Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popust za opsatank

Sve manje obrtnika i u nekad živopisnoj Vlaškoj

Dani Vlaške ulice
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/8
18.11.2013.
u 08:13

Obrtnici su svjesni da su jači kad ih je više pa drugu godinu održavaju Dane Vlaške

Zatvoreno zbog preuređenja, iznajmljuje se, zaostali su natpisi nekadašnjih dućana na kojima stoje stari plakati, a ponegdje se može naći i gola lutka u izlogu. Slika je to Vlaške ulice posljednjih petnaest godina, no obrtnici koji su preživjeli unatoč teškim vremenima, odlučili su se udružiti i po znatno povoljnijim cijenama ponuditi svoje proizvode i usluge na drugim Danima Vlaške.

Dvorišta prepuna obrtnika

Trajalo je to od četvrtka do subote. – Na potezu od Kvaternikova trga do Britanskog trga nekad se nabavljalo i popravljalo sve, a Vlaška je bila glavni centar mode – prisjeća se Vesna Kovačević, koja sa suprugom i sinom vodi jednu od najstarijih pečenjarnica, Vagabund.

Svaki proizvod koji se tamo prodavao, u istoimenoj ulici je i nastao. Da Vlaška ne bude samo mjesto na koje odlaze starosjedioci da poprave stari nakit ili popiju kavu u kafiću, koji je nekad bio okupljalište sviju koji su radili u blizini, obrtnici su osmislili manifestaciju za koju žele da osvijesti Zagrepčane na nužnost zaštite obrtništva.

Zbog sve težih uvjeta rada, među njih 40 ima i onih koji su promijenili ponudu kako bi opstali na tržištu i nastavili dugogodišnju tradiciju predaka. Krojačku tradiciju nastavila je obitelj Sertić, a umjesto klasičnih komada u prodajnom ateljeu Taja danas nude ekstravagantne kostime i kapute.

Jedini takav u Zagrebu

– Prodavačicu koja je ovdje radila kupci su znali dočekati u redu pred dućanom. Jedva su čekali da se dočepaju jeansa, koji smo prvi šivali, a sedamdesetih je bio najtraženija roba – kaže Renata Peška, prodavačica u Taji.

I parkirališnih mjesta bilo je više, a dvorišta su bila prepuna obrtnika. Torbari, soboslikari, limari, tokari, modisti, frizeri, brijači, slastičari, postolari, stolari... svi oni našli su svoje mjesto u jednoj od najstarijih zagrebačkih ulica. U Vlaškoj je opstao kovinopojačivač Havel, zaštićeni kulturni obrt, jedini takav u gradu.

– Nekada smo radili s velikim tvrtkama, a danas tek na kojem odašiljaču. Turisti znaju kupiti džezve kao suvenir – kaže kovinopojasar i nasljednik obrta Dražen Radotović.

Komentara 1

DO
doktorica
08:41 19.11.2013.

sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije