Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Novom kvartovskom pričom otkrivaju kako se rađalo Trnje

Foto: Muzej grada Zagreba
1/4
28.03.2018.
u 12:02

Povijest naselja predstavlja se fotografijama i sjećanjima stanovnika. Postav se otvara večeras u 19 sati, a moći će se razgledati do 24. lipnja. Tematizirat će urbanističke metamorfoze i svakodnevni život ljudi.

Vrbik je bilo naselje prizemnica, potleušica, kućeraka. Vrbik je bilo i jezero, duboko i žuto jezero ispunjeno muljevitom vodom. Dopirala je čak do dimnjaka i televizijskih antena. A Vrbik danas? To je naselje uništenih domova. Vrbik danas je tužna slika. Vrbika zapravo više nema. 

Tim je riječima nakon katastrofe koja je pogodila Zagreb 1964. u Večernjaku opisano, kako je navedeno, “najtragičnije naselje izmoreno od poplave”. Reportaža iz kvarta slikovito je opisala stanje u kojem su se našli njegovi stanovnici, a velike poplave u najgore pogođenom naselju prisjetit će se i na izložbi “Trnje – prostor i ljudi” koja se večeras u 19 sati otvara u Muzeju grada Zagreba.

Od periferije do šireg centra

I to raznim svjedočanstvima onih koji su bili sudionici velike vremenske nepogode, poput gospođe koja je te noći kad je voda navrla otišla iz Trnja i nikad se više nije vratila.
– Danas ta gospođa živi u Botincu i još se jasno sjeća koliko ju je poplava iznenadila – kaže Kristian Strukić, jedan od autora koncepcije izložbe koju je osmislio zajedno s Goranom Arčabićem. Povijest kvarta ispričat će uz pomoć sjećanja stanovnika i fotografija iz obiteljskih albuma, a dočarat će kako je trnjanski prostor u posljednjih stotinjak godina prošao metamorfozu od periferije do šireg centra grada. Trnje se predstavlja kao cjelina, uz isticanje pojedinih dijelova četvrti; uz Vrbik, opisat će povijest Cvjetnog naselja, Martinovke, Starog Trnja, Kruga, Savice, Sigečice i Kanala. Dio je to višegodišnjeg projekta u sklopu kojeg Strukić istražuje povijest zagrebačkih kvartova, a dosad su predstavljene priče iz Trnskog, Dubrave, Maksimira i Trešnjevke.

Zaboravljeni plan iz 1942.

Na izložbi će do 24. lipnja biti prikazana i kvartovska okupljališta, poput brijačnice Vjekoslava Šćrbeca koja se nalazila u središtu Trnja, a ispripovijedat će i “priče” o zgradi Zagrepčanki, Radničkoj cesti... Izložit će i maketu iz 1942. koja pokazuje plan budućeg naselja koji se nikad nije realizirao, a poseban će se dio posvetiti Savi, kaže Strukić, uz koju su stanovnici bili izrazito vezani.

– Na obalama Save nabavljali su šljunak i pijesak, a voljeli su se ondje i kupati, što pokazujemo kostimima iz 1930-ih – ističe Strukić. U postav su uvršteni i reketi poznatog stolnotenisača Dragutina Šurbeka, rođenog u radničkoj obitelji na Trnju, a i prvi pehar koji je osvojio i prije nego što je postao svjetski prvak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije