Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest zagrebačkog ljekarništva

Stare ljekarne odavale bogatstvo vlasnika i uljepšavale palače

30.3.2015., Zagreb -  Gradska ljekarna u Ilici 79 opremljena je starinskim namjestajem.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/8
03.04.2015.
u 13:00

Nova funkcija: Potrebno ih je i urediti autentično kako bi ih se moglo iskoristiti i u turističke svrhe

Velika slika Nikole Šubića Zrinskog, naslikana na limu, ispod staklene vitrine, odmah uz ulaz u nekadašnju ljekarnu K Zrinjskom na Zrinjevcu, gotovo je jedini ostatak nekadašnje raskoši jedne od najprometnijih zagrebačkih ljekarni.

Mnoge i uništene

Sliku je izradio jedan od vlasnika ljekarne Hinko Brodjovin, ljekarnik, slikar amater i kolekcionar, koji je unutrašnjost ukrasio djelima najznamenitijih hrvatskih slikara. Ipak, danas u ljekarni stoji dio ljekarničkog posuđa, vaga te autentičan namještaj.

Kako bi podigle svijest Zagrepčana o ljekarničkoj baštini u njihovu gradu, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU, prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i povjesničarka umjetnosti Jasenka Ferber Bogdan, koja radi u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU, odlučile su istražiti taj, kako kažu, posve zapostavljen dio zagrebačke povijesti.

O istraživanju i statusu starih ljekarni govorile su jučer na predavanju u Društvu arhitekata Zagreba.

– U općem trendu nacionalizacije ljekarni nakon 1945. godine mnoge su ljekarne na našim prostorima uništene, premještene ili prenamijenjene. U potpunosti je zaštićena tek ona najstarija, "K crnom orlu", kod Kamenitih vrata – kazala je Jasenka Ferber Bogdan te dodala da su dosad istražile sedam ljekarni, a za svaku im je trebalo prosječno dvije godine istraživanja.

U istraživanjima pokušavamo uvijek doći do potomaka nekadašnjih vlasnika

Stella Fatović-Ferenčić

Točno propisan izgled

Važni zagrebački punktovi oblikovani su upravo gradnjom uglovnica ili palača u kojima su bile ljekarne, službene prostorije ili stanovi ljekarnika.

– Bilo je i točno propisano kako ljekarna treba izgledati: osim oficine (prodajnog dijela s pultom i blagajnom), trebala je sadržavati materijalku (gdje su se izrađivali lijekovi), laboratorij, ured ljekarnika te prostorije za pohranu ljekovitog bilja – kazala je Fatović-Ferenčić. Izgled ljekarni odavao je tako bogatstvo i ukus vlasnika, nerijetko sadržavajući simbol prepoznatljivosti njihovih ljekarna ili proizvoda.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Stari Zagrepčani tako još pamte zgradu koju je dao sagraditi ljekarnik Eugen Feller na istočnoj strani Trga bana Jelačića po velikoj boci njegova eliksira Elsa-fluida, koja je dominirala fasadom. Dvije suradnice kontinuirano potiču zaštitu starih ljekarni, uz onu na Zrinjevcu, ljekarnu K Crvenom križu na križanju Ilice i Kačićeve, te u Kustošiji, koja je izvorno stajala bliže Črnomercu. Smatraju da bi se stare ljekarne trebale urediti autentično kako su nekad izgledale kako bi ih se moglo iskoristiti u turističke svrhe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije