Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prošećite 'okolo'

Zavirite u 'Zmijsko leglo' i posjetite 'Gradske meduze'

storyeditor/2022-08-22/Prosjaci_Nikolina_Ivezic_8_foto_Ernest_Mazarekic.jpg
23.08.2022.
u 14:00

Od instalacija u Parku Bele IV. do murala u Klaićevoj vodi šetnja atrakcijama petoga projekta "Okolo" koji predstavlja radove desetero mladih umjetnika

Uz dolazak tmurnijih dana te povratak s godišnjih odmora u svakodnevicu svima nam je potrebno malo šarenila, pa makar i onog vizualnog, a za to su se i ove godine pobrinule "Njih dve", Ana Mikin i Tina Kovačiček, petim izdanjem projekta "Okolo". U šetnji gradom tako sve do 30. kolovoza imate prilike vidjeti razigrane i inovativne radove desetero mladih umjetnika. Primjerice, na Tomislavcu možete na papir napisati svoje želje te ih ubaciti u prozirnu kupolu, Glavnim ćete kolodvorom, koji je zapravo otok, prošetati virtualno, a na čak pet mjesta susrest ćete vrlo neobične prosjake koji žicaju za luksuz.

Kupolica za ubacivanje želja

"Okolno" putovanje možete započeti i u Parku Bele IV. na Gornjem gradu, gdje ćete naići na samog sebe, i to u nekoliko primjeraka. Za to su se pobrinule Stella Leboš i Iva Rodić Novak sa svojom "Drugom perspektivom". Prostorna instalacija zapravo su svojevrsna ogledala, a zamijetit ćete ih tek kada bolje pogledate. Naravno, u tim "ogledalima" reflektira se sve iz okoline, odnosno zelenilo iz parka, pa će vam možda inicijalno djelovati kao da nema ničega.

20.08.2022., Zagreb - U gradu Zagrebu na vise mjesta postavljeni su radovi umjetnika u sklopu projekta "Okolo". Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL, ilustracija

– Instalacija je nastala igrom naših vidnih polja i optičkih iluzija. Bili su nam zanimljivi ti "gličevi" koji nastaju u slici gdje čovjek zapravo nije ni svjestan da se nešto nalazi ispod njega – objašnjava Stella.

Možete se potom do Donjeg grada spustiti Zakmardijevim stubama, a ondje će vas dočekati proširena stvarnost u slikama Ane Sladetić. Skenirate li mobitelom kod između slika, preuzmete "UniteAR" aplikaciju kojom ćete pak ući u potpuno novu dimenziju. Oživjet će djevojka na slikama naziva "Izolirana prisutnost", a vi ćete gledati njezinu svakodnevicu. Osim interijerom u slikama, umjetnica se poigrala i eksterijerom pa u šareno obojila kućice što ih je skrila u pukotine zida na Malim stubama, koje u gradu i dalje vidljivih rana od potresa simboliziraju obnovljenost i svježinu. "Prosjake" koje potpisuje Nikolina Ivezić pak možete sresti na pet lokacija, i to u Tomićevoj, Ilici i Petrićevoj. Izrađeni su od kartona u veličini čovjeka i "žicaju" za luksuz kao što su skupi auti i satovi kod muških likova, a plastične operacije i skupa pića kod ženskih.

22.08.2022., Zagreb - Projekt Okolo posvecen umjetnickom istrazivanju Zagreba. Serija instalacija "Prosjaci" autorice Nikoline Ivezic. Photo: Leonardo Bosnar/PIXSELL
Foto: Leonardo Bosnar/PIXSELL

– Oni su svojevrsna kritika suvremenog potrošačkog društva koje me i inspiriralo – govori Nikolina Ivezić, pokazujući na lik žene u Tomićevoj koja kaže "Ne tjerajte me da molim za botoks".

U šetnji Zrinjevcem možete se odmoriti uz "Zvizdan" autora Mateja Vukovića. Skulptura nalik na zmiju koja izgleda kao da se razlila preko jedne od klupica dio su umjetnikove najnovije serije radova u kojoj se, ističe, bavi stavljanjem upotrebnih predmeta u kontekst s formama koje se deformiraju pod njihovim utjecajem. A krenete li dalje prema Glavnom kolodvoru, na Tomislavcu ćete naići na stvari koje dosta govore "O nama". Tako je svoje prozirne kupolice s raznim predmetima nazvala Mia Orsag. U jednoj se nalaze stvari koje su ljudi željeli zaboraviti i ostaviti iza sebe, primjerice, štake, slike koje kriju tužna sjećanja, zavoje i slično, a postoji i kupolica koja je do ubacivanja prvih želja zjapila prazna. Pored nje ćete naći olovku i papir na koji i vi možete napisati neostvarenu želju i ubaciti, a nećete znati hoće li se ostvariti ako ne probate.

20.08.2022., Zagreb - Umjetnica Mia Orsag autorica je instalacije "O nama" koja se nalazi na Trgu kralja Tomislava. Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL, ilustracija

Glavni kolodvor kao otok

Ukorak s tehnološkim trendovima krenuo je Vitar Drinković koji je Glavni kolodvor zamislio kao otok te omogućio da se njime prošećete virtualno kroz interaktivnu igru. U tom virtualnom kolodvoru postavljene su instalacije koje možete razgledati, a tako i najnoviju, virtualnu Drinkovićevu izložbu. Za ostale atrakcije pak morat ćete malo skrenuti s puta, i to u Klaićevu, gdje se umjetnik Lonac poigrao pastelnim bojama i stvorio "Flegmu", ili pak u tunel Grič, u koji je Ana Maria Maravić uklopila svoje "Zmijsko leglo". I konačno, u šetnji Varšavskom susrest ćete "Gradske meduze" autorice Jelene Malenice.

Komentara 1

SA
sasha68
13:29 30.08.2022.

ogledalca,karton itd su ,,umjetnost,,naše vrle intelektualne mladezi?!! što mi to plaćamo? kao kad je tt platio onom jadniku kamtu boje da istrese u vlaškoj ciglih 35 000 kn!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije