Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od nove godine

Pedagoški standardi: Čak 9337 djece moglo bi napustiti vrtiće

vrtić
Sanjin Strukić/PIXSELL
12.12.2013.
u 08:27

Ustanove koje ne poštuju određene uvjete kažnjavat će se od 10 do 15 tisuća kuna

Tisuće mališana u Zagrebu, ali i drugim gradovima diljem Hrvatske, moglo bi napustiti vrtiće ako na snagu stupi Državni pedagoški standard predškolskog odgoja, a što bi se trebalo dogoditi s prvim danom Nove godine. Standard Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta donesen je još 2008. Do sada su gradovi imali priliku prilagoditi se, a odgode primjene zasad neće biti. Iako je ministar Željko Jovanović u lipnju 2013. u intervju za Večernji list priznao da je standard nedostižan, od njega nije odustao.

Prohtjevi Ministarstva

Teški zahtjevi, ili bolje reći prohtjevi Ministarstva, čije inspekcije će uskoro krenuti u kontrolu predškolskih ustanova, Zagreb, Rijeka, ali i drugi gradovi neće moći zadovoljiti.

Kako doznajemo, primjenom odredaba o maksimalnom broju djece u odgojno-obrazovnim skupinama redovitog programa, pojedini gradovi neće moći zadržati ni postojeći obuhvat djece u programima. Samo u Zagrebu, u gradskim dječjim vrtićima trebalo bi formirati još 578 novih skupina redovitog programa ili ispisati 9337 djece. Uz obvezu smanjenja broja djece u skupini zbog uključivanja djece s teškoćama, to bi smanjilo broj upisane djece za još oko 3000. Pogođeni bi bili vjerski i privatni vrtići koji bi za planirano 3991 dijete trebali formirati još 41 novu skupinu ili ispisati 619 djece.

Viša ekonomska cijena

Zbog manjeg broja djece mogla bi porasti i ekonomska cijena vrtića, što će u konačnici morati platiti i roditelji. Prostorni uvjeti, upozorili su iz gradova, nedostižni su za gradske, ali i za privatne i vjerske vrtiće koji su manjeg kapaciteta i u pravilu se osnivaju u prenamijenjenim prostorima. Standard, naime, određuje maksimalnu veličinu dječjeg vrtića (30 skupina za 600 djece s obveznim unutarnjim i vanjskim prostorima za pojedine namjene u objektu), a najčudnije je što zahtijeva minimalnu površinu po djetetu do pet metara četvornih za jaslice, odnosno tri metra četvorna za vrtić. Ako se izmjene Standarda ne donesu do kraja 2013., svi bi dječji vrtići, koji nisu u mogućnosti primijeniti navedene odredbe, od 1. siječnja 2014. bili u prekršaju koji je kažnjiv, a dječji vrtić kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 15.000 kuna, poručili su iz Ministarstva.

>>Bandić: Nema razloga da roditelj plaćaju razliku u cijeni vrtića

Komentara 1

DU
Deleted user
11:29 12.12.2013.

Samo tako Jovanoviću, deri još jače roditelje. Red je da i oni osjete i dobro zapamte reforme iz Plana 21....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije