Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

ZET-u više neće trebati ovjera škole i fakulteta

ZET će se povezati s registrom učenika i studenata i tako će znati tko je upisan u školsku godinu
02. listopada 2014. u 10:30 5 komentara 11643 prikaza
Gužve na remizi
Foto: Jakov Novak

Već tradicionalna gužva na ZET-ovim šalterima bila je i jučer na okretištu tramvaja na Remizi, a ista scena očekuje se i danas. Razlog – izrada novih i produljenje srednjoškolskih i studentskih pokaza. U koloni se čekalo i pet sati, a osim vremena gubili su se i živci.

– Čekam pokaz za unuka. On je nakon prakse stajao u redu kod Save, ali su zatvorili u tri sata – rekla nam je gospođa Katica koja je čekala sat i pol vremena.

Modernizacija

– Angažirani su svi raspoloživi resursi. Točno je da je na pojedinačnim mjestima pojačan dolazak putnika. Na to smo upozoravali još u kolovozu kada smo znatno prije početka nove školske i akademske godine pozivali na produljenje učeničkih i studentskih korisničkih profila – rekao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Ipak, uskoro bi se gužve trebale smanjiti, pa čak i potpuno nestati. Naime, ZET priprema osuvremenjivanje sustava izdavanja pokaza.

– Taj sustav podrazumijeva informatičko povezivanje s registrom učenika i studenata. U praksi bi to trebalo značiti da će ZET informatičkim putem, u samo nekoliko trenutaka, dobiti potvrdu o tome je li osoba koja izrađuje pokaz upisana u školsku ili akademsku godinu. Tako se zahtjevi više neće morati ovjeravati u školama i na fakultetima – objašnjava Tomislav Jurić.

Pokazi do kraja listopada

Kada bi točno novi sustav trebao početi funkcionirati, u ZET-u nisu htjeli reći, ali doznali smo da je već 75 posto toga riješeno i da je novi sustav pred realizacijom.

Inače, srednjoškolski pokazi vrijede do kraja listopada.

>> ZET kupuje 300 uređaja za provjeru karata. Cijena 10 milijuna kuna

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
vrijede do 30. rujna
Nacionalni Stožer donio šest odluka. Provjerite koje su nove mjere na snazi
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • dsimunk3:

    Odlično - onda nek ne pile sa produljenjem pokaza. Neka dozvole samo doplatu mjesečne ili godišnje karte a kontroli omoguće uvid u valjanost samog pokaza.

  • ilijaperi1:

    Poštovani, srednjoškolski pokazi vrijede do 30.09. a ne 30.10.! Lp, Ilija

  • strsljen2013:

    Još samo uvid u registar stanovništva, birača, državljana i rođenih pa možemo ukinuti policiju i općine.