Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glomazni otpad

Ministar prijeti: Gradu 500.000 kn kazne ako ne poveća reciklažu

09.11.2014., Zagreb - Kontejneri za razni otpad postavljeni uz zgradu. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/ PIXSELL
1/2
07.01.2015.
u 12:00

Problem je to što jedan broj građana i dalje miješani komunalni otpad baca u kontejnere za plastiku, staklo...

Do 1. srpnja Zagrepčani moraju promijeniti navike i povećati reciklažu papira sa sadašnjih šest do deset na 15 posto, stakla sa 50-ak posto na 70-ak posto te plastike sa šest na deset posto. Ako se takvo što ne ostvari, Grad bi mogao dobiti kaznu i do pola milijuna kuna, a odgovorna osoba, u ovom slučaju zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, kaznu od 15 do 25 tisuća kuna.

Rokove za 2015., ali i ostale godine propisalo je Ministarstvo zaštite okoliša uredbom o komunalnom otpadu koju će u veljači donijeti Vlada.

Nema 'lako ćemo'

– Prošle godine u srpnju bio je rok da gradovi i lokalne zajednice građanima omoguće bilo kakvu reciklažu, a sada je taj cilj i dodatno definiran rokovima kako bi do 2020. dostigli rokove po kojima moramo reciklirati minimalno 50 posto komunalnog otpada – kazali su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Dodali su da su uveli postupno povećanje kako se ne bi dogodilo da pomislimo "lako ćemo" jer do 2020. ima još puno vremena, no smatraju da će Zagreb zadane obveze uspjeti ispuniti. Trenutačno u Zagrebu ima oko četiri tisuće kontejnera za reciklažu koji se nalaze na zelenim otocima te na drugim lokacijama. U njima i reciklažnim dvorištima Zagrepčani trenutačno razvrstavaju 20-ak posto otpada – staklo, papir, plastiku, metal i glomazni otpad.

No, taj je broj u konačnici znatno manji pa dio ambalaže koju Zagrepčani posebno odlože ipak završi na odlagalištu.

– U spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada nailazimo i na miješani komunalni otpad u manjoj ili većoj mjeri – potvrdila je Senka Knežević iz Holdinga.

Najgore je, dodala je, s plastikom koja se prije prodaje mora provjeriti, dok se papir i staklo prodaju u stanju u kakvom se i prikupe.

Iz Holdinga su istaknuli da im nije jasno je li takav način odlaganja posljedica neznanja ili neodgovornosti građana. Iz tvrtke pak nisu kazali koliko se kontejnera za reciklažu namjerava postaviti ove godine, a nisu ni odgovorili zašto stotine kupljenih kanti stoje u dvorištu Čistoće na Jakuševcu umjesto da su postavljene diljem grada.

Blokada odlagališta

Uz nove rokove i moguće kazne Gradu i Holdingu muke bi mogli zadati i Jakuševčani koji su još prije blagdana najavili kako će u blokadu odlagališta jer je Grad potpisao ugovor sa Samoborom kojim se obvezuje još godinu dana primati njihov komunalni otpad. Unatoč oštrim najavama, na zatvaranje odlagališta još se nisu odlučili no, kako kažu, nisu se predomislili.

– Blokadu nećemo posebno najavljivati. Jednostavno ćemo se organizirati – rekao je Ratko Bedeković, predsjednik MO.

Komentara 10

ST
strsljen2013
21:22 07.01.2015.

Kada su samo odvozili i bacali, kukali su koliko košta i dizali cijene. Kada su odvozili za reciklažu i morali sortirati, kukali su koliko košta i dizali cijene. Sada građani moraju slagati i sortirati ali građane nitko ne pita koliko košta nego se opet dižu cijene a sortirane sirovine se lijepo prodaju.

VV
Vrazje Vjestice
12:23 07.01.2015.

količinu recikliranog otpada može se povećati jedino - cijenom, tj. snižavanjem iste ili potpunim ukidanjem za razvrstani otpad, a povećanjem cijene za nerazvrstani. pa će građani na taj način vrlo rado razdvajati.

SK
skladište
11:18 08.01.2015.

Kako god ne štimaju dogovori između Holdinga i Ministarstva, mi građani bi ipak mogli uložiti malo truda u razdvajanje otpada već kod kuće. To nije teško! Nije lijepo vidjeti mješovito smeće u kontejneru za plastiku, ni kartonske kutije odložene kraj kontejnera za papir, koje poslije dobro namoče snijeg ili kiša, pa ih ulični čistači moraju na kraju očistiti. Karton se potrga na sitnije komade i onda lako ubaci u kontejner. Otoci s kontejnerima za staklo, plastiku i papir svima u Zagrebu su na dvadesetak metara od mjesta stanovanja. Sami sebi odmažemo ako ne postupamo po ovim ponuđenim mogućnostima. To je naše smeće, mi smo ga napravili, od njega ne možemo pobjeći da ne znam kako brzo trčimo i usput uvaljujemo vrećice sa smećem u bilo koji kontejner. Našeg čovjeka možemo donekle disciplinirati ako ga novčano kaznimo! Zar nam takva mjera doista treba? Ne možemo li zaista pokazati malo poštovanja prema samima sebi i svoje vlastito smeće organizirano odlagati? Nije teško i uopće ne oduzima nimalo vremena! P o k u š a j m o!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije