Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove trošarine

Auti do 100.000 kuna pojeftinjuju, oni preko 150.000 bit će skuplji

jeep,toyota (1)
Foto: Jeep
1/3
27.12.2012.
u 18:15

I po konačnoj verziji prijedloga novih trošarina izjednačava se način oporezivanja za nove i rabljene automobile

Konačna verzija prijedloga Zakona o posebnim porezima na motorna vozila, četvrta od početka ozbiljnije izrade ‘križaljke’ davanja u izmijenjenom obliku koja bi se u praksi trebala početi primjenjivati od 1. srpnja 2013. godine, gotova je i sredinom siječnja bit će upućena u saborsku proceduru.

Uvaženi prigovori

Dobra je vijest da je radna skupina zadužena za izradu tog prijedloga djelomično uvažila prigovore javnosti i hrvatskih zastupnika automobilskih marki. Konačan prijedlog zakona bitno je blaži od onoga kojeg je prezentirao ministar financija Slavko Linić. Prođe li ovaj prijedlog propisanu saborsku proceduru, a mišljenja smo da hoće, automobili s cijenom do 100.000 kuna i emisijama do 120 grama CO2 po kilometru pojeftinit će nekoliko tisuća kuna. Automobili koji stoje 100.000 do 150.000 kuna te emitiraju do 120 g CO2/km stajat će otprilike jednako. Prilično će poskupjeti, međutim, automobili s današnjom cijenom iznad 150.000 kuna i emisijama većima od 120 g CO2/km. Posebno će biti upečatljiv rast cijena za automobile s emisijama većima od 140 g CO2/km, što bi pojedine modele moglo posve ‘izbrisati’ s našeg tržišta jer će se za njih s bitno višom cijenom teško naći kupac.

Analiziramo li detaljnije konačan prijedlog – čije kategorije zasebno donosimo u tri tablice: po vrijednosti vozila, po emisijama CO2 za benzince odnosno dizelaše – najznačajniji su porezni postoci razrezani po vrijednosti vozila. U odnosu na prethodni prijedlog, davanja na automobile do 100.000 kn u dijelu koji će se obračunavati po vrijednosti vozila bit će 4,5% manja, a na one od 100.000 do 150.000 kn taj će dio davanja biti 4% manji. Smanjenje poreznog opterećenja za automobile koji stoje 150.000 do 200.000 kn, u odnosu na prethodni prijedlog, iznosi tri posto.

Rabljeni povoljniji

Osim povika da će nove trošarine dovesti do bitno većih cijena većine automobila, na prethodni prijedlog automobilska industrija uložila je prigovor po još dvije osnove. Izjednačava se, naime, oporezivanje za nove i rabljene automobile, čime rabljeni postaju povoljniji pa je za očekivati da će ih na cestama biti još više. Time će nam, pak, ukupni vozni park biti još stariji i nesigurniji. To nije promijenjeno ni u ovom, konačnom prijedlogu. Druga stavka, koja je ostala usprkos prigovorima, ona je da trošarine ne bi trebalo obračunavati na cijenu na koju je već dodan PDV. To, međutim, ostaje jer takav način oporezivanja diktira Europa. Neophodan je jer će s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju naš kupac automobil moći kupiti i u nekoj drugoj zemlji, koja je u njegovu cijenu već ‘ugradila’ svoj PDV.

>> Nove trošarine: Auti većinom poskupljuju!

Komentara 31

FL
fliegenderstern
19:59 27.12.2012.

Pa u redu je ovo. Potez za pohvalu. Uostalom, moje mišljenje je da do 100 000 kn stvarno ima dobrih auta. Ako Golf V nije dobar auto za današnje prilike onda stvarno... A tko želi nešto skuplje (tatini sinovi, oni koji žive na kredit, oni koji se žele pokazat kada voze od točke A do točke B) neka i plate onda skuplje i svima bolje. A i ova mjera će možda malo pokrenuti prodaju automobila, jer se zna da je taj sektor drastično pao.Pozdravljam ovu odluku.

Avatar IvanIvic1984
IvanIvic1984
20:01 27.12.2012.

A kada ce uskladiti trosarine i poreze na aute s ostatkom EU?!Kada se vec toliko pokusavaju uskladiti s njima...

Avatar lihvar007
lihvar007
18:55 27.12.2012.

@umjereni Kako si skuhaš u životu tako ćeš i jesti. Nemamo svi prosječna primanja. Valjda imam pravo napisati svoje mišljenje o autima do 100.000kn bez da time povrijedim osjećaje nekog siromaha. Pozdrav i sretan ti Božić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije