Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa 1. brigade

Roberto Škrnjug, Tigar iz Dubrave, dobio svoju ulicu

Roberto Škrnjug ulica Dubrava
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
10.06.2014.
u 14:00

Roberto Škrnjug prvi je poginuli pripadnik ZNG-a iz Zagreba. Imenovanjem ulice po njemu, na spoju Avenije Dubrovnik i nove Branimirove, u blizini tramvajskog okretišta Dubec, iskazana mu je počast. Ulica je ni kilometar dalje od one u kojoj je odrastao i otišao u Domovinski rat

Bile su mu 24 godine kada je Roberto Škrnjug, dečko iz Sopničke ulice u četvrti Dubrava, napustio studij rudarstva, iz tenisica uskočio u čizme i krenuo braniti domovinu. Njegov ratni i životni put bio je kratak: priključio se Posebnoj jedinici policije Rakitje iz koje će se kasnije razviti 1. brigada ZNG-a “Tigrovi”, a nakon kratke obuke s dijelom postrojbe uputio se na istočno-slavonsko ratište.

Bio je 22. srpnja 1991. kada je pao pokošen mitraljeskom vatrom iz neprijateljskog aviona koji je nadlijetao bazu u Novim Čakovcima. Roberto Škrnjug bio je prvi poginuli pripadnik ZNG-a iz Zagreba.
Premda je od tog tragičnog dana prošlo više od dva desetljeća, nikada nije zaboravljen.

Nepuni kilometar od ulice iz koje je otišao u Domovinski rat, jučer je jedna nova, široka i lijepa ulica koja spaja Aveniju Dubrava i novu Branimirovu, nedaleko od okretišta tramvaja Dubec, ponijela ime Roberta Škrnjuga.

Vitez na čast gradu

Skup je bio impozantan: osim članova obitelji, u njegovu čast okupili su se deseci branitelja, među njima i general Josip Lucić, brigadir Zdravko Andabak, zastupnik u Gradskoj skupštini Darko Katuša i brojni drugi Tigrovi predvođeni generalom Tomom Medvedom i bojnikom Ilijom Vučemilovićem Šimunovićem.

– Hvala obitelji, do poda im se klanjam što su odgojili takvog viteza koji služi na čast i svojoj domovini i svom Zagrebu – kazao je gradonačelnik Milan Bandić otkrivajući ploču s njegovim imenom, zajedno s nećakom Roberta Škrnjuga koji je dobio ime po ujaku kojeg nikad nije upoznao.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ponosan sam što nosim njegovo ime. Nažalost, ne znam mnoge detalje iz ujakova života jer je pričati o njemu za obitelj još uvijek bolno – kazao je mladić.

No, jučer je majka Marica ipak smogla snage podijeliti svoje uspomene, pa se prisjetila dana kad je odlazio.

– Kao što bi i svaka majka napravila, zaustavljala sam ga, ali zov domovine bio je jači. I obiteljski liječnik ga je pokušao zaustaviti. Roberto ga je posramio ovim riječima: Ako svi ostanemo kod kuće, tko će braniti Hrvatsku? Na kraju, u rat su otišla obojica – prisjeća se majka Marica.

Roberto Škrnjug peti je poginuli pripadnik Tigrova koji je dobio ulicu u Zagrebu: već je imaju Robert Močiljanin, Nenad Babić, Rudolf Kolak te Damir Tomljanović Gavran. – I na tome nećemo stati – najavio je Darko Katuša.

Spomen-dom u Rakitju

A gradonačelnik Bandić, pak, Tigrovima je obećao do kraja godine dovršiti Spomen-dom u Rakitju, svojevrsni muzej Domovinskog rata, kao dar za 25. godišnjicu. To je najmanje što Zagreb može učiniti za pripadnike ove slavne brigade, u spomen na 367 poginulih pripadnika, među kojima je i Tigar iz Dubrave, Roberto Škrnjug.

Komentara 3

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
22:54 10.06.2014.

Svaka čast na odluci! Jugićima sigurno nije lako... što me beskrajno veseli.

SE
sestrićna
16:50 10.06.2014.

ulice u centru grada su rezervirane za maršala i djedove od unuka koji su napadali hrvastku 90ih god s petokrakom na čelu(u kompi sa kokardama)..tj onih od kojih je škrnjuga poginuo..baš prava eu zemljica kojoj je uzor s.koreja..

CI
cinbenik
19:01 10.06.2014.

Vrijedno hvale,ipak malo kasno.......zasto se odmah nije odredio pravilnik,po kojima treba davati ulice braniteljima.....Vjerovatno iz istog razloga sto nemamo ni "heroja "D.R..........Mozda oni kojima je to trebalo pripasti nisu bili politicki podobni.............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije