Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

U čemu je Zagreb ipak bolji od Beča? Evo što kažu Bečani...

Beč
Foto: Vedran Mulović/PIXSELL
1/2
24.02.2016.
u 15:00

Javni prijevoz “prekopiran” je od bečkog. Imamo gradske vrtove istovjetne njihovima. Čak smo i klizalište koje krasi Tomislavov trg za vrijeme adventa preuzeli od Beča

“Beč u malom”. Koliko ste puta čuli takav opis glavnoga grada Hrvatske?

Stoljećima smo dijelili zajedničku povijest. Zagreb se gradio po uzoru na Beč. Javni prijevoz “prekopiran” je od bečkog. Imamo gradske vrtove istovjetne njihovima. Čak smo i klizalište koje krasi Tomislavov trg za vrijeme adventa preuzeli od Beča. Pa i rješenje svakog problema koji nas muči tražimo u bečkom modelu... Da nam je Beč glavni uzor, naglasio je više puta gradonačelnik Milan Bandić.

– Ne sramimo se učiti iz bečkih iskustava, a spremni smo ih proslijediti i u naše okružje – ponovio je, ne propustivši naglasiti prijateljstvo s gradonačelnikom Michaelom Häuplom. Kako je onda Beč ispred Zagreba, i to 97 mjesta, u pogledu kvalitete života? Istina, u zlatnoj smo sredini u odnosu na ostale gradove budući da je istraživanje provedeno na njih 230. “Krivac” za ovu top-listu američka je tvrtka Mercer koja istraživanjem na godišnjoj razini pomaže tvrtkama da procijene plaće za svoje radnike u inozemstvu. U svoje je kriterije uvrstila četrdesetak faktora – političku stabilnost, infrastrukturu, zdravstvenu skrb, obrazovanje, kriminal, rekreaciju, kulturu, okoliš, javni prijevoz...

Od ostalih susjeda ispred nas su samo Ljubljana (na 76. mjestu), Budimpešta (77. mjesto) i Rim (53. mjesto), dok je Beograd 141., a Sarajevo 158. Na stranicama ove tvrtke nije točno napisano kako se istraživanje provodi i tko ocjenjuje gradove. Nije potpuno jasno zašto je Beč već standardno prvi, i to sedam godina zaredom. No možda pomognu iskustva Bečana u Zagrebu, koji naš grad nazivaju “jeftinom kopijom Beča”. Smeta im način na koji Zagrepčani voze, trn u oku su im zašarane fasade. Beč je grad s velikim gospodarskim uzletom, plaća im je dvostruko veća nego naša, režije su jeftinije, hrana jednako skupa. No jedan Bečanin jasno opisuje zašto voli naš “beli grad” – u posljednje tri godine stekao je ovdje više prijatelja nego u 30 godina u Beču. Možda dogodine u istraživanje uključe i ljudsku toplinu. Tu smo, čini se, daleko ispred Beča.

Komentara 7

MI
MikiNS
23:49 24.02.2016.

Zagreb je prelep grad, po arhitekturi svakako sličan Beču i gradu u kom živim. Za razliku od Beča, Zagreb je nekako prijatniji, opušteniji. Bio sam prošle godine u njemu i verovatno ću i ove. Pozdrav iz Novog Sada, komšije.

DU
Deleted user
16:02 24.02.2016.

Beç vrvi od srba koliko cujem hvala bogu Zg ne i to je najveca i najbitnija razlika

LA
laurindoalmeida
17:15 24.02.2016.

Šta je problem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije