Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jače kontrole

ZET kupuje 300 uređaja za provjeru karata. Cijena 10 milijuna kuna

01.08.2013., Zagreb - Od danas u javnom gradskom prijevozu ukinuto je placanje prijevoznih karti putem mobilnih uredjaja, te je pojacana kontrola karata. Razlog je ispitivanje novog sustava za mobilno placanje prijevoza.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
24.09.2014.
u 10:00

Iz gradske tvrtke poručuju da je stari sustav za nadzor karata dotrajao, te da će se novim bolje kontrolirati putnike i osigurati povećanje prihoda

Jeftinije karte i pokazi još uvijek su samo obećanje gradonačelnika Milana Bandića koji je niže cijene najavio već nekoliko puta, no prije nego se to obećanje ostvari pojačat će se kontrola putnika. U tu svrhu ZET nabavlja 300 novih uređaja za kontrolore, kao i cjelokupnu novu opremu za obnovu sustava kontroliranja i prodaje karata.

Posao istoj firmi

–Primarni cilj ZET-a je razvoj kvalitete prijevoza i povećanje prihoda. Postojeća oprema kontrolora i prodajnih mjesta sedmu je godinu u svakodnevnoj uporabi te je u nekim segmentima dotrajala. U međuvremenu je tehnologija napredovala, a paralelno se pokazuju i nove operativne potrebe u procesu prodaje i kontrole karata - kazao je Tomislav Jurić iz ZET-a.Uz nove validatore (uređaje za kontrolu karata), u sustav kontrole ugradit će se i nove aplikacije.

Sve to Grad Zagreb će prema ugovoru o održavanju, nadogradnju rezervnih dijelova i sustava za automatsku naplatu prijevoza, objavljenom u Oglasniku javne nabave platiti 10,2 milijuna kuna, a posao je sklopljen s tvrtkom KING ICT d.o.o. koja je i dosad održavala sustav kontrole i prodaje.

Koje su pak inovacije u kontroli samih putnika, obzirom na moderniju opremu koja se kupuje, iz ZET-a nisu mogli specificirati.

Preraspodjela radnika

–Novi uređaji i platforma omogućit će suvremenije principe naplate prijevoza te znatno veću učinkovitost. Kako je nadmetanje obuhvaćalo i uslugu cjelovitog održavanja postojećeg sustava, koji ima mogućnost prekida naplate u određenom području, isto je navedeno u tehničkom opisu kompleksne programske aplikacije - nije precizirao Jurić.Iz ZET-a nisu službeno potvrdili da nove uređaje kupuju za veći broj kontrolora, no da se radi na tome potvrdili su iz sindikata ZET-a.

- Trenutačno imamo 80 do 90 kontrolora, a treba njih najmanje 250 kako bismo putnike naviknuli da kupuju karte, jer to još uvijek ne čini dovoljan broj putnika. Povećanje broja kontrolora je potrebno i kako bi se održalo dobro poslovanje ZET-a kakvo su postigli u zadnje vrijeme s novim vodstvom firme - kazao je Ante Jelić, iz Sindikata vozača ZET-a.

No, novih zapošljavanja neće biti.

Planiramo unutar firme napraviti preraspodjelu djelatnika tako da će novi kontrolor biti naši već postojeći zaposlenici - pojasnio je Jelić.

Komentara 36

D0
D0bermann
11:17 24.09.2014.

Zet za 300 uređaja plaća 10 milijuna kuna, a Australija za 700 UREĐAJA 1milijun eura... Ne smrdi uopće. Ajde malo novinari na google pa pogledajte koliko je to koštalo ostale zemlje, pretplaćeno barem duplo!!!!!! Naravno a onda pogledajmo tko je vlasnik KingIct-a xD

TR
Trnjanec
10:39 24.09.2014.

A da otpustite višak od 2000 radnika, pa da se milijun Zagrepčana može voziti za upola nižu cijenu? Ne? Terorizirat ćete i dalje milijun ljudi najskupljim javnim prijevozom na svijetu?

ZA
zahira45
10:31 24.09.2014.

Što im vrijedi, bacaju pare. Nemamo novca za kupnju karata!! Trebamo za kruh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije