Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt u Utrini

Strmu je rampu zamijenila nova, napokon možemo izići iz stana

04.01.2016., Zagreb, Mareticeva 4 - Otvorenje rampe za invalide u stambenoj zgradi u naselju Utrine. Stanar zgrade Damir Fatusic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL
05.01.2016.
u 11:28

Ona je ogledni primjerak za gradnju funkcionalnih objekata, a ne "skakaonica", kaže Milan Ožegović, čelnik Društva tjelesnih invalida

Jedna osoba ispred, jedna iza invalidskih kolica.

Jedino na taj način mogli su neki od stanara koji žive u Maretićevoj 4 u Utrini izići iz svoje zgrade. O samostalnom spuštanju niz strmu rampu nisu mogli ni pomisliti. Njihovi pratioci morali su se dobro potruditi da ih spuste dolje. A nerijetko se dogodilo da su svi zajedno završili na podu.

Svi troje se poskliznuli

– Jednom smo se poskliznuli svi troje. Nasreću, nitko nije udario glavom o beton – kaže Damir Fatušić, koji boluje od mišićne distrofije. U stanu živi s majkom i bakom, a i asistentica mu pomaže u svakodnevnim obvezama, kojih ima pregršt. Uz stalno usavršavanje i obrazovanje, Damir Fatušić, naime, vodi i Šahovski klub Stjepan Bosak u sklopu URIHO-a.

Njegova susjeda Milka Grđan, također u kolicima, zbog stare nepropisne rampe nije gotovo uopće izlazila. Živi sama u malenoj garsonijeri pa je često ovisila o susjedima. Inicirala je stoga izgradnju nove rampe, a u pomoć joj je priskočilo Društvo tjelesnih invalida Zagreba.

Vrijedna 70.000 kuna

– U cijelom Novom Zagrebu 99 posto rampi je neupotrebljivo. Kao da nisu gradili rampe, već skakaonice – ističe Milan Ožegović, predsjednik Društva koje je rampu vrijednu 70.000 kuna financiralo sa 70 posto iznosa. Ostatak je platio Grad Zagreb. Angažirali su i arhitekte, koji su rampu projektirali volonterski.

– Ova je rampa ogledni primjerak i poticaj za buduću gradnju funkcionalnih rampi za svladavanje denivelacija na ulazima zgrada – kaže Ožegović, dok Fatušić dodaje da je Zagreb ipak dobro prilagođen osobama s invaliditetom. Pločnici su spušteni na mjestima uz pješački prijelaz, no najslabija su točka zgrade u središtu grada koje se, ističe Fatušić, ne diraju pod izlikom zaštićenog kulturnog dobra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije