Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popis je poduži

Zagrepčanin 'iznajmljivao' tuđe stanove pa nestajao s pologom, opelješio kafić, ukrao torbu s dokumentima...

stanovi/ilustracija
Igor Kralj/PIXSELL
12.10.2023.
u 11:30

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi 20.725 eura

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje 11 kaznenih djela "Prijevara", jedno kazneno djelo "Utaja", jedno kazneno djelo "Pronevjera", jedno kazneno djelo "Prijetnja", dva kaznena djela "Iznuda" od kojih je jedno ostalo u pokušaju i jedno kazneno djelo "Krađa".

Sumnja se da je 36-godišnjak s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi od početka lipnja pa sve do početka rujna na području grada Zagreba od fizičkih osoba uzeo u najam pet stanova, a koje je potom iznajmljivao na način da bi na društvenim mrežama pronašao osobe koje su tražile stanove za najam. Tada bi ih kontaktirao putem telefona i dogovarao uvjete iznajmljivanja.

Nakon što bi dogovorili uvjete pod kojima će im iznajmiti stanove našao bi se s oštećenim osobama u stanovima koje je iznajmljivao kako bi im ih pokazao. Od osoba s kojima je dogovorio najam stanova je tada tražio polog, koji bi i dobio dok je njima predao ključeve stana iako je znao da ti ključevi nisu od stanova koje im je "iznajmio", a ujedno bi im i napomenuo da u iznajmljene stanove mogu ući za nekoliko dana. Kada su oštećene osobe kroz nekoliko dana došle do stanova, utvrdile su da stanove ne mogu otključati, odnosno da im je osumnjičeni 36-godišnjak predao nepripadajuće ključeve te su pokušali stupiti u kontakt s njim, međutim, on im na pozive nije odgovarao.

>>VEZANI ČLANCI: 

Na početku srpnja osumnjičeni je iznajmio osobni automobil marke Dacia Sondero zagrebačkih registarskih oznaka od 54-godišnjaka, a za koji najam nisu sklopili ugovor dok su dogovorili cijena tjednog najma  u iznosu od 130 eura, sve u zamjenu za najam stana. Nadalje, osumnjičeni 36-godišnjak nije oštećenome predao ključeve stana te je oštećeni zatražio povrat iznajmljenog osobnog automobila, međutim, 36-godišnjak mu nije vratio osobni automobil navodeći da to ne može učiniti iz privatnih razloga i da se nalazi izvan Hrvatske.

Nakon što je prošlo nekoliko tjedana, osumnjičeni je kontaktirao oštećenog 54-godišnjaka, ponovno mu naveo razloge zašto se ne može vratiti u Hrvatsku, ali mu je rekao da će kada se vrati napraviti povrat osobnog automobila i da će podmiriti nastale troškove, što nakon proteka vremena nije učinio. U svibnju je osumnjičeni za vrijeme dok je u ugostiteljskom objektu u Novom Zagrebu radio kao konobar, ušao u prostor iza šanka i iz blagajne, novčanika i ladice otuđio novac i udaljio se iz objekta.
 
Također je u svibnju 2023. sumnja se, u nakani da se nepripadno imovinski okoristi, oštećenom 36-godišnjaku predočio da će mu za novčani iznos od 1000 eura postaviti nadstrešnicu na njegovoj kući na području Črnomerca, iako je osumnjičeni unaprijed odlučio da to neće učiniti. Nadalje, s namjerom da ga drži u zabludi lažno mu je prikazao da materijal za izradu nadstrešnice košta 580 eura i od oštećenog je zatražio da mu taj trošak unaprijed podmiri, što je on i učinio s obzirom na to da mu je povjerovao. Nakon toga osumnjičeni se muškarac oštećenome više nije javljao, isto tako nije obavio dogovorene građevinske radove, a niti je vratio novac oštećenome.

>>VEZANI ČLANCI: 

Tada je oštećeni muškarac na društvenoj mreži objavio fotografiju osumnjičenog muškarca koju je preuzeo s njegovog profila na društvenoj mreži te je druge korisnike upozorio da se osoba s fotografije ne pridržava dogovora oko građevinskih radova.  Zbog te je objave 36-godišnjak u aplikaciji za poruke poslao poruku oštećenome u kojoj mu je uputio prijetnje koje su kod oštećenog izazvale osjećaj straha za vlastitu sigurnost i sigurnost njegove obitelji.

Osumnjičeni je također s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku, u drugoj polovici rujna 2023. godine u Dubravi, iz zajedničke sobe 37-godišnjem državljaninu Sjeverne Makedonije otuđio putnu torbu s odjećom i dokumentima. Nakon toga je oštećenome poslao poruku i zatražio da mu uplati novčani iznos od 600 eura i uputio mu prijetnje da će mu stvari zapaliti ako to ne učini.

Nadalje, sumnja se da je 36-godišnjak s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, u prvoj polovici rujna putem aplikacije za poruke kontaktirao 32-godišnjakinju i naveo kako će joj, ukoliko mu uplati određeni novčani iznos, vratiti osobno vozilo za koje je prethodno bila prevarena. Oštećena 32-godišnjakinja mu je potom osobno na području Zagreba predala novčani iznos koji je tražio, a što je prema njegovom traženju napravila još dva puta.

Nakon toga je 36-godišnjak došao i na kućnu adresu oštećene, ponovno zatražio novac i uputio joj prijetnju. Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi 20.725 eura. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenog 36-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

>>VIDEO: Trenutak stravičnog sudara: Vozačica skrenula u krivi smjer, na nju naletjelo drugo vozilo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije