekao je Cook, nakon čega kreće video s novim modelima.

20.23 sati – Cijena Apple TV-a je 149 dolara za 32 GB i 199 dolara za 64 GB. Stiže u više od 80 država krajem listopada.

19.59 sati - Novi Apple TV koristi Siri što korisnicima omogućuje upravljanje glasom – mogu tražiti određenu vrstu filmova, premotavati, raspitivati se o filmovima... Tu je i novi daljinski upravljač s dodirnom površinom.

19.53 sati – Sad je na redu Apple TV. Čini se da su glavne zvijezde, novi iPhonei, ostavljeni za kraj.

– Vjerujemo da su aplikacije budućnost televizije – rekao je Cook.

19.49 sati – U ponudi su tri boje: srebrna, zlatna i siva. Cijena je 799 dolara za verziju s 32 GB i 949 dolara za 128 GB. Tipkovnica stoji 169 dolara, a stilus 99 dolara. Uređaji će biti dostupni od studenog.

Što se tiče postojećih modela iPada, mini 2 stoji 269 dolara, mini 4 je 399, kao i Air, dok je Air 2499 dolara.

19.35 sati – Kirk Koenigsbauer iz Microsofta predstavlja Word i Office za iPad, nakon njih na red dolazi Adobe koji radi na nizu aplikacija za Pro.

19.30 sati – Uz novi iPad dolazi i stilus za lakše pisanje, zove se Apple Pencil, a predstavljena je i "pametna" tipkovnica dizajnirana baš za iPad Pro.

19.24 sati – Novi iPad koristi 64-bitni čip treće generacije A9X, 1,8 puta brži od A8X-a i 22 puta brži od prvog iPada. Schiller tvrdi da je iPad Pro brži od 80 posto prijenosnih PC-ja prodanih ove godine. Baterija i dalje traje 10 sati. Dimenzije – širina 6,9 mm, 0,8 mm deblje od iPad Aira. Masa je 0,71 kg.

19.20 sati – Viši potpredsjednik za marketing Phil Schiller rekao je da Pro ima ogromni ekran i više snage od bilo kojeg uređaja s iOS-om ikad napravljenog. Iste je visine kao iPad Air, ima ekran retina od 12,9 inča, a rezolucija je 2742x2048 piksela, više od MacBooka Pro s retina displejem od 15 inča. Schiller je također rekao da je riječ o najnaprednijem ekranu koji su dosad napravili.

19.18 sati – Cook je najavio novi veći iPad, iPad Pro – prognoze su se ostvarile. Cook je rekao da je iPad Pro pun vrhunskih naprednih tehnologija i inovacija.

– To je najsnažniji iPad koji smo ikad napravili – rekao je Cook.

19.15 sati – Apple je također najavio nekoliko novih inačica Watcha koje su od danas dostupni u 24 zemalja, a 16. rujna izlazi operativni sustav WatchOS 2.

19.12 sati – Apple je potpisao ugovor s Hermesom za kolekciju narukvica za Watch. Hermes Apple Watch imat će i drukčiji dizajn, a od listopada će biti dostupan u odabranim trgovinama.

19.05 sati – Prezentacija je započela Watchem. Viši potpredsjednik Applea Jeff Williams najavio je kako na Appleov pametni sat dolazi Facebook Messenger.

19.00 sati – Šef Applea Tim Cook izašao je na pozornicu. Čini se da Appleov prijenos kao i dosad ne prolazi bez problema.

18.30 sati – Očekuje se da će Apple danas predstaviti nove modele iPhonea i obnovljeni Apple TV. Stručnjaci prognoziraju da se iPhonei veličinama i izgledom neće previše promijeniti u odnosu na sadašnje modele 6 i 6 Plus, ali će imati brže procesore i poboljšanu kameru. Apple je prošle godine, također u rujnu, prvi put predstavio iPhone u dvije veličine.

Prema nekim prognozama bit će predstavljen i iPad Pro, veći i snažniji od dosadašnjih Appleovih tableta.

Apple po običaju nije otkrio što će točno biti predstavljeno u San Franciscu, a kako je na pozivnici pisalo "Hej Siri, daj nam hint" nagađa se da će biti predstavljen i neki novitet u vezi s Appleovom virtualnom pomoćnicom.

Apple je osigurao videoprijenos za korisnike svojih uređaja, ali i onima s računalima s operativnim sustavom Windows 10, putem novog Microsoftova preglednika Edge. Na našem portalu moći ćete također uživo pratiti prijenos informacija s prezentacije.

 

>> Apple kreće u veliki pohod na Hollywood

>> Apple povlači dio iPhonea 6 Plus zbog mutnih fotografija

Komentara 17

Avatar nijeminišta
nijeminišta
19:34 09.09.2015.

baš dobro da su nam iz applea rekli da je to NAJBOLJI tablet do sada... i da je sat NAJBOLJI do sada... jer to nitko sam ne bi mogao zaključiti. apple po običaju proizvodi prosječne uređaje (odličnog dizajna) koje onda proglasi najboljima... i ovce to popuše.

BC
bura.curba
20:01 09.09.2015.

koristim drugi, mnogo jeftiniji, i mnogo prakticniji za mnoge stvari (samsung),kao na primjer kvar, zamjena djelova ako se ibude pokvario.itd.. a platio sam ga za 350 dolara

TO
tovaravot
23:34 09.09.2015.

opasno se priblizili performansama prijenosnika? u kojem to svemiru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije