Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za žene u znanosti

5 tisuća eura za najbolje znanstvenice

znanost, labaratorij
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
30.11.2015.
u 08:32

Desetu godinu zaredom Hrvatska je dio velikog međunarodnog projekta u kojemu je nagrađeno više od dvije tisuće znanstvenica

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria raspisali su deseti natječaj za nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti". Tako će i sljedeće godine četiri najbolje hrvatske mlade znanstvenice (propozicije natječaja, naime, kažu da ne smiju biti starije od 35 godina) iz područja prirodnih znanosti dobiti stipendije u iznosu od pet tisuća eura. Prijave se primaju do 17. prosinca, a dobitnice bira stručno povjerenstvo na čelu s s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u kojem su i: akademkinja Vida Demarin, akademkinja Sibila Jelaska, prof. dr. sc. Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Ivan Vicković, akademik Vladimir Paar, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer i Staša Skenžić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Hrvatska znanost tako je i dalje dio velikog međunarodnog projekta koji se ove godine odvije pod motom "Svijet treba znanost, a znanost treba žene", a koji od 1998. godine nagradio više od dvije tisuće mladih znanstvenica, sa svih kontinenata i iz čak 115 zemalja.

Sve dosadašnje dobitnice ove stipendije u Hrvatskoj, o kojima je Večernji list uvijek izvještavao, ističu kako je to financijskog stimulans njihovu daljnjem radu i istraživanjima, ali kao je ta stipendija i nešto mnogo važnije od novca samog – značajno priznanje za njihov dosadašnji rad, ali i snažna podrška i motiv za budući znanstveni rad.

Tako su nam prošlogodišnje dobitnice: Nevena Cvetešić (28), Anamarija Rogina (29), Ksenija Uroić (31) i Ivana Mikolašević (32) sve odreda rekle da su mislile kako se njihovi mentori s njima šale kada su ih obavijestili o nagradi, dok nam je Nevena Cvetešić kroza smijeh priznala i ovo: – Zaista sam pomislila da sam žrtva nečije šale, da snimaju skrivenom kamerom. 

>> Otkriće naše znanstvenice: Za sve karcinome znat ćemo odakle su se proširili po tijelu 

>> Igor Štagljar proglašen znanstvenikom s najviše stila na svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije