Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Stanice za tehnički pregled nastavljaju s radom ali uz pojačane mjere opreza

Ne stvarajte gužve u stanicama za tehnički pregled; čekajte u vozilima koja prethodno dobro prozračite.
20. ožujka 2020. u 12:22 5 komentara 864 prikaza

Nema potrebe za paničnim trčanjem u stanice za tehnički pregled, upozoravaju iz Centra za vozila Hrvatske. Naime, neki su se građani uplašili da će stanice za tehnički pregled prestati s radom, a bliži im se vrijeme kad na svojim automobilima moraju obaviti redovan godišnji tehnički pregled, pa su požurili to obaviti ranije, ne razmišljajući da se tako u stanicama za tehnički pregled mogu stvoriti gužve.

mobitel Odluka Vlade Protiv koronavirusa i mobilnom aplikacijom za građane

Rad stanica za tehnički pregled vozila nije obustavljen i djelatnosti se obavljaju uz poduzimanje svih mjera predostrožnosti u novonastalim okolnostima, koje su usklađene s preporukama koje daju nadležne institucije. Trenutno ne postoji nikakav naputak Ministarstva unutarnjih poslova, koje je nadležno za poslove tehničkih pregleda i registracije vozila, o eventualnom obustavljanju tehničkih pregleda i registracije vozila, doznajemo u Centru za vozila Hrvatske.

Stanice za tehnički pregled vozila u nadolazećem periodu redovito raditi (osim ako ne nastane nekakvo posebno izvanredno stanje) te nema potrebe dolaziti i obavljati poslove tehničkog pregleda i produljenja valjanosti prometne dozvole prije vremena, čime će se izbjeći nepotrebne gužve. Također bi molio za strpljenje ako će se dogoditi da se u nekoj od stanica mora pričekati nešto duže od uobičajenog jer su zbog posebnih mjera predostrožnosti neki procesi i u stanicama povremeno malko usporeni – napominje Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

Albert od Monaka NASTAVLJA S RADOM Princ Albert od Monaka pozitivan je na koronavirus

Voditelji stanica za tehnički pregled tako su upućeni da za sve djelatnike pribave dovoljnu količinu jednokratnih lateks rukavica, tekućine i pribora za dezinficiranje ili pranje ruku, a posebna pažnja pridaje se redovitom čišćenje poslovnih prostora. Tehnički pregledi traktora na terenu odvijaju se bez ikakve odgode, međutim, kao i kod tehničkog pregleda u stanicama za tehnički pregled uz određene predostrožnosti.

U objekt stanice za tehnički pregled istovremeno može ući samo onoliko stranaka koliko ima slobodnih referenata koji ih mogu primiti, a stranke se u stanicama trebaju zadržavati samo koliko je potrebno za predaju i preuzimanje dokumentacije. Potom trebaju u svojim automobilima ili izvan stanice za tehnički pregled pričekati dok ih djelatnici stanice ne pozovu.  Prije tehničkog pregleda vozila stranke trebaju spustiti sve prozore kako bi se unutrašnjost vozila prozračila.

koronavirus Mitovi i istine Pojavili su se brojni mitovi o koronavirusu, no ovome trebate vjerovati

Također, za produženje važenja prometne dozvole vozila nije nužno da u stanicu za tehnički pregled dođe isključivo vlasnik, već tehnički pregled i produženje važenja prometne dozvole vozila može obaviti bilo koja osoba uz predočenje osobne iskaznice vlasnika vozila. Vlasnici vozila koji spadaju u rizičnu skupinu kad je u pitanju potencijalna zaraza korona virusom stoga bi poslove tehničkog pregleda i produženja važenja prometne dozvole vozila trebali povjeriti nekome tko ne spada u tu skupinu.

Iz MUP-a navode da se prema važećim propisima u Republici Hrvatskoj mogu registrirati samo ona motorna i priključna vozila za koja se na tehničkom pregledu utvrdi da su ispravna, a produženje važenja prometne dozvole obavljaju stanice za tehnički pregled vozila, koje će produžiti važenje prometne dozvole ako je vozilo tehnički ispravno i ako su plaćene propisane obveze i priložena prometna dozvola i dokaz o identitetu, a za vozila pravnih osoba i ovlaštenje za produženje važenja prometne dozvole.   

KAKO KOMUNICIRATI U VRIJEME KRIZE Besplatno preuzmite vodič za komunikaciju u vrijeme koronavirusa                  

"No, svjesni smo činjenice da se zbog sprječavanja globalne pandemije širenja korona virusa COVID-19 mogu dogoditi nepredviđene situacije koje se odnose na proces registracije vozila i produženje valjanosti prometne dozvole. S tim u vezi, za situacije u kojima su vozila zatečena u prometu i kojima je istekla valjanost prometne dozvole, a za čije vozače postoji opravdani razlog zbog koje nisu mogli na vrijeme obaviti tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole (dokaz o obaveznoj karanteni i sl.), svaka situacija će se zasebno razmotriti kako bi se odlučilo o eventualnom sankcioniranju navedenog prekršaja", napominju iz MUP-a.

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
 • Avatar MaryWC99
  MaryWC99:

  Nancy, 23. w­­w­­w­­.­­l­­o­­v­­e­­x­­x­­.­­c­­l­­u­­b

 • Avatar KimberlyVJ88
  KimberlyVJ88:

  Margaret, 18. w­­w­­w­­.­­k­­i­­s­­s­­t­­o­­k­­.­­c­­o­­m

 • Avatar LauraBO83
  LauraBO83:

  Sarah, 21. eroxx.jake.eu