Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Sve više oboljelih od alergija jer nam je sve viši standard

Čekaonice KBC-a Zagreb pune su građana s proljetnim tegobama koji traže spas
17. svibnja 2013. u 09:34 0 komentara 335 prikaza
alergija,cura,maramica,ženska,djevojka
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL

Na proljeće, osim što se ulice napune građanima željnima sunca i šetnji, pune su i čekaonice u bolnicama. Posebice one specijalizirane za alergije. Najbolje to znaju u KBC-u Zagrebu na Šalati gdje dolaze mnogi s proljetnim tegobama. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od alergija pati otprilike milijun i 200 tisuća ljudi, a svake godine se taj broj povećava. Kožne reakcije najčešće su kod tinejdžera, a alergije u odraslih najčešće se manifestiraju na sluznicama. Prof. dr. sc. Višnja Milovec-Puretić s odjela za dermatovenerologiju na Šalati kaže kako je glavni krivac za povećanje broja oboljelih od alergije upravo sve viši životni standard.

– Ljudi mogu jesti različitu hranu, kretati se po mjestima gdje prije nisu. Koriste razne kombinacije lijekova, vitaminskih pripravaka i proteinskih napitaka. Sve to, ako se pravilno ne regulira, može uzrokovati jače alergijske reakcije – kazala je V. Milovec- Puretić.

Dodala je kako je bitno paziti i na aditive u hrani, što je broj iza slova E manji u hrani koju konzumiramo, to su šanse za razvoj alergija veće. Upozorava i na križne alergije. Osoba koja je alergična na brezu također će vjerojatno reagirati i na određene tropske plodove. 

Glavni razlog razvoja alergije je oslabljeni imunitet, a potrebno je imati i genetsku predispoziciju, odnosno dulju izloženost štetnim tvarima poput staklene vune. 

Kako bi se alergije spriječile, odnosno ublažile V. Milovec-Puretić napominje da treba jesti zdravo i dok nismo pod stresom te piti probiotike. Kod težih slučajeva preporučuje hiposenzibilizaciju, odnosno privikavanje na alergen, proces koji traje najmanje tri sezone.

>>Baš vam se nori? Uključite se od 12 sati u naš prijenos s Norijade

Javite mu se, šaljite fotke, pita

Javite mu se, šaljite fotke, pitanja... 

Mail: leteci.reporter@vecernji.net

Twitter: @LeteciReporter

Web stranica: vecernji.hr/leteci 

Facebook: Facebook.com/ZagrebVecernjiList 

Telefon: 01/6300-455

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.