Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZALJKE SE VRAĆAJU

Pomaknite sat: Zimsko računanje vremena počinje 27. listopada

sat
Marko Jurinec/PIXSELL
21.10.2013.
u 17:13

Iako za ljetnog računanja vremena svjetla danju nisu obvezna, s njima je sigurnije voziti

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, u noći sa 26. na 27. listopada, u tri sata, kada se vrijeme pomiče za jedan sat unatrag.

Od tada, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Kazna za nepoštivanje te odredbe iznosi 300 kuna.

Dnevna ili kratka svjetla

Dnevna svjetla ugrađuju se uglavnom na automobile više klase i razlikuju se od kratkih svjetala. Najčešće je riječ o LED diodama koje su odvojene od klasičnih svjetala i pale se automatski pokretanjem vozila. LED diode štedljivije su od klasičnih svjetala pa su dugotrajnije i troše manje energije te su ekološki prihvatljivije. Upravo je ekologija bila glavni razlog da se 2010. godine u zakon unese izmjena po kojoj dnevna ili kratka svjetla više nisu obvezna tijekom cijele godine već samo za zimskog računanja vremena.

Mnogi prometni stručnjaci unatoč tome savjetuju da se s upaljenim svjetlima vozi tijekom čitave godine. Vožnja je tako sigurnija, jer je s upaljenim svjetlima automobil uočljiviji, posebno ako je sive ili srebrne boje, kakvi danas i prevladavaju. Većina automobila u Hrvatskoj nema dnevna svjetla i stoga vozači nerijetko smatraju da su dnevna svjetla zapravo pozicijska svjetla. Ali, to je pogrešno. Oni koji nemaju dnevna svjetla moraju na autu danju upaliti kratka ili oborena svjetla.

Nelegalna nadogradnja

Danas je popularno naknadno ugrađivanje ukrasnih svjetala na automobile. Ali, treba upozoriti da svaka nadogradnja (pa stoga primjerice i plavih pozicijskih svjetala ili LED dioda) mora biti podvrgnuta ispitivanju (homologaciji) prije puštanja u promet. U suprotnom vozač može biti kažnjen sa 1000 kuna.

Podsjetimo, na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. U mnogim europskim zemljama (npr. Slovenija) nisu zbog manjeg ekološkog ustupka išli na uštrb sigurnosti pa su svjetla danju obvezna cijele godine. Bez obzira na to što u Hrvatskoj više nema te obveze, savjetujemo da zbog svoje sigurnosti stalno vozite s upaljenim svjetlima.

>> Upalite svjetla! Vozite li bez dnevnih svjetala, kazna je 300 kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije