Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legendarni ppk na savici

Zagreb ostao bez jednog od posljednjih 0-24 dućana: Bio je simbol kvarta, možda i jedini takav

Foto: Katja Knežević
1/4
03.07.2023.
u 12:00

Mala trgovina bila je otvorena čak i na većinu blagdana. Sada se njihova vrata otvaraju u 8 i zatvaraju u 23 sata

"Pao" je vjerojatno posljednji dućan u Zagrebu u kojemu se u gluho doba noći moglo svratiti po mlijeko, kruh, nareske ili, primjerice, deterdžent za suđe. Naime, trgovinica PPK-a Bjelovar na zagrebačkoj Savici u cijelom je gradu bila poznata upravo po svom radnom vremenu, a ono se moralo izmijeniti zbog stupanja na snagu novog Zakona o trgovini koji je od subote na snazi. 

Naime, ovdje se radilo 0-24, dakle, bez prestanka, čak i na većinu blagdana. Sada se njihova vrata otvaraju u 8 i zatvaraju u 23 sata, a da je riječ o restrikciji koja im je nametnuta novim zakonom, objašnjava nam i jedna od prodavačica u PPK Bjelovar. 

– Iskreno, već smo se mi bili i navikli na to, a i nekako je simbol kvarta, možda čak i jedini u Zagrebu s tim ludim radnim vremenom. Vidjet ćemo kako će sve funkcionirati, ali prema reakcijama kupaca, mogli bi oni izazvati i kakvu pobunu – govori u šali prodavačica pa domeće kako ne mogu više raditi noću, odnosno, poslije 23 sata. 


>>VEZANI ČLANCI:


A ispred trgovine susreli smo i nemali broj kupaca koji su s nezadovoljstvom komentirali novo radno vrijeme. Bračni par Gordana i Tomislav kažu nam kako će im, iako nikad nisu ondje kupovali u gluho doba noći, nedostajati taj osjećaj da znaju da se uvijek mogu zaletjeti po neku sitnicu kada ustreba. 

– Ma joj, više vam je to stvar konformizma, nego što smo zaista koristili tu povlasticu. Realno, mislim da je najviše koristila lokalnim alkoholičarima, pa se nadam da će toga biti manje, i mladima kada bi se vraćali iz izlaska – priznaje Gordana, a Tomislav pak domeće kako nije O. K. da država diktira tempo nečijeg rada.

– Uvijek sam stava – ako netko želi raditi, onda bi to morao moći u bilo kojem trenutku, neovisno o danu u tjednu. Realno, ovoj trgovinici sigurno puno znači rad u tim specifičnim satima jer ne znam koliko se mogu mjeriti s ostalom konkurencijom na kvartu, a tu su sigurno dolazili i taksisti koji voze noćne smjene. Samo se nadam da te restrikcije neće donijeti više zla nego koristi – govori Tomislav. 

Razočaranje novim radnim vremenom podijelio je još jedan kupac. 

– Ovaj dućan doslovno je bio jedino sigurno odredište u gradu za koje znaš da radi i u podne i u ponoć svaki dan. Osobno sam bio tu milijun puta, a znam da su, osim ekipe s Trnja, Kruga i Savice, tu nerijetko dolazili i ljudi iz ostalih dijelova grada – kazao je jedan od kupaca.

Spomenimo i kako je pandemija koronavirusa uvelike izmijenila i prigušila noćni život u Zagrebu pa je tako u hrvatskoj metropoli u posljednje vrijeme gotovo nemoguće pronaći trgovinu, kafić, fast food ili pekaru koja radi od 0 do 24.

Podsjetimo, Novi Zakon o trgovini u subotu je stupio na snagu i prema njemu će trgovine nedjeljom u pravilu biti zatvorene, a trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. Zakonom radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno, koje i samostalno raspoređuje.

Prodajni objekti bit će zatvoreni nedjeljom, a trgovac može samostalno 16 nedjelja u godini odrediti kao radne, s time da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata u tome tjednu dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedjeljka do nedjelje. Iznimke su prodajni objekti na željezničkim i autobusnim kolodvorima, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim postajama te u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskih ustanovama i muzejima.

Radit će moći i trgovine unutar centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Komentara 24

IG
iggy256
13:13 03.07.2023.

Au šteta pretvaramo se u palanku... pozdrav svim tetama i u 3 ujutro su bile super i spremne na šalu, nadam se da nije nitko ostao bez posla i da će se jednom vratiti 0-24

FR
FranjoTT
13:42 03.07.2023.

Naime neki će ipak morati raditi, tako da ovo nema nekog smisla. Bolje da se radnicima zakonski omogući da recimo za svaku nedjelju može birati dan godišnjeg ili 100% veću dnevnicu a na poslodavcu je da ustvrdi da li mu se to isplati ili ne.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
21:11 03.07.2023.

Šteta, mnogi rade po noći, a taksisti su tamo u kasne sate dovozili kupce po namirnice iz cijelog Zg. Osoblje je uvijek bilo ljubazno i bili su dobro organizirani , bar je tako izgledalo.Mali ducancic i solidno opskrbljen.Ako netko želi raditi po noći,nedeljom i ako je za to dobro plaćen, zašto zabraniti onome tko želi raditi vikendom.Ako se ne može platiti rad nedeljom neka se ne radi.To je jedino što priznajem ovo ostalo je samo nečji interesi da uniste te male dućane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije