Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
leteći reporter

Sve više oboljelih od alergija jer nam je sve viši standard

alergija,cura,maramica,ženska,djevojka
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
17.05.2013.
u 09:34

Čekaonice KBC-a Zagreb pune su građana s proljetnim tegobama koji traže spas

Na proljeće, osim što se ulice napune građanima željnima sunca i šetnji, pune su i čekaonice u bolnicama. Posebice one specijalizirane za alergije. Najbolje to znaju u KBC-u Zagrebu na Šalati gdje dolaze mnogi s proljetnim tegobama. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od alergija pati otprilike milijun i 200 tisuća ljudi, a svake godine se taj broj povećava. Kožne reakcije najčešće su kod tinejdžera, a alergije u odraslih najčešće se manifestiraju na sluznicama. Prof. dr. sc. Višnja Milovec-Puretić s odjela za dermatovenerologiju na Šalati kaže kako je glavni krivac za povećanje broja oboljelih od alergije upravo sve viši životni standard.

– Ljudi mogu jesti različitu hranu, kretati se po mjestima gdje prije nisu. Koriste razne kombinacije lijekova, vitaminskih pripravaka i proteinskih napitaka. Sve to, ako se pravilno ne regulira, može uzrokovati jače alergijske reakcije – kazala je V. Milovec- Puretić.

Dodala je kako je bitno paziti i na aditive u hrani, što je broj iza slova E manji u hrani koju konzumiramo, to su šanse za razvoj alergija veće. Upozorava i na križne alergije. Osoba koja je alergična na brezu također će vjerojatno reagirati i na određene tropske plodove. 

Glavni razlog razvoja alergije je oslabljeni imunitet, a potrebno je imati i genetsku predispoziciju, odnosno dulju izloženost štetnim tvarima poput staklene vune. 

Kako bi se alergije spriječile, odnosno ublažile V. Milovec-Puretić napominje da treba jesti zdravo i dok nismo pod stresom te piti probiotike. Kod težih slučajeva preporučuje hiposenzibilizaciju, odnosno privikavanje na alergen, proces koji traje najmanje tri sezone.

>>Baš vam se nori? Uključite se od 12 sati u naš prijenos s Norijade

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije