Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon povlačenja vode

Važna obavijest za vozače: Pušten promet oteretnim kanalom Sava-Odra

Zagreb: Policija zatvorila sve ceste kod oteretnog kanala Odra-Sava, očekuje se vodeni val
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/32
09.08.2023.
u 15:55

Inspekcija Hrvatskih voda nije pronašla oštećenja u kanalu koji je od izgradnje sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas metropolu od poplave spasio osam puta.

Iako se Sava preko jankomirskog nasipa prestala preljevati još u ponedjeljak, dva su dana bila potrebna kako bi se promet oteretnim kanalom Sava–Odra ponovno uspostavio. Danas u 15 sati promet je pušten nakon što izvršene su posljednji zahvati čišćenja prometnica koje su od petka navečer bile potopljene dok je nabujala rijeka prolazila 200 metara širokim i 32 kilometra dugim kanalom i otjecala u Odransko polje.

Za to vrijeme vozači su morali pronaći obilazne pravce, a i do 30 minuta duže trajalo je putovanje javnim prijevozom čijih čak 13 autobusnih linija prolazi kanalom. Priroda je demonstrirala moć jer je u pojedinim trenutcima tijekom vikenda vodeni val bio visok i preko tri metra, stoga je kanal bilo potrebno pregledati prije puštanja u promet, pojašnjavaju u Hrvatskim vodama.

VIDEO: MUP objavio snimke iz zraka: Ovako izgleda oteretni kanal Sava-Odra

– Mi smo svoj dio posla obavili u ponedjeljak. Čim se rijeka prestala preljevati ispratili smo vodu do kraja kanala u Odransko polje, zatvorili ustavu te pristupili inicijalnoj inspekciji nasipa i prometnica u kanalu. Dobra je vijest da nismo pronašli nikakva oštećenja i da je kanal siguran. Dakako, nastavit ćemo s detaljnim provjerama u sljedećim danima kako bi sigurnost ostala na najvišoj razini – kazao nam je Marijan Mihić iz Hrvatskih voda.

Podsjetimo, kanal je bio zatvoren od petka u 18 sati, a otkako je izgrađen početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća do sada je korišten osam puta.

Zagreb: Policija zatvorila sve ceste kod oteretnog kanala Odra-Sava, očekuje se vodeni val
1/32

Grad Zagreb otvaranju svojih prijelaza u Obrežu, Blatu i Brezovici bio je sporiji od susjedne Velike Gorice koja je promet cestama u Lukavcu, Gradićima i Lomnici pustila dan ranije, u utorak.

– Preostalo nam je još sanirati dio prometnice uz most između Kuča i Rakitovca, no to će biti gotovo sutra do podneva i na toj lokaciji će također biti pušten promet. Zahvaljujem još jednom svim službama na iznimno brzoj reakciji i tijekom vodenog vala i na sanaciji nakon prolaska vode – rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Oštećenja kod mosta u naselju Kuče sanirana su u roku od tri dana. Preostalo je navući novi asfalt sutra tijekom prijepodneva.

Na mjestima je silovita voda odnijela i dio asfalta pa je ubrzo i to pokrpano. Fotografija prije i poslije je snimljena u Lukavcu.

Otvorenim kanalom ponovno je pušten i sav javni prijevoz.

Komentara 2

Avatar mladen valentić
mladen valentić
19:55 09.08.2023.

Država je propala, a ostatak se nalazi prek Drine, ali izgleda da su ostaci propale države ostali ovdje!

Avatar zločinačkaorganizacija
zločinačkaorganizacija
16:09 09.08.2023.

Kanal treba srušiti ili zatrpati budući da se radi o ostatku propale države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije