Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosta zlostavljanja

5000 kuna onome tko otkrije tko je ubio psa petardom

Petarda raznijela psa (1)
Grgur Žućko/PIXSELL
09.04.2013.
u 10:43

Sramotno je da ministarstva dopuštaju da suosjećajni građani odlučuju uzeti pravdu u svoje ruke kako bi pomogli drugom živom biću jer životinje neće dočekati djelovanje veterinarske inspekcije i policije, a počinitelji će ostati nekažnjeni.

Vijest o tragediji u kojoj je u nedjelju od posljedica bačene petarde u mukama umirala nesretna kujica potaknula je ogorčenoga građana da se javi udruzi Prijatelji životinja i ponudi novčanu nagradu za otkrivanje i sankcioniranje osobe koja je bacanjem petarde nanijela teške ozljede psu Bebi u Zagrebu. Građanin, koji želi ostati anoniman, nudi nagradu u iznosu od 5000 kuna osobi na osnovi čije prijave i svjedočenja bude osuđen krivac za ranjavanje i smrt psa. 

Policija još traga za osobom koja je bacila petardu u dvorište na zagrebačkom Vrbiku, od koje je smrtno stradala mješanka Beba. Bebi je eksplozija petarde raznijela donju čeljust, jezik i izbila jedno oko, nakon čega je teturala po dvorištu i cviljela, pa pala i ostala ležati u šoku u golemoj lokvi krvi. Nakon 45 minuta stigli su policija i veterinar koji ju je morao eutanazirati. Do danas je policiji ostala nepoznata i osoba koja je na prošlo Silvestrovo u Galižani kod Pule na isti način raznijela petardom glavu psu Mišku kojega je veterinar također morao eutanazirati zbog stravičnih ozljeda.

'Institucije ne reagiraju pa građani uzimaju stvari u svoje ruke'

Nezadovoljni zbog učestalih slučajeva zanemarivanja, mučenja i usmrćivanja životinja, koji najčešće prolaze nekažnjeno, građani se sve više sami organiziraju kako bi spasili životinje. Aktivistice osječke udruge Pobjede prošle godine preskočile su ogradu kuće u Belom Manastiru i oslobodile dva psa kojima je bio ugrožen život, nakon što je veterinarska inspekcija tvrdila da psi nisu zanemareni. Prošli mjesec građani su sami oduzeli vlasnicima pothranjenu i bolesnu bernardinku u Zagrebu, nakon oglušivanja veterinarske inspekcije na mnoge prijave udruge SUZA.

Iako je teško zanemarivanje, mučenje i usmrćivanje životinja kazneno djelo za koje su propisane kazne zatvora do godinu dana i oduzimanje životinje koja preživi zlostavljanje, policija uglavnom ne nalazi počinitelja ili ne reagira na prijave građana. Još je veći problem nedjelovanje veterinarske inspekcije koja u najvećem broju slučajeva na prijave građana i udruga reagira ostavljanjem zanemarene i bolesne životinje u istoj situaciji, iako jedina ima zakonom propisanu mogućnost da pomogne životinji i kazni vlasnika, navodi se u priopćenju udruge Prijatelja životinja.

– Sramotno je da nadležna ministarstva dopuštaju da suosjećajni građani odlučuju uzeti pravdu u svoje ruke kako bi pomogli drugom živom biću jer vide da životinje neće dočekati djelovanje veterinarske inspekcije i policije, a počinitelji će ostati nekažnjeni. S druge strane, inertnost institucija vidljiva je i u ignoriranju zahtjeva građana i udruga za zaštitu životinja da se osnuje Inspekcija za zaštitu životinja i Odjel za životinje pri policiji, navodi se.

>>Strašno: Petardom raznio čeljust psu, veterinar ga uspavao

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije